Cumbres School València, pertanyent a Col·legis RC Espanya, és un dels centres educatius més prestigiosos de la ciutat. Sota el lema 'Semper Altius', este col·legi busca traure sempre la millor versió dels seus alumnes. Hui, a València Extra, parlem amb Diego Oses Giménez de Aragón, subdirector de Cumbres School València, sobre com enfoquen la part formativa, però sobretot, els valors que inculquen a l'alumnat.
El lema de Cumbres School és 'Semper Altius', com es traduïx este principi en la formació diària de l'alumnat?
Esta frase en llatí significa sempre més alt. I, al final, eixe sempre més alt ens ajuda a enfocar tota la formació amb els alumnes i amb les seues famílies d'eixe esperit de millora constant. I, a més, ens permet aplicar-ho en les quatre àrees de formació, quatre pilars que tenim en el col·legi: L'acadèmica en la qual sempre has de buscar la teua millor versió, sempre pots esforçar-te un poc més, sempre pots atendre un poc més en classe, sempre pots aconseguir traure un poc de millor nota, no? És eixe esperit de millora.
En l'àmbit de la formació humana, que en el col·legi li donem un valor important, està relacionada amb el treball de virtuts, és a dir, la qual cosa en altres escoles parlen de valors. Però per a nosaltres el valor es queda en una cosa teòrica, mentre que la virtut és la posada en pràctica del valor. I en este cas, eixe sempre més alt significa, puc fer alguna cosa més pel meu company? Puc fer alguna cosa més per a tindre més ordenada la meua taquilla, el meu caseller? Puc fer alguna cosa més en la meua generositat, en el meu respecte cap al professor, a controlar el meu caràcter? Els anem llançant diferents reptes al llarg de l'any.
Després està la part de la formació espiritual. Al final, com col·legi catòlic, també eixe sempre més alt ens convida a mirar un poc més enllà, mirar més al cel. Al final, els catòlics sabem que la nostra vida ací és passatgera i que estem cridats a arribar al cel. Volem arribar al cel en equip, junts.
I després, el quart pilar és tota la part d'acció social, nosaltres en el col·legi li diem apostolat. Si jo tinc un do he de posar-lo en joc i compartir-lo amb els altres. Per exemple, jo tinc un talent perquè pinte molt bé, perquè dibuixe molt bé, què faig amb això? Perquè nosaltres en el col·legi els proposem les jornades de pintures en el barri d'Orriols durant alguns caps de setmana coordinats amb Altius, l'obra social de Regnum Christi, i organitzem uns tallers de pintures gratuïts per als xiquets del barri. I són els nostres propis alumnes, juntament amb la professora de pintura, les que aniran a donar eixos tallers. Al final, no estem cridats a ser persones aïllades en el món, sinó a aportar el que rebem a la societat.
I quines estratègies utilitzeu per a inculcar eixos valors en l'alumnat?
Ho tenim tot bastant estructurat tant per edats com de manera transversal per assignatures i en tots els moments de convivència que tenim en el col·legi: en el club esportiu, els moments de menjar, els moments de pati, els moments d'excursions o peregrinacions que puguem fer junts. Tenim tot un programa de virtuts transversal. Per exemple, este mes estem treballant la virtut de l'ordre, i hi ha una sèrie de preguntes i de plantejaments adaptats a les edats i als diferents moments del col·legi relacionats amb l'ordre. Per exemple, en el moment del club esportiu, quan anem al vestuari, deixe la meua roba ordenada en la meua taquilla del vestuari o la deixe tirada en el penjador? En el cas dels més xicotets, en l'àmbit esportiu, potser el repte és cordar-se bé els cordons.
A més, involucreu a les famílies en estos reptes...
Correcte. Et proposem a tu, família, que t'unisques a esta campanya per a col·laborar, per a fer equip. Esta forma de treball transversal en totes les àrees fa que el missatge vaja calant. A nosaltres el que ens agrada és el reg per degoteig. És a dir, a poc a poc, durant un mes, anem donant xicotets reptes, xicotetes preguntes, xicotetes iniciatives, propostes, en estes quatre àrees de la formació integral, sobre l'ordre. I al final això està vinculat amb eixe 'semper altius', és a dir, aconseguirem que l'alumne Cumbres tinga eixe segell de treball en virtut.

També organitzeu activitats solidàries, missions... Quin impacte tenen en l'alumnat?
