Mas: "El primer Pacte Valencià contra la Violència de Gènere i Masclista 2017-2022 finalitza amb un grau de compliment del 94% de les seues mesures"

Guardar

La vicepresidenta i consellera Aitana Mas
La vicepresidenta i consellera Aitana Mas

El Pacte Valencià contra la Violència de Gènere i Masclista 2017-2022, impulsat des de la Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives i subscrit amb el conjunt de les institucions, partits polítics i societat civil, finalitza amb un grau de compliment i execució del 94% de les mesures contemplades en el text inicial.

Així ho ha assenyalat la vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Aitana Mas, qui ha presidit a Alacant la reunió amb membres del Consell i 29 representants d'entitats signants d'aquest acord, i després de la qual ha destacat el treball i esforç de cooperació i col·laboració dels i les intervinents "en un mateix sentit, reforçant la unitat social i institucional en contra de la violència de gènere i masclista".

A l'acte han assistit el vicepresident segon del Consell i conseller d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Héctor Illueca, el conseller de Sanitat Universal i Salut Pública, Miguel Minguez, la consellera de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, Rebeca Torró, i la consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez.

La vicepresidenta ha recordat que el setembre de 2017, 63 representants de partits polítics, agents econòmics i socials, universitats públiques, associacions de dones, feministes i professionals, col·lectius de dones supervivents, entitats del tercer sector d'acció social, mitjans de comunicació, forces i cossos de seguretat i de policia, l'Administració de Justícia i les administracions públiques valencianes, unànimement van acordar subscriure el Pacte Valencià contra la Violència de gènere i Masclista 2017-2022.

Es va tractar, ha assegurat Aitana Mas, d'un "compromís i un acord polític, social, cultural, cívic i econòmic per a erradicar d'entre nosaltres la violència pròpia dels sistemes patriarcals com el que habitem, una violència de gènere i masclista".

En la seua intervenció, la vicepresidenta ha recordat que llavors es van acordar 298 mesures, de les quals "280 estan realitzades, en execució permanent o en procés d'execució, cosa que significa un grau de compliment del 94%."

Després de cinc anys de treball, Aitana Mas s'ha referit a algunes de les propostes impulsades des del pacte, com les mesures fiscals en benefici de víctimes de violència de gènere, l'elaboració i implementació d'una estratègia valenciana per uns nous usos del temps i la corresponsabilitat, el rescat de dones prostituïdes a través del programa Alba, l'aposta per la racionalització d'horaris en els convenis laborals, garantir l'accés a l'educació de 0-3 anys dels fills i filles de víctimes de violència o consolidar una xarxa d'acolliment, especialitzada i amb diferents perfils, entre altres.

En definitiva, ha assegurat, es tracta de mesures per a "millorar la vida de les persones més vulnerables i construir una societat més igualitària. Aquest primer Pacte Valencià contra la Violència de Gènere i Masclista ha implicat un canvi substancial de les polítiques públiques i en la resposta institucional i de la ciutadania, servint com a far i guia del mateix Consell".

Respecte al pròxim Pacte, la vicepresidenta ha garantit el compromís de continuar lluitant, "amb el mateix esperit que va inspirar el primer", per a posar en primer pla del debat públic i polític "realitats com la violència i l'explotació sexual, el tràfic de dones i xiquetes, la feminització de la pobresa, la bretxa salarial i punts altres xacres socials que patim les dones".

298 mesures

El Pacte Valencià contra la Violència de gènere i Masclista 2017-2022 es va estructurar en cinc eixos, 21 objectius i 298 mesures concretes, a desenvolupar en cinc anys, amb la finalitat de combatre, prevenir i erradicar tota mena de violència contra les dones, visibilitzar la violència de gènere i masclista com un conflicte estructural, polític i social, i protegir, atendre
integralment i fer costat a les dones víctimes de violència de gènere i masclista i els seus fills i filles.

D'això parlen les cinc línies estratègiques que conformen el Pacte en distribuir els seus objectius i mesures entorn d'eixos tan significatius com la urgència de garantir una societat segura i lliure de violència de gènere i masclista; la necessitat de visibilitzar aquest tipus de violència com a indubtable conflicte social i polític; la imprescindible creació de xarxes de treball que atenguen les víctimes i a les seues filles i fills o el finançament que permeta desenvolupar les mesures del Pacte per a anar avançant també en la feminització de la societat.

L'estat d'aquestes mesures en data de hui és el següent: desenvolupades i en execució permanent hi ha un total de 253; en procés hi ha 27 actuacions i no desenvolupades 18.

Percentualment, aquesta informació significa que la suma de les mesures desenvolupades i les que es troben en execució permanent han passat del 78% de l'any passat a l'actual 85%. En relació amb les mesures que es troben en procés, en aquests moments tenim un 9%, quan l'any anterior era el 13%. I finalment, les mesures no desenvolupades també estan en el 6%, tres punts percentuals menys que en 2021 (9%).

Arxivat a:

Destacats