Toni Cantó: "Governaria amb Puig i amb Bonig alhora formant el tripartit bo"

Entrevistem el síndic i coordinador autonòmic de Ciutadans en la Comunitat Valenciana sobre els pressupostos de la Generalitat, la seua posició davant unes eleccions així com la seua relació amb Puig

Guardar

Xisco-Navarro_Valencia-Extra_Toni-Canto-1
Xisco-Navarro_Valencia-Extra_Toni-Canto-1

Tot sembla que enrere queda la crítica dura i les recriminacions d'un dels partits més crítics amb el Botànic, el govern de coalició valencià, ja que Ciutadans, la formació encapçalada per Toni Cantó està jugant un paper més moderat que segons el mateix Cantó "s'ha vist obligat a prendre per la pandèmia".

A les portes de Nadal i amb els pressupostos de la Generalitat a punt de ser aprovats, fins i tot, si no ocorre res, amb el suport dels díhuit diputats de Cantó, ens reunim amb el síndic i el coordinador autonòmic de Ciutadans en la Comunitat Valenciana per a parlar sobre el canvi de rumb cap a una moderació del seu mateix partit així com per a tractar temes de la seua posició política quant a la pujada d'impostos a les grans fortunes, l'harmonia fiscal de la qual parla de Botànic i el seu vot a favor dels comptes de Compromís i Unides Podem.

Cantó ho té clar, el Botànic ha d'anar a teràpia, ja que la sèrie "Passió de Consellers", cada dia "ens regala un episodi més" però que davant unes eleccions també té clara la seua posició: "governaria amb Puig i amb Bonig", per a així "formar un tripartit bo". Tanmateix, per a això Cantó haurà d'esperar dos anys fins a les pròximes eleccions, però mentre ell i el seu equip van fent camí.

Així doncs, Cantó se cita amb València Extra per a atendre les qüestions en relació amb el seu paper en el partit, tant en l'àmbit autonòmic com a escala nacional, la seua relació amb Arrimadas i Rivera, a qui flama metafòricament "papà i mamà", així com per a traslladar el balanç de Ciutadans quant a les mesures del coronavirus, la gestió de Barceló davant la pandèmia i fins i tot explicar-nos la seua relació amb Puig, al que Cantó ens confirma que "ens whatsappegem moltes vegades" i que veu en Puig "una voluntat real d'arribar a acords amb Ciutadans".

Quina és la posició de Ciutadans respecte als Pressupostos de la Generalitat després de les reunions amb Puig? Donarà finalment Ciutadans llum verda als comptes de la Generalitat per a 2021?

Depén. Sembla, però jo no em fie fins que no ho veja votat i tornat a votat, que el més gros de les nostres peticions que tenien a veure amb un fons COVID de quasi 80 milions d'euros, amb la contractació de 250 metges i 500 infermeres per a reforçar les residències dels majors, dur a terme un bo per al comerç semblant al qual nosaltres impulsem per al turisme que a més també es reedita, la formació professional dual, bo també per a les acadèmies d'anglés dels valencians... Això és el més important, encara que hi ha alguna coseta més, però això juntament amb una baixada d'impostos en el tram per davall dels 50.000 euros de l'IRPF són les nostres mesures fonamentals. Sembla, o almenys així ho hem negociat, que el més gruixut de les esmenes comptarà amb el suport del tripartit. Encara no sabem si la baixada dels impostos comptarà o no amb aquest suport, jo crec que la baixada d'impostos si es compleix tot l'anterior, serà el que farà que el nostre vot es decante pel sí o per l'abstenció.

I respecte a la Llei d'Acompanyament, que ací sí que vau ser més crítics, per què en aquesta ocasió vau votar en contra?

Sí, perquè ells van utilitzar la Llei d'Acompanyament per a colar-nos una pujada d'impostos que en principi el PSPV no volia acceptar, però que, al final, li va tombar el braç Compromís. Nosaltres creiem que aquest moment d'empobriment generalitzat en la Comunitat Valenciana no és el moment per a apujar els impostos i per això ens manifestem en contra. Però bo, encara estem a punt que si aconseguim que aquesta baixada compense aquest esforç que se li demana als valencians i després, sobretot, aconseguim tot això per a tantíssims sectors que ho estan passant mal... Hui hem estat reunits amb tot el sector del vestit tradicional valencià, l'altre dia amb els Ramaders de Reses Bravas, amb un hospital de la zona de Bunyol, oci infantil, oci nocturn... Si a tots aquests aconseguim tirar-los un cable i ajudar-los jo em sentiria molt orgullós i satisfet del treball que ha fet el meu equip.

'La baixada d'impostos serà el que farà que el nostre vot es decante pel sí o per l'abstenció'

En els anteriors pressupostos sí que vau votar que no, pot ser que en aquests pressupostos us hàgeu sentit més involucrats en el procés d'elaboració?

