Es redueix el temps d'espera per a sotmetre's a una operació quirúrgica a la Comunitat Valenciana

L'espera per a operar-se s'ha reduït en una setmana en comparació a l'any passat

Guardar

Intervenció a un hospital
Intervenció a un hospital

El temps d'espera per a sotmetre's a una intervenció quirúrgica als hospitals de la Comunitat Valenciana es va reduir una setmana el juliol passat respecte al mateix mes de l'any anterior. En concret, la demora se situa en 98 dies, enfront dels 105 del mateix període de 2021, no obstant això, hi ha hagut un augment d'onze dies respecte a juny a causa del descens en l'activitat quirúrgica pel període vacacional. La xifra de pacients en llista d'espera era de 66.128 el mes de juliol passat, un 5% més que al juny. "El període vacacional ha frenat al juliol la millora que anàvem observant en els temps per a sotmetre's a una intervenció quirúrgica en la Comunitat Valenciana. És un comportament que s'afirma en aquesta variable cada any per aquestes dates, però que sol remuntar en els següents mesos", ha explicat la secretària autonòmica d'Eficiència i Tecnologia Sanitària, Concha Andrés.

Per departaments de salut, destaquen cinc àrees amb descensos de més de vint dies en el temps d'espera respecte a l'any anterior: Alcoi, amb 46 dies menys al juliol d'enguany que el juliol de 2021; Xàtiva-Ontinyent i Alacant-Sant Joan, amb 28 dies menys cadascun; Sagunt, amb 22 dies menys, i el Consorci Hospital General Universitari de València, vint dies menys. Malgrat això, la llista d'espera quirúrgica en cap cas afecta intervencions urgents i oncològiques, que són ateses de manera preferent.

Per tipus d'intervenció, s'ha reduït el temps d'espera en les artroscòpies (-29 dies que al juliol de l'any passat) i en les intervencions d'adeno-amigdalitis (-23 dies).

Quant al nombre d'operacions pendents, destaca la reducció en intervencions de pròtesis de genoll en un 7% (1.056 sol·licituds menys que el juliol de 2021) i de pròtesis de maluc en el mateix percentatge (591 sol·licituds menys). Amb descensos menors, també hi ha millores en les intervencions pendents de túnel carpià (96 sol·licituds menys) i fimosis (39 sol·licituds menys).

En aquest sentit, Andrés afig que "acurtar l'espera i proporcionar el tractament adequat al més prompte possible és un compromís ferm de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, que continuarà posant tots els mitjans materials i humans que siguen necessaris per a aconseguir-lo".

Tota la informació sobre llista d'espera quirúrgica en la Comunitat Valenciana es pot consultar en la web de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública.

Destacats