El Govern d’Espanya es prepara per a revolucionar el transport públic amb la implementació d’un bitllet únic nacional a partir de 2026. Este mesura, anunciada recentment pel ministre de Transports i Mobilitat Sostenible, Óscar Puente, busca simplificar l’accés als diferents sistemes de transport al país i fomentar un major ús del transport col·lectiu, enfront del vehicle privat.
Així ho ha avançat el ministre en l’esdeveniment Nova Economia Fòrum, en el qual ha detallat que l’any que acaba de començar serà un exercici de transició per a preparar el terreny cap a esta ambiciosa iniciativa que ja utilitzen altres països del món. En concret, el segon semestre de 2025 estarà marcat per ajustos en les bonificacions al transport ferroviari i la introducció d’un bitllet únic mensual de 20 euros per a la xarxa de Renfe Rodalies en tot el territori nacional. Este període d’adaptació servirà com a base per a la implementació definitiva del bitllet únic en 2026, que pretén cobrir tot el transport públic espanyol.
El model alemany: trens, autobusos, metros i tramvies
El concepte del bitllet únic no és nou a Europa i ja compta amb precedents reeixits en altres països. Alemanya, per exemple, va introduir recentment el ‘Deutschlandticket’, un abonament mensual de 58 euros que permet als ciutadans fer ús de trens regionals, autobusos, metros i tramvies en tot el país. Esta iniciativa, encara que no inclou els trens d’alta velocitat, ha sigut valorada positivament per la seua simplicitat i accessibilitat, servint de model per al pla espanyol.
A Espanya, alguns sistemes d’abonaments regionals ja s’acosten a este concepte de bitllet únic. De fet, a la Comunitat Valenciana està en funcionament la targeta SUMA que permet combinar els autobusos de l’EMT, Metrobús, Metrovalència i Rodalia, amb diferents tarifes segons les zones de viatge. També hi ha en funcionament un abonament mensual a Madrid que permet als usuaris accedir a tota la xarxa de transport públic dins de la regió.
La diferència principal partiria en què estos abonaments no estarien cobrint els trajectes de mitjana distància ni alta velocitat, un pas més que podria donar este abonament, els detalls del qual encara es desconeixen. El bitllet únic per a 2026 promet simplificar significativament l’experiència dels usuaris, eliminant la necessitat d’adquirir múltiples bitllets per a diferents tipus de transport o regions. “L’objectiu i el repte és implementar el bitllet únic a Espanya, una cosa que té Alemanya, amb els seus avantatges i desavantatges, la qual cosa ens permetrà aprendre. I jo espere que en l’any 2026 anem cap a eixa mesura que permeta una millor distribució dels recursos, generar comoditat en els usuaris, però sobretot començar a bolcar els esforços en la qualitat del transport públic”, ha apuntat Puente.
Eliminació dels descomptes i gratuïtat en les tarifes
El ministre Puente també ha subratllat que els descomptes actualment vigents en el transport públic, creats per a pal·liar els efectes de la inflació i les crisis derivades de la pandèmia i la guerra a Ucraïna, seran gradualment eliminats. Durant el primer semestre de 2024 es mantindran estes bonificacions, que oscil·len entre el 50% i el 60% segons la regió, però a partir de juliol d’eixe any es reduiran al 40%. Este ajust progressiu forma part de la transició cap a un sistema més sostenible i eficient a llarg termini.
Així mateix, és previsible que l’eliminació d’estes bonificacions comporten també l’eliminació de la gratuïtat del transport públic entre els joves que han activat algunes autonomies i ajuntaments, com el de la capital del Túria.
El repte d’abordar la descentralització
Un dels grans reptes per a la implementació d’este sistema serà la coordinació entre les diferents administracions i operadors de transport, que a Espanya funcionen de manera descentralitzada. Actualment, cada comunitat autònoma compta amb el seu propi sistema tarifari i de gestió del transport, la qual cosa pot complicar l’harmonització necessària perquè el bitllet únic siga una realitat efectiva. No obstant això, el Govern confia que els beneficis a llarg termini justificaran l’esforç d’integració.
Encara que l’anunci del bitllet únic ha sigut rebut amb optimisme, també sorgixen preguntes sobre el seu finançament i viabilitat. Alemanya, per exemple, ha afrontat crítiques pel cost elevat que suposa subvencionar el seu sistema de bitllet únic, la qual cosa ha portat alguns experts a qüestionar la seua sostenibilitat a llarg termini. A Espanya, serà fonamental trobar un equilibri entre l’accessibilitat per als usuaris i la sostenibilitat financera del sistema.