En primer lloc, el primer que hi ha hagut és una pandèmia, una crisi brutal que ha fet empobrir molt a tota la societat i crear un problema sanitari enorme. Això va fer que, entre tots, a petició pròpia i de la societat valenciana signàrem un pacte per la reconstrucció en el qual ens comprometíem a treballar de manera conjunta per a ajudar als valencians. Aquest esperit d'aquest pacte que impulsarem nosaltres, és el que ens guia a l'hora d'intentar pactar aquests pressupostos fins al final. Jo crec que qui no estiga ací, estarà traint el pacte per la reconstrucció i qui estiga traint aquest pacte o intentar colar mesures que res tenien a veure amb aquest pacte, estarà enganyant als valencians.

Si parlem d'aquesta pujada d'impostos tan polèmica, que ha estat sempre la línia roja de Ciutadans, tot sembla que aquesta "harmonia fiscal" del Botànic es durà a terme amb la que les grans fortunes pagaran més imposats. D'aquesta manera, si aquesta mesura es du a terme, quin serà el paper de Ciutadans en aquesta reforma fiscal?

Com he dit abans, tindrà molt a veure amb el fet que accepten o no la baixada, que jo crec que compensaria el mal que farà aquesta pujada, perquè aquesta pujada acabarà fent mal, és una bandera ideològica de Compromís i el PSPV i no recaptarà ni tan sols el que ells diuen, perquè el que succeirà és que molta d'aquesta gent se'n vaja de la Comunitat Valenciana perquè està farta de l'espoli fiscal. Ací hi ha qui creu que per a avançar cal imitar a Catalunya, que diguem que és una comunitat que el que practica és l'espoli fiscal. És la comunitat que més impostos fica i que, curiosament, menys treballa per als ciutadans perquè estan en la seua història secessionista i en les seues banderes identitàries i etcètera. Nosaltres apostem per la fórmula madrilenya o andalusa, en la qual hem demostrat que baixant impostos recaptem més, ens sembla que aquesta és la bona. En qualsevol cas, el que està fent ara el PSOE, Compromís i altres partits, és enfrontar comunitats autònomes. Hem passat de l'"Espanya ens roba" a "Madrid ens roba" i jo crec que aquesta és una forma dolentíssima de fer política, molt perillosa.

'Jo preferisc cent mil vegades a Ayuso que a Aragonés'

L'altre dia li demanava a Puig que s'inspirara més en Ayuso que en Pere Aragonés. Per què?

És que no hi ha comparació possible. Jo preferisc cent mil vegades a Ayuso que, a aquest senyor, és que és la nit i el dia. Tot cal dir-ho que no és sols Ayuso, és Aigualit, Almeida i Begoña Villacís o Juan Marín a Andalusia. Jo crec que hem demostrat en tots aquests llocs que es poden fer molt millor les coses que com s'està fent ací. I no et dic ja Catalunya...

El model de Ciutadans, com bé m'has contat ara, reforça la idea que baixant els impostos, es recapta més. Com pot ser això?

Bé, són dades oficials. A Andalusia hem recaptat 550 milions més l'any passat gràcies a la baixada d'impostos, llavors és que no és discutible. Les dades estan ací, a nosaltres ens sembla que és molt millor incentivar l'economia d'aquesta forma, abaixant els impostos i amb incentius fiscals en compte d'estar tot el dia traient l'artilleria d'hisenda per a treure-li de la butxaca dels valencians els diners. Sobretot, quan veus a més que ells estan duent a terme una administració gran, ineficient, caríssima... No ens sembla el model.

Entenc que també pel tema de la pandèmia, els pactes s'han vist més reforçats així com les diferències entre partits s'han relaxat, però com se sent Cantó en donar suport a uns pressupostos amb Compromís i Unides Podem?

No són els pressupostos que m'agraden, són uns partits amb els quals jo no em vull veure ni en pintura, però si després d'aquest vot afirmatiu davant els pressupostos jo puc presentar-me davant els autònoms valencians, davant l'oci nocturn, l'oci infantil, davant les residències dels nostres majors, els nostres comerços, la indústria turística, a tota aquesta gent a la qual estem ajudant els puc dir 'mireu, açò és el que he aconseguit per a vosaltres', jo em sentiria molt satisfet perquè gràcies a Ciutadans hauran aconseguit unes ajudes que estem situant en al voltant de 200 i milions d'euros i a les quals si complementem amb la baixada d'impostos, estem parlant més enllà de 400 milions d'euros. Per a mi, és un sacrifici que val la pena, per descomptat. Tant de bo haguera tingut l'ajuda d'altres partits per a aconseguir-ho perquè probablement tal com va fer en l'acord per la reconstrucció, si jo haguera tingut al Partit Popular al meu costat, haguérem aconseguit més. Jo crec que ací tant el PP com VOX s'han esborrat de l'equació i per tant, jo no he tingut tota la força que haguera tingut amb ells. Sobretot, amb el PP, que sí que va estar en el pacte per la reconstrucció per a aconseguir millores per als valencians.

