280 mesures valencianes contra la violència masclista

El primer Pacte Valencià contra la Violència de Gènere i Masclista finalitza amb un compliment del 94%

Guardar

Una dona, d'esquena, en un carrer
Una dona, d'esquena, en un carrer

El Pacte Valencià contra la Violència de Gènere i Masclista compleix cinc anys assolint un compliment del 94% de les 298 mesures establides. Un acord que es va impulsar en 2017 sobre cinc eixos, 21 objectius i 298 mesures concretes, a desenvolupar en cinc anys, amb la finalitat de combatre, prevenir i erradicar tota mena de violència contra les dones, visibilitzar la violència de gènere i masclista com un conflicte estructural, polític i social, i protegir, atendre integralment i fer costat a les dones víctimes de violència de gènere i masclista i els seus fills i filles.

Hui dia s'han desplegat o estan en execució permanent un total de 253 mesures i altres 27 estan en procés d'actuació. Únicament 18 no s'han dut a terme. Respecte a l'any passat, les mesures desplegades i les que es troben en execució permanent han passat del 78% al 85%; les que estan en procés han disminuït del 13% al 9%, i les no desenvolupades baixen del 9% al 6%.

Un pacte acordat per 63 representants de partits polítics, agents econòmics i socials, universitats públiques, associacions de dones, feministes i professionals, col·lectius de dones supervivents, entitats del tercer sector d'acció social, mitjans de comunicació, forces i cossos de seguretat i de policia, l'Administració de Justícia i les administracions públiques valencianes.

D'això parlen les cinc línies estratègiques que conformen el Pacte en distribuir els seus objectius i mesures entorn d'eixos tan significatius com la urgència de garantir una societat segura i lliure de violència de gènere i masclista; la necessitat de visibilitzar aquest tipus de violència com a indubtable conflicte social i polític; la imprescindible creació de xarxes de treball que atenguen les víctimes i a les seues filles i fills o el finançament que permeta desenvolupar les mesures del Pacte per a anar avançant també en la feminització de la societat.

Signants del primer Pacte Valencià contra la Violència de Gènere i Masclista 2017-2022
Signants del primer Pacte Valencià contra la Violència de Gènere i Masclista 2017-2022

Millorar la vida de les persones vulnerables

La vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Aitana Mas, valora el Pacte Valencià contra la Violència de Gènere i Masclista com un "compromís i un acord polític, social, cultural, cívic i econòmic per a erradicar d'entre nosaltres la violència pròpia dels sistemes patriarcals com el que habitem, una violència de gènere i masclista".

Després de cinc anys de treball, Aitana Mas s'ha referit a algunes de les propostes impulsades des del pacte, com les mesures fiscals en benefici de víctimes de violència de gènere, l'elaboració i implementació d'una estratègia valenciana per uns nous usos del temps i la corresponsabilitat, el rescat de dones prostituïdes a través del programa Alba, l'aposta per la racionalització d'horaris en els convenis laborals, garantir l'accés a l'educació de 0-3 anys dels fills i filles de víctimes de violència o consolidar una xarxa d'acolliment, especialitzada i amb diferents perfils, entre altres. En definitiva, mesures per a "millorar la vida de les persones més vulnerables i construir una societat més igualitària".

Ara, es treballa ja en un pròxim Pacte "amb el mateix esperit que va inspirar el primer", per a posar en primer pla del debat públic i polític "realitats com la violència i l'explotació sexual, el tràfic de dones i xiquetes, la feminització de la pobresa, la bretxa salarial i punts altres xacres socials que patim les dones".

Arxivat a:

Destacats