Arriba a València el neandertal que va viure fa més de 100.000 a la Comunitat Valenciana

El Museu de la Prehistòria exhibeix a partir de hui les restes millor conservades de l'espècie neandertal encontrades fa 12 anys a Oliva

Guardar

Restes del neandertal de la Cova Foradada d'Oliva
Restes del neandertal de la Cova Foradada d'Oliva

El Museu de la Prehistòria de València compta en les seues vitrines amb un dels descobriments antropològics més importants de la història de la península Ibèrica. Les restes òssies d'un neandertal que va viure fa 100.000 anys van ser trobades fa 12 anys a la Safor i, després d'haver-les investigat, han sigut traslladades a la galeria de la capital del Túria.

Quan es parla de descobriments arqueològics sobre les diferents espècies d'homínids predecessores a l'Homo sapiens a Espanya, el primer pensament és que s'han donat a Atapuerca. Malgrat aquest prejudici, el descobriment que es va fer fa més d'una dècada del neandertal a Oliva sorprén la comunitat investigadora. El motiu de la perplexitat és que es tractaria d'unes de les restes més completes de la península Ibèrica del període del Paleolític Mitjà.

Després de tasques d'investigació, avaluació i registre, com les que ha fet l'Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social de Tarragona sobre l'edat del cos, aquest ha sigut depositat en el Museu de la Prehistòria de València perquè la ciutadania puga contemplar-lo. Segons aquesta institució, el cos pertanyeria a un home d'entre 30 i 40 anys i que, per la seua bona conservació, podria haver sigut enterrat pels seus en un jaciment de tombes.

Per això, els experts i els investigadors no descarten que la zona de la Cova Foradada puga ser un dels soterraments neandertals més antics de la península. El crani, la mandíbula, el tòrax i el braç esquerre d'aquest home prehistòric constitueixen les restes humanes més antigues del període paleolític de la Prehistòria trobades en la península Ibèrica.

"Un dels primers valencians"

El diputat Xavier Rius, ha manifestat que és un "orgull" donar la benvinguda a "un dels primers valencians" i "un dels neandertals més ben conservats del món". El responsable provincial ha posat el focus en què la Comunitat Valenciana és un "referent" en l'àmbit de la prehistòria, ja que en ella s'han trobat el cinc per cent de tots els neandertals trobats en el món.

Destacats