'Pactar els pressupostos amb Compromís i Unides és un sacrifici que val la pena'

I no creu que donant suport als comptes del PSPV, Compromís i d'Unides Podem s'allunya d'aquesta "aliança" almenys ideològica amb el PP?

Bé, en alguns termes sí, però estem governant junts també. Estem governant a la Diputació d'Alacant i a l'Ajuntament d'Alacant i en molts altres ajuntaments.

I no creu que acostant-se al Botànic s'allunya de la posició del PP com un soci més pròxim a priori o posa en perill aquest tàndem?

No, jo m'acoste al centre. Això és Ciutadans pur i dur. Jo ja ho deia aquests dies, jo governe a Alacant en la Diputació i a la ciutat d'Alacant, a part d'en altres ajuntaments i estic negociant els pressupostos de la Comunitat Valenciana amb el govern socialista fonamentalment i jo crec que això és el centre. Amb total normalitat, hem de treballar en un partit que siga capaç de ser centre i de centrar als altres perquè crec que en pactar amb el PP a Alacant el vam centrar i en pactar algunes polítiques amb el partit socialista ací per als pressupostos, també estem centrant les seues polítiques.

'Ciutadans ha centrat al PP a Alacant i al PSOE a la Generalitat'

Ara que ja ha passat un any des de les eleccions generals i quasi dos anys de les autonòmiques valencianes, quin és el balanç de Ciutadans d'aquest primer any de legislatura?

Bé, jo estic molt satisfet amb el treball que estem fent en les Corts, crec que tenim un grup parlamentari molt bo, molt sòlid, que està demostrant dia a dia que fa una gran feina i crec que aquesta negociació dels pressupostos seria una culminació del que per a nosaltres és la política útil. Si fins i tot sense governar som capaços de treure totes les mesures que ja t'he enumerat, jo crec que estarem demostrant que som un partit útil. Jo sé també pujar a la tribuna i donar canya, crec que soc el que més ho fa i més gaudeix fent-ho, a més, en les Corts. I amb si, a més, que em veja molta gent quan ho faig, però si a més d'això puc presentar-li als valencians uns assoliments concrets, jo estic encara més satisfet.

Com veu vosté el Botànic ara com a equip de govern?

Haurien d'anar a teràpia, perquè sembla que estan molt renyits entre ells i cada dia ens regalen amb un capítol més de com jo dic 'Passió de consellers', amb moltes tensions entre ells i jo crec que això és perillós per als valencians. Jo crec que cal demanar-los calma, unió... Fixe's, ens demanen unió a nosaltres quan ells estan a "tortes" i cada dia ens assabentem d'una notícia de les seues baralles internes. Jo crec que això és dolent per als valencians, haurien de prendre's més seriosament el que és el treball en equip.

Davant unes hipotètiques eleccions, si poguera governar amb Puig, estaria disposat a governar amb ell? O amb qui se sentiria més còmode Cantó i Ciutadans pactant per a governar?

Jo sens dubte amb Puig i amb Bonig alhora. Si poguérem formar un tripartit bo en la Comunitat Valenciana que a més després tinguera el reflex en el 90% de les administracions valencianes, perquè estaríem governant en totes pràcticament, eliminant les baralles que hi ha sempre entre administracions que tenen diferent color jo crec que li podríem donar una espenta a la Comunitat Valenciana que necessita per a les pròximes legislatures i que ja s'arreglen temes tan importants com la nostra Sanitat, finançament autonòmic... Temes que van més enllà d'una legislatura i que podrien aconseguir-se si hi haguera unió entre els partits constitucionalistes grans.

Ens podria dir dos encerts i dos errors del Botànic?

Un encert bo del Botànic va ser passar d'Illa i de Simón i posar-se a comprar i a posar-se les piles veient que el Govern Central era un inútil que, bo continua sent-ho i durant aquesta pandèmia hem comptat amb el pitjor govern del món. Es veu pel nombre de morts, el nombre de contagis i per la situació econòmica del país i del PIB. Que ràpidament, com altres comunitats autònomes, van passar d'ells, jo crec que va ser bo, però ara mateix estem veient que hi ha dificultat i fins i tot corrupteles en algunes d'aquestes compres, licitacions i històries. Crec que Ximo, francament, ha tingut un altre encert o almenys jo li ho he de reconéixer personalment i és l'accessibilitat. Jo sempre que he volgut reunir-me amb ell, em reunisc, em rep, em respon al WhatsApp i al telèfon... I sempre he percebut una voluntat real d'arribar a acords amb una força com la meua a la qual, no ens enganyem, no ens necessita per vots. No obstant això, després hem sentit com una altra gent, altres partits que no eren el de Ximo boicotejaven contínuament un acord que jo crec que està demanant la societat valenciana.

