És possible la convivència entre l'oci nocturn i el descans dels veïns?

En el dia d'ahir, hostelers i Controla Club van llançar una campanya per a promoure el civisme i el "respecte" en l'oci nocturn

Guardar

Presentació de la campanya Respect
Presentació de la campanya Respect

Els problemes amb el soroll provocat per botellons o l'obertura d'establiments nocturns en les últimes setmanes han reavivat un dels debats que més presents estaven abans que començara la pandèmia. La convivència entre el descans veïnal i l'oci nocturn sempre ha sigut un problema. No obstant això, en la jornada d'ahir Hostaleria Responsable a Hondures/Blasco Ibáñez, juntament amb la Coordinadora d'Hostaleria dels Barris de València i l'ONG Controla Club van unir la seua veu per a conscienciar sobre el problema del botellot amb una campanya per a promoure el civisme i el respecte en l'oci nocturn.

Sota el lema 'RESPECT. Gaudeix del teu oci respectant la ciutat', la campanya va ser presentada aquest dimarts davant representants de col·lectius socials, empresarials, culturals i universitaris, amb l'objectiu de llançar un missatge per a promoure "les conductes responsables" en l'oci nocturn.

L'acte suposa el tret d'eixida a una bateria d'accions que pretenen "respondre a l'expansió dels botellons a València en els últims mesos" i "activar un debat entre el col·lectiu juvenil sobre la necessitat de reconduir el problema", comptant amb la participació de prescriptores, líders d'opinió i influencers juvenils i "prendre consciència de la gravetat de la situació actual", han avançat els organitzadors de la campanya en un comunicat.

Durant la presentació, des de l'Associació d'Hostaleria de Blasco Ibáñez i la Coordinadora, van assenyalar que "el final del 'toc de queda' va provocar un esclat de socialització i diversió per part del conjunt de la societat, però molt especialment del col·lectiu juvenil, que va celebrar de manera exultant i eufòrica el final del confinament i el toc de queda a les nits".

Segons van exposar, a això, es va sumar el tancament dels locals d'oci i "l'absència de qualsevol alternativa d'oci reglat, que va provocar l'explosió del botellot i la saturació d'escenes dantesques de vandalisme, altercats i violència de carrer que han provocat una autèntica commoció social, agreujades per les tràgiques conseqüències de la cinquena ona".

En aquest context, 'RESPECT. Gaudeix del teu oci respectant la ciutat' comptarà amb el suport de més de 100 locals d'oci de València, 50 discjòqueis, influencers, ONGs, associacions de consumidors, associacions d'Erasmus i estudiants, entre altres, i amb el hastag #RespectValencia, vol convertir-se en la campanya viral sobre les conductes responsables més importants que s'hagen fet, fins ara, a la ciutat.

La seua intenció és "activar un debat participatiu a través dels canals digitals que permeta interactuar amb el públic jove, coneixent les seues necessitats i demandes, però traslladant-los la seua part de responsabilitat per a protegir la convivència ciutadana", han explicat des de l'organització.

Al mateix temps, al carrer, mediadors socials interactuaran amb la gent per a obtindre un diagnòstic sobre les prioritats i necessitats dels més joves, escometent un estudi sobre els botellots en temps de Covid i transmetent un missatge de responsabilitat.

A més, els organitzadors de la campanya esperen que es puguen crear grups de treball amb els responsables l'Ajuntament i la Generalitat i iniciar una nova etapa per a abordar "un conflicte que exigeix recursos públics per a protegir la qualitat de vida dels veïns, oferir alternatives d'oci als joves i donar seguretat al principal sector de l'economia de la comunitat".

XIFRES BOTELLOT COMUNITAT VALENCIANA I VALÈNCIA

Des de l'organització han recordat dades de l'Observatori Espanyol de les Drogues i les Addiccions corresponents a 2019-2020, segons els quals, el 10,6% de la població de la Comunitat Valenciana d'entre 15 i 64 anys va fer botellot, la qual cosa suposa més 350.000 en la Comunitat Valenciana, i més de 56.500 en ciutat de València.

Quant al perfil de l'edat que més practica el botellot, aquest se situa en la franja de 15 a 19 anys, tenint en compte que el 51,8% dels joves, uns 134.000, han fet botellot, segons el mateix estudi de l'Observatori.

Per part seua, un recent estudi de l'ONG Controla Club i la Coordinadora de l'Hostaleria dels Barris de València que recapta l'opinió d'autònoms i empresaris del sector de l'oci i l'hostaleria a la ciutat de València assenyala que "en aquests moments, els problemes de seguretat, de furts, altercats, atracaments i violència s'han incrementat un 51,8%".

Segons aquest estudi, "el 84,2% de les persones enquestades consideren que el botellot és el principal problema que agreuja els problemes de seguretat com a principal factor de risc a la ciutat". Per a l'associació d'Hondures-Blasco Ibáñez i la Coordinadora, "la crisi dels macrobotellons de la Covid ha generat un conflicte social, mediàtic, econòmic i polític sense precedents".

Es tracta, van subratllar, d'un fenomen que té més de 20 anys d'història i que posa en "evidència la urgent necessitat d'abordar una de les assignatures pendents de la societat, com és el debat social sobre el civisme i el respecte a l'espai públic, amb el qual ha de comprometre's el conjunt de la societat per a evitar la degradació de la vida nocturna, sent com és tan important a nivell econòmic, turístic, cultural i social".

Arxivat a:

Destacats