És increïble perquè pensem que hui els adolescents són una generació que són vagues, que estan connectats a les xarxes socials, que viuen en mons paral·lels, imaginaris. Ací a València sí que hem tingut la possibilitat amb això de la DANA de veure que no, que hi ha alguna cosa més darrere d'esta generació. Però nosaltres ja ho anàvem veient i ja ho hem descobert, que amb les propostes de tota esta acció social, de missions, de donar-se als altres, estan descobrint que el primer beneficiat és ell mateix, els nostres alumnes. Per exemple, els alumnes de segon de Batxillerat, que normalment en tots els centres escolars sempre s'organitzen viatges de final de curs o el típic d'anar-se'n a Mallorca, nosaltres els llancem un repte adaptat a la seua edat i els diem: escolta, t'atrevixes a anar-te'n a Tànger, al Marroc, a un país que és diferent culturalment i en l'àmbit religiós també, a donar-te i a entregar-te allí durant 15 dies atenent en un orfenat a xiquets que han sigut abandonats per les seues famílies? I és al·lucinant veure la resposta de l'adolescent de 17 anys. De fet, cada any ens emportem a grups de 30-40 alumnes a Tànger, on es desviuen les 24 hores per ajudar a unes religioses que atenen allí en un orfenat i ajudar a estos xiquets. Xiquets amb totes les situacions, xiquets que han sigut maltractats, xiquets que tenen algun tipus de discapacitat i com es bolquen. I al final s'adonen de la realitat d'una frase que va dir el papa Francesc: el veritable poder és el servei. I és que servint t'adones de la grandesa humana i també de la grandesa espiritual, de com és la millor manera d'expressar el teu amor a Déu com a cristians, ajudant al proïsme. Llavors, eixa proposta de Tànger o la proposta de l'hospitalitat de Lourdes en la qual porten, durant una setmana, a persones malaltes o amb discapacitat i els ajuden a vestir-se, a menjar, a llavar-se... És molt gratificant. I, a més, repetixen. De fet, la comunitat d'antics alumnes continua participant.
I respecte a la comunitat d'antics alumnes, com s'aconseguix mantindre eixe vincle una vegada acaben el col·legi?
La gran majoria té un record positiu de la seua etapa escolar, però a més, en Cumbres tenim una iniciativa que es diu Big Family, durant tota l'etapa escolar, en la qual els fem veure que som una família i que, quan acabes el col·legi, formes part d'una família encara més gran, que és la comunitat d'antics alumnes. Llavors, a través d'esta iniciativa, busquem que continuen sentint el col·legi com la seua alma mater, com el seu lloc de retrobament i organitzem tot tipus d'iniciatives. Organitzem trobades de tardeo; tenim la targeta BigFamily amb la qual es promocionen els negocis d'antics alumnes... És una manera de continuar cuidant de nosaltres.
Cumbres School destaca també pel seu programa d'immersió lingüística en anglés, que comença des del primer cicle d'Educació Infantil, quins resultats heu obtingut?
La veritat és que nosaltres tenim tot el primer cicle únicament en anglés, però a més agafem el que té de bo el sistema educatiu espanyol i el que té de bo el sistema educatiu britànic, que és el que seguim nosaltres, i el posem en valor. A més, incorporem assignatures britàniques, com la de business en la qual, en estos moments, l'alumnat està coneixent de primera mà el cas de McDonald's. També tenim oratòria en anglés, que és on participem en el Parlament Europeu; o una altra assignatura en la qual es treballs totes les plataformes digitals i tecnològiques per a comunicar una idea. En definitiva, ensenyem als nostres alumnes a moure's en els dos idiomes.
Finalment, de cara al 40 aniversari, teniu algun projecte per a continuar innovant en el model educatiu que ja teniu o per a continuar enfortint la comunitat que heu creat?
Tenim molts somnis, molts reptes. De fet, un dels somnis que tenim és en la part esportiva. Creiem que l'esport és un punt de trobada per a tothom, un valor universal dels pocs que ens queden. Llavors, al final, com a col·legi catòlic, també el que busquem és aconseguir estos punts de trobada, el que ens puguem mirar a la cara i reconéixer-nos com a iguals, reconéixer-nos com a germans. Crec que ací tenim un recorregut, portem molts anys treballant en este Club Esportiu Cumbres i volem que forme part del dia a dia del col·legi. Per això, tenim les instal·lacions esportives que tenim i volem continuar invertint per a tindre un poliesportiu en un pavelló cobert i ser, al final, un referent esportiu.