Compte arrere per a una tornada al col·le més tardana i de normalitat enfront de la COVID-19

El curs 2022-2023 també comptarà amb novetats en les infraestructures educatives de la Comunitat Valenciana

Guardar

Aula del CEIP L'Horta de Paiporta
Aula del CEIP L'Horta de Paiporta

En tan sols una setmana, milers d'alumnes de la Comunitat Valenciana carregaran les seues motxilles per a una tornada al col·le més cara i en la qual no faltaran novetats. A més de l'inici més tardà, el curs 2022-2023 serà especialment recordat per la desaparició dels grups bambolla i la construcció de 31 centres educatius.

L'inici del curs en la Comunitat Valenciana serà el pròxim 12 de setembre per a Educació Infantil, Primària, ESO, Batxillerat, Formació Professional, Grau Bàsic, Grau Mitjà i Grau Superior, quatre dies més tard del que es preveu per a donar més marge d'organització al professorat.

Però no serà l'única novetat. I és que divendres passat, la Comissió de Salut Pública va actualitzar el document de Mesures de Prevenció, Higiene i Promoció de la Salut enfront de la COVID-19 i en aquest nou curs ja no serà necessari ventilar les aules de manera constant, així com guardar la distància interpersonal en els menjadors escolars.

Així mateix, els Grups de Convivència Estable (CGE) -coneguts com a 'grups bambolla'- en Educació Infantil, Primària i Especial, ESO, FP i Batxillerat, podran interactuar en qualsevol situació i espai físic, la qual cosa fa un pas més en la plena normalitat a les aules després de dos anys de pandèmia.

Una xiqueta espera per a rebre la vacuna contra el Covid-19, en un col·legi de València
Una niña espera para recibir la vacuna contra el Covid 19, en un colegio de València

Noves infraestructures educatives

En la Comunitat Valenciana, 12.000 estudiants comptaran amb noves infraestructures escolars. En total, la Conselleria d'Educació, Cultura i Esport ha previst construir 31 nous centres educatius a través del Pla Edificant, tal com ha anunciat la mateixa consellera titular de l'àrea, Raquel Tamarit, que s'estrena en el càrrec després de la dimissió de Vicent Marzà al maig.

"Continuem millorant, ampliant i construint centres educatius i estem en un punt en el qual la maquinària posada en marxa amb el programa Edificant està demostrant l'agilitat i l'eficàcia necessàries. No és un camí fàcil, ens hem adaptat també a la pujada de preus en el sector de la construcció i treballem acompanyant als ajuntaments en la resolució d'obstacles i amb les empreses constructores, que en la immensa majoria estan fent un treball impecable", ha assenyalat la nova consellera en un comunicat.

Així, deu centres obriran les portes ja al setembre i al llarg del curs se sumaran altres 21. Les comarques de València comptaran amb 11 nous centres; les de Castelló, amb set; i les d'Alacant, amb 13.

D'acord amb els càlculs d'Educació, amb aquestes construccions es generaran 3.900 llocs de treball directes i indirectes amb una inversió de 156 milions d'euros.

Ximo Puig presentant el programa Edificant de la Generalitat Valenciana
Ximo Puig presentando el programa Edificant de la Generalitat Valenciana

Una tornada al col·le més cara

No obstant això, la costa de setembre serà especialment dura enguany amb la inflació. Per això, són moltes les organitzacions que han llançat consells per a estalviar en les compres que implica l'inici de curs.

Alguns dels més recomanats són: realitzar un llistat amb tot el que es necessita per a tornar a les classes; comparar preus en comerços locals i pàgines web que venguen aquests materials; mirar amb temps els productes per a aprofitar descomptes; ajornar les compres en el temps per a adquirir el que no siga tan necessari al llarg del curs; intercanviar llibres o material amb altres persones; o sol·licitar ajudes econòmiques de l'administració pública.

Així mateix, una altra opció per a estalviar en les butxaques és optar pel transport públic per als desplaçaments als centres educatius. En la Comunitat Valenciana, ja és possible viatjar gratis en les xarxes de Rodalia de Renfe i aprofitar la reducció de preus de Metrovalencia.

A València Extra pots consultar tot el relacionat amb la tornada al col·le per a aquest curs 2022-2023.

Destacats