Dues setmanes per a evitar noves restriccions per Nadal

Els experts alerten que si no es frenen els contagis en els pròxims dies es considera la possibilitat d'establir un nou toc de queda o un horari de tancament d'establiments per a les festes nadalenques en la Comunitat Valenciana

Guardar

Un cambrer recull una terrassa
Un cambrer recull una terrassa

La Comunitat Valenciana té dues setmanes per a estabilitzar la corba de contagis de COVID-19. Com si d'un déjà-vu es tractara, i malgrat que tot feia presagiar en un Nadal amb la màxima normalitat possible, els positius s'han incrementat exponencialment en els últims dies fent perillar les celebracions de les festes nadalenques.

I és que només en l'última setmana els casos de coronavirus s'han disparat un 99,81% en el territori valencià fins a registrar, ahir, els 1.149 positius enfront dels 599 del dimarts anterior, comunicant-se sis defuncions en les últimes 24 hores de persones d'entre 57 i 96 anys.

L'arribada del fred i de la nova variant òmicron, sumat a una nova normalitat sense més restriccions que l'ús de mascaretes en interiors, tinyen d'incertesa el futur més proper, marcat pel pròxim pont de desembre que pot agreujar la situació i fer inevitable el creixement de la cinquena ona.

Llums de Nadal a València
Llums de Nadal a València

Toc de queda i horari de tancament

En el cas que es registrara un creixement continuat durant els pròxims dies, els experts avisen que l'evolució de la pandèmia durant les dues pròximes setmanes serà "molt determinant" per a decidir si cal aplicar noves restriccions per Nadal.

L'investigador de la Fundació d'Investigació Sanitària Biomèdica de la Comunitat Valenciana, Salvador Peiró, afirmava aquesta setmana que es plantejarien restriccions relacionades amb la limitació de l'horari de tancament d'establiments o, fins i tot, un nou toc de queda. Això sí, es descarta un nou confinament com a diverses zones d'Europa.

El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, recordava durant la roda de premsa de presentació del passaport COVID, que "la pandèmia encara és present, no ha acabat encara que estem més protegits i ara convivim amb ella sense estar dominats per ella". Per això, el cap del Consell alertava que "ens acostem a unes dates sensibles, en les quals el fred i les reunions familiars en un àmbit de confiança augmenten el risc de propagació", insistint a "reforçar la protecció de tots els ciutadans i trencar aquesta tendència creixent".

La vacunació pot permetre sortejar les restriccions

No obstant això, el procés de vacunació sembla clau per a tractar de sortejar aquestes noves mesures. Amb quasi el 93% de la ciutadania valenciana immunitzada, és improbable arribar a un nivell de saturació elevat dels centres sanitaris que obliguen a aplicar mesures contundents.

Segons Peiró la situació epidemiològica actual, malgrat el "creixement sostingut" que s'està produint en transmissió i una poc menor en ingressos, no es pot comparar a la de l'any passat perquè, gràcies a la vacunació, les taxes d'incidència estan "per davall, però sobretot les d'hospitalitzacions i llits UCI ocupades i les morts no tenen res a veure" amb 2020. Els hospitals valencians tenen, actualment, 435 persones ingressades, 18 menys que el dilluns, encara que dos llits UCI ocupats més, arribant fins a les 75: 90 a la província de Castelló, 10 en UCI; 145 a la província d'Alacant, 30 d'elles en l'UCI; i 200 a la província de València, 35 en UCI.

Per tot això Puig incideix en la necessitat de vacunar-se. "La llibertat té un límit, no existeix la llibertat de contagiar i saturar als hospitals", destacant que "una persona no vacunada té 20 vegades més risc d'entrar en UCI".

Punto de vacunación en la Plaza de Toros de València
Punt de vacunació en la Plaça de Bous de València

La Safor, en risc extrem

L'arribada de la cinquena ona s'està fent notar especialment en el Departament de Salut de La Safor, únic en risc extrem en el territori valencià. Aquesta zona compta amb una incidència acumulada de 597,85 casos per cada 100.000 habitants en els últims 14 dies, una xifra que pràcticament s'ha doblegat en tan sols set dies.

El municipi de Potries, en aquesta comarca, és el municipi de la Comunitat Valenciana amb pitjors dades, ja que amb una població de 1.060 habitants té en aquests moments 23 positius, una incidència acumulada de 2.169,81 casos per cada 100.000 habitants.

Arxivat a:

Destacats