Puig demana recuperar l'"esperit de Benicàssim" per a aconseguir un "gran acord" pel finançament, les inversions i la visibilitat que "mereix" la Comunitat Valenciana

El president marca 40 metes per a perfilar la "nova frontera del 2023", entre les quals situa la fi de la violència masclista i la consecució de la igualtat real, la plena ocupació o un estat del benestar social avançat

Guardar

El Consell, a Benicàssim
El Consell, a Benicàssim

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha demanat unitat, al costat de la societat civil, per a reclamar a totes les forces del Congrés dels Diputats "un gran acord pel finançament, les inversions i la visibilitat que mereixen" els ciutadans i ciutadanes de la Comunitat Valenciana.

"Sempre exigirem allò que ens correspon", ha assenyalat el president durant la seua intervenció en l'acte commemoratiu celebrat a Benicàssim coincidint amb els 40 anys de l'Estatut d'Autonomia, on també ha marcat 40 metes per a perfilar la "nova frontera del 2023", entre elles la fi de la violència masclista i la consecució de la igualtat real, la plena ocupació, el treball sense precarietat o un estat del benestar avançat.

El president ha assenyalat que Benicàssim, la ciutat en la qual la comissió redactora de l'Estatut va tancar el text que va donar pas a la tramitació de la norma marque de la Comunitat Valenciana, és un "lloc de memòria" per al poble valencià com a "revers positiu" de la pèrdua dels furs a Almansa.

"Al costat del mar de Benicàssim va confluir la voluntat democràtica per a recuperar l'autogovern perdut en el camp de batalla" i allí, en el "punt d'inflexió polític" que va representar la Transició, es va demostrar "la voluntat fèrria dels valencians de viure junts", ha rememorat Ximo Puig.

"Ara -ha continuat- vivim un altre moment d'inflexió econòmic, social i mediambiental, i hem de mostrar la maduresa democràtica dels pares de l'Estatut aparcant diferències, assumint responsabilitats i prevalent, per sobre de tot, els interessos dels valencians".

Per això, ha demanat unitat per a aconseguir aqueix acord polític pel finançament i les inversions, i també per a "forjar un gran pacte per l'energia que agilite la instal·lació de renovables".

"Necessitem assegurar una sostenibilitat justa que respecte el medi ambient i l'ocupació, i, per a això, necessitem transitar cap a l'autonomia energètica amb major determinació. "Fa falta –de nou– l'esperit de Benicàssim", ha emfatitzat. 

40 metes per a avançar cap a una "nova frontera" en 2025

Per al president, la celebració dels 40 anys d'Estatut ha de servir per a "protegir" la 'carta magna' valenciana i per a "avançar cap a una nova frontera' que permeta celebrar, dins de 10 anys, el 50 aniversari de l'autogovern amb la consecució de 40 metes.

El president ha parlat en aquest sentit de la fi de la violència masclista, l'assoliment de la igualtat "real" d'homes i dones, la plena ocupació "irrenunciable", el treball sense precarietat, un estat del benestar avançat, una salut mental reforçada, una discapacitat "empoderada", el respecte real a cada minoria, unes aules trilingües, l'educació gratuïta dels 0 als 18 anys, una FP "sense complexos", una Universitat pràctica i humanista, uns majors "atesos amb dignitat", la conciliació per a les famílies, habitatge públic "suficient" per als joves, un esport "sense discriminacions" i la fi de la pobresa infantil.

El president ha reivindicat a més una "nova frontera" que possibilite "una Espanya polifònica sense solistes", lleialtat federal entre autonomies, descentralització política, més sinergies metropolitanes, un món rural "dinàmic", un interior "viu" enfront del despoblament, l'articulació "eficient" de les mancomunitats comarcals, un municipalisme amb noves competències i un europeisme transformador.

Així mateix, ha traçat també com a metes assegurar un Corredor Mediterrani "vigorós", el lideratge en la "nova indústria", major I+D empresarial, el relleu generacional en el camp valencià, un paisatge preservat, un patrimoni històric protegit, un Mediterrani respectat, la memòria "dignificada", una Justícia ràpida i digital, una Administració emprenedora, uns sectors tradicionals innovadors, una cultura rendible per als creadors, un valencià més parlat i prestigiat i "nous drets que no podem imaginar".

"Aqueixes 40 metes –i moltes més– perfilen la nova frontera del 2032 i l'Estatut d'Autonomia serà l'instrument que ens encamine a elles, respectant sempre l'esperit de Benicàssim: la igualtat d'oportunitats, l'augment de prosperitat i el respecte a totes les formes de sentir-se valencià", ha manifestat.

Una "nova" Comunitat Valenciana

Com ha indicat, l'Estatut ha permés "modelar" una "nova" Comunitat Valenciana "més protectora, més progressista, amb més seguretat". "De fet, aqueixa ha sigut l'essència de l'Estatut: ser una xarxa de seguretat i un mantell de respecte", ha agregat.

Ha assenyalat en aquest sentit que l'autogovern ha aconseguit reforçar l'estat del benestar, com ho demostra que hui existisquen 26 hospitals, 14 campus universitaris, més de 2.000 centres educatius i 122.000 persones dependents ateses per l'Administració. "Aqueixa és –també– la Comunitat Valenciana de 2022: una garantia que permet 5 milions de formes de ser valencià, una per cada habitant".

Arxivat a:

Destacats