Aquestes seran les novetats a l'aeroport de València a partir de 2026

L'empresa pública Aena va a començar a introduir els nous escáneres en 3D per a agilitar el temps d'espera en els controls

Guardar

 Aena pretén incorporar aquestes nous escàners 3D a la fi de 2024
Aena pretén incorporar aquestes nous escàners 3D a la fi de 2024

Quan estem a punt d'accedir a les zones d'embarcament en un aeroport, passem per un control previ en el qual hem de col·locar els dispositius electrònics i líquids en una safata de seguretat a part. Doncs bé, aquesta situació canviarà amb la incorporació d'aquests nous escàners per part d'Aena a l'aeroport de València.

Una novetat a la qual els valencians hauran d'esperar fins dins de 2 anys per a poder gaudir-la. La implantació d'aquestes noves càmeres en 3D arribarà primer als aeroports de Madrid-Barajas i Barcelona-El Prat, que arriben a concentrar el 40% del trànsit de passatgers.

Ja a la fi de 2024 arribarà a Palma, Màlaga i així successivament a la resta d'aeròdroms nacionals, entre els quals s'inclou el valencià. Concretament, es parla que aquest nou sistema tecnològic arribarà als aeroports de València i Alacant en el 2026.

En aquesta línia, Aena licitarà al llarg d'aquest 2023 diversos concursos públics per a l'adquisició dels nous equips de tecnologia de Raigs X que generen una imatge en 3D, tenint com a objectiu que estiguen llestos a la fi d'aquest mateix any o inicis del pròxim. En tal sentit, amb aquesta mesura, Aena pretén agilitzar el flux de passatgers i principalment estalviar el temps que dediquen a aquest control previ de l'equipatge. Una implementació que inclou el desplegament de sistemes d'accés biomètrics.

Aquesta novetat forma part d'un projecte global de modernització i actualització dels filtres de seguretat dels aeroports espanyols gestionats per Aena. A més, també ve acompanyada de la integració de línies automatitzades dedicades a la gestió de l'equipatge de mà (ATRS) i un sistema d'inspecció remota (Remote), que permet als vigilants exercir el seu treball des d'una sala a part, sense necessitat d'estar presencialment en el filtre de seguretat en el qual estem acostumats a veure'ls, facilitant així la seua major concentració en el treball.

Precisament, aquestes línies automatitzades permetran separar les maletes sospitoses de les quals no ho són, així com la gestió i retorn de safates de manera automàtica. Amb aquesta introducció es pretén evitar que els passatgers es preocupen d'elles i ja les safates retornen les seues pertinences sense problemes algun.

Una inversió de prop de 1.200 milions

Constatant les dades que ofereix la mateixa empresa pública, en la dècada (2018-2028), Aena ha arribat a invertir prop de 1.170 milions d'euros en seguretat física, amb la renovació dels equips d'inspecció d'equipatge en celler i dels filtres de seguretat. En aquest aspecte, la renovació d'aquests recursos suposarà l'adquisició de prop de 261 equips, amb les seues consegüents obres necessàries per a la seua integració.

D'aquesta forma, Aena pretén alleugerir el flux de viatgers quan arriben a aquesta part del control abans d'embarcar i al seu torn, facilitar la tasca dels treballadors que tenen com a objectiu controlar la seguretat dels aeròdroms.

Destacats