Com inscriure al teu gos en el nou cens caní de la Mancomunitat de l'Horta Sud

Aquest cens creat per la Mancomunitat facilitarà la búsqueda si el gos s'extravia, és maltractat o abandonat i permetrà sancionar als propietaris que no recullen els excrements canins de la via pública

Guardar

Dos gossos en un parc. Imatge: Unsplash
Dos gossos en un parc. Imatge: Unsplash

Una eina que garantisca la protecció dels gossos de la comarca de l'Horta Sud i aconseguisca compatibilitzar la tinença d'animals amb la higiene, la salut pública i la seguretat de les persones i els béns. Aquests són els principals objectius del cens caní que ha engegat la Mancomunitat de l'Horta Sud i que pretén tindre un registre comarcal de tots els gossos dels vint municipis que conformen aquesta regió.

Es tracta d'un projecte que s'ha fet en col·laboració amb l'empresa ADN Canino i que no solament servirà per a tindre un llistat de tots els gossos de l'Horta Sud, sinó que també serà un potent instrument per a facilitar la búsqueda d'un gos en el cas que es perda. En aquest sentit, cadascun dels cans que s'inscriguen en aquest cens obtindran un carnet identificatiu de l'animal i una xapa amb un codi QR en el qual s'inclourà el nom del gos, el telèfon de la persona propietària i també a quina localitat pertany.

Presentació en el Museu Comarcal de l'Horta Sud de la campanya del cens caní
Presentació en el Museu Comarcal de l'Horta Sud de la campanya del cens caní

Precisament, serà aquesta xapa amb el QR la que permetrà que si un gos s'extravia qualsevol persona amb un telèfon mòbil intel·ligent puga escanejar el codi i accedir a les dades dels amos del gos. A més, una altra de les funcions principals del cens és identificar a la persona propietària de l'animal per a sancionar-la si ha incomplit el seu oblligación de recollir la femta del gos de la via pública.

Com inscriure a un gos en el cens

La Mancomunitat, al costat de la companyia ADN Caní, ha informat com serà el procés que han de seguir els propietaris dels gossos perquè els animals figuren dins d'aquest llistat comarcal. En primer lloc, s'haurà de formalitzar la inscripció en l'apartdo "Accés Ciutadans" d'aquesta pàgina web que estarà disponible a partir de demà 25 de novembre.

Després d'introduir una sèrie de dades identificatives, l'Ajuntament de la localitat on estiga censat el gos haurà de validar les dades i en un termini de 48 i 72 hores, el propietari rebrà un missatge SMS a través del que es demanarà cita prèvia en una de les 61 clíniques veterinàries adherides a la campanya per a realitzar la prova de saliva de manera gratuïta fins a finals d'any.

Una veterinària realitza la prova de saliva a través de la que s'extrau l'ADN a un gos
Una veterinària realitza la prova de saliva a través de la que s'extrau l'ADN a un gos

Així, aquesta prova és indolora i poc invasiva i permetrà recollir les dades d'ADN del gos per a seqüenciar-los i introduir-los en la base de dades del cens comarcal. Tal com ha informat l'entitat supramunicipal, aquesta prova serà gratuïta per a tots els gossos fins al pròxim 31 de desembre. A partir de gener de 2023, el propietari haurà d'abonar 36,40 euros perquè el seu gos estiga dins del cens caní.

Destacats