'La conselleria de transparència no fa cap falta, ja tenim una Fiscalia, una Agència Antifrau i un Síndic de Greuges'

Ara m'està parlant de les corrupteles, dimecres passat va ser el Dia Internacional contra la Corrupció, ens podria fer una reflexió sobre aquesta xacra social amb un historial tan llarg com el valencià?

Seguim amb una falta de transparència total en les institucions, seguim sense òrgans independents per a la lluita contra la corrupció, seguim amb gent que en teoria lluita contra la corrupció i que realment la tapa i la consellera de transparència, Pérez Garijo, del govern del tripartit és un exemple, ja que està per a cobrir-li les vergonyes al govern. I en realitat no fa cap falta, ja tenim una Fiscalia, una Agència Antifrau, un Síndic de Greuges... No sembla que hi haja una voluntat real, sinó més aviat cosmètica per part de les institucions. Seguim amb uns partits polítics, PP, PSOE, Podemos, els quals volen polititzar la justícia, cosa que em sembla perillosíssima per a poder lluitar contra la corrupció. Seguim sense dotar a la justícia dels mitjans necessaris perquè facen de pressa el seu treball... Totes aquestes coses, jo que vaig estar i que vaig presidir una comissió anticorrupció en el Congrés dels Diputats, veig amb preocupació com seguim sense avançar.

I una valoració de la gestió de Barceló durant la pandèmia?

Crec que ací es van cometre moltíssims errors que s'han repetit en la resta d'Espanya. La falta de material, que va posar en perill als sanitaris, no hem pogut posar en marxa un hospital de campanya que l'haguérem pogut necessitat, hi ha molts pacients d'altres malalties que estan sofrint retards absolutament impresentables, estem parlant de gent que es veurà amb grandíssimes dificultats. Perquè, un càncer no es pot retardar, el bitxo continua creixent i no obstant això seguim sense poder donar resposta a tots aquests retards. L'Atenció Primària segueix absolutament desatesa. Ella, (Barceló), ha estat molt irresponsable en fer certes declaracions en les quals atribuïa als professionals sanitaris la responsabilitat dels seus propis contagis. A parer meu, però sobretot a ells, un insult increïble. Ha tingut als MIR de vaga..., és una gestió realment millorable, però molt, molt millorable.

'El Govern Central és un inútil i durant la pandèmia hem comptat amb el pitjor govern del món'

Si passem a l'àmbit nacional, quina relació té vosté amb Arrimadas?

Molt bona, estupenda. Ens escrivim setmanalment, i últimament bastant pel tema dels pressupostos. Jo li contava el que estem fent ací i ella el que estaven fent allà. Intercanviàvem concepcions de com anaven les negociacions. Jo ho tenia més fàcil que ella. Ella havia de bregar amb pirates com Bildu, Esquerra, o un Podemos més poderós que ací, jo crec que està simplement pintant la mona en el tripartit valencià, on no influeix gairebé res i s'han acontentat amb el palauet del senyor Dalmau i la Conselleria de Transparència, que tampoc serveix de res. Llavors ella ha de bregar amb bous pitjors que amb els quals bregue jo.

I vosté se sentia més còmode en l'època de Rivera o ara amb Arrimadas?

Jo no tinc per què triar entre papà i mamà. Jo els vull molt als dos. Vull i respecte molt a la figura d'Albert, qui continua sent un gran amic i respecte i considere bona amiga a Inés Arrimadas. Em quede amb els dos.

I ja per a acabar, aquest canvi de rumb de la crítica dura a la moderació actual de Ciutadans, vosté se sent còmode amb aquesta moderació o li agradaria ser més crític?

Jo seguisc en el mateix lloc, en el centre. El que passa és que hi ha hagut una pandèmia i això ens obliga a tots a fer un esforç per no polaritzar la societat, per no barallar-nos i arribar a acords. I aquest és el nostre esforç, jo així i tot, vosté em veurà pujar a l'estrada i ser molt crític amb molts partits: amb Podemos, Compromís, amb el mateix PSOE... Jo continuaré fent aquesta labor de crítica i de fiscalització. Però, mentrestant, jo crec que tenim tots l'obligació en un moment tan dramàtic com aquest en el qual ja estem en una situació econòmicament molt delicada i sanitàriament. L'any que ve serà molt dur i crec que tenim l'obligació de fer tot el que és a la nostra mà per a col·laborar i per a intentar millorar la vida dels ciutadans, llavors jo estic còmode així.

Destacats