A la "revolució fiscal i econòmica" de Bonig no li ixen els comptes

Oltra considera que les propostes sobre impostos de PP i Ciutadans no tenen credibilitat i per a Puig són "una broma"

Guardar

Isabel Bonig Debate
Isabel Bonig Debate

"Si els valencians em donen la confiança d'ací a unes setmanes, propose dur a terme una triple revolució fiscal, econòmica i social". Així ha començat una de les seues intervencions la candidata del Partit Popular de la Comunitat Valenciana (PPCV), Isabel Bonig, en el primer debat electoral de les Eleccions Autonòmiques del 28 d'abril. Bonig ha detallat que consistiran aquestes tres 'revolucions'. No obstant això, com li ha assenyalat la candidata de Compromís Mónica Oltra, el candidat del Partit Socialista del País Valencià Ximo Puig i diversos diaris, els seus comptes no quadren.

Amb les propostes de Bonig la Comunitat deixaria d'ingressar, 'a la baixa', 820 milions d'euros. Quantitat que no es recuperaria, per exemple, amb l'eliminació del que anomena "xiringuitos" i que, assegura sense detallar, costen 457 milions d'euros; encara queden, mínim, 363 milions.

Segons ha tornat a detallar Bonig -ja ho va fer setmanes arrere-, proposa una "baixada massiva d'impostos com mai s'ha fet a la Comunitat Valenciana", amb "la renda per davall del 40%" i, assegura, una disminució del 7% del pagament de la declaració de la renda per a aquells que cobren 35.000 euros o menys. "Eliminarem l'impost de successions, de patrimoni, de donacions i dels quals adquirisquen el seu primer habitatge", ha afegit.

Respecte a la "revolució econòmica" ha anunciat que va dirigida a les petites i mitjanes empreses (Pimes), amb l'extensió de la tarifa plana per a autònoms a dos anys, i exempció de tot pagament per a menors de 30. També ha anunciat una "agilitació de les llicències ambientals, que tenen paralitzada una inversió de 700 milions d'euros", sense aportar dades de cap mena.

Oltra s'ha mostrat indignada amb les propostes de Compromís i Ciutadans, que també promet baixades d'impostos: "Quan vostés parlen de revolucions fiscals, quina credibilitat teniu, si el primer que feu en arribar al govern, com a Andalusia, és llevar-li els impostos a les grans fortunes, als quals més tenen, i dir a la gent senzilla que ha de pagar més per l'educació infantil".

"Governar per a 22.000 persones"

Puig també ha respost amb duresa a les propostes de Bonig: "És una broma". Per al candidat socialista, quan Bonig parla de la pujada d'impostos als valencians i la seua promesa revolució, fa 'Fake News'. Segons ha assegurat, quan el Botànic va arribar al govern "va abaixar els impostos a milió i mig de valencians" perquè, assegura, "les rendes altes pagaven menys que en la resta d'Espanya i les baixes més". "El que vosté vol és amnistiar, com va fer Montoro. No són constitucionalistes? Perquè done suport a la constitució: progressivitat fiscal", ha asseverat.

La candidata de Compromís ha aprofitat una de les propostes de Bonig per a rebatre-la. Segons assegura la Vicepresidenta, l'impost de patrimoni que pretén eliminar "només el paguen 22.000 valencians, un 0,5%, els més rics". "Vol governar per a 22.000 persones", ha afegit Oltra. En la Comunitat, actualment, només paguen l'Impost de Patrimoni aquelles persones amb més de 600.000 € i una casa de, com a mínim, un valor de 300.000 euros, la qual cosa dóna la xifra detallada per Oltra.

Segons els càlculs 'a la baixa', la "revolució fiscal" que proposa Bonig suposarien 820 milions d'euros menys per a les arques públiques i, per tant, una major dependència de la Comunitat respecte a Madrid.

Bonig diu "revolució social" a la seua promesa d'"acabar amb les llistes d'espera" derivant pacients a la sanitat privada o amb la recuperació de la "llibertat" dels pares per a triar centre escolar i llengua vehicular. Una limitació falsa; no existeix en la legislació actual.

Destacats