I quins pressupostos vol l'oposició?

Ciutadans i PP han anunciat una esmena a la totalitat dels Pressupostos en relació amb la pujada d'impostos del Botànic a les grans fortunes

Guardar

bonigcanto
bonigcanto

L'esborrany dels Pressupostos per a 2021 de la Generalitat Valenciana evidencien un full de ruta "per a un nou inici, per a la reactivació econòmica i la cohesió social", ja que per primera vegada, superaran els 25.000 milions d'euros, situant-se exactament en els 25.627.550,65 milions d'euros, enfront dels 23.021.985,48 d'aquest 2020. Tot i que el primer esborrany dels comptes de la Generalitat per a l'any vinent, el 2021, ja estan presentats, i el Botànic al complet pretén apujar els impostos a les classes altes, és a dir, "que paguen més els que més tenen", en paraules del síndic de Compromís, Fran Ferri, les constants reunions entre ambdós líders del PSPV i Ciutadans, Puig i Cantó, podrien efectuar un canvi en la ruta dels futurs comptes, ja que Ciutadans ja ve anunciat, de fa un temps cap ací, que no donarà suport als pressupostos si aquests contemplen una pujada d'impostos.

No obstant això, sembla que el què ha canviat dels pressupostos no ha sigut el què sinó el qui, i és que a principis de la setmana passada, el síndic de Ciutadans a les Corts, Toni Cantó anunciava "tenir la paraula del president" sobre el tema de no apujar els impostos, i ara, el mateix síndic de Ciutadans insta el PSPV a explicar "per què traeix el pacte de la reconstrucció" i "tria als seus socis" enfront dels valencians insistint que la pujada d'impostos és "una línia roja" i subratlla que continuarà treballant per a defensar als més afectats per la crisi. D'aquesta manera, Cantó s'alinea amb Bonig i el PP a presentar una esmena a la totalitat dels Pressupostos. No obstant això, que impliquen ambdues esmenes dels principals partits de l'oposició?

Per una part, l'esmena a la totalitat dels Pressupostos de la Generalitat Valenciana que ha registrat el grup parlamentari de Ciutadans es presenta davant el Projecte de llei de mesures fiscals, de gestió administrativa i financera, i d'organització de la Generalitat Valenciana i sol·licita la devolució al Consell del mateix Projecte amb motiu de "no compartir els principis i el contingut del citat Projecte de llei que es tramita". Tanmateix, el mateix grup parlamentari confirma que "any rere any s'ha sol·licitat la devolució d'aquest projecte de llei" en considerar, en línia amb la doctrina del Tribunal Constitucional, "que aquesta llei acaba sent un calaix "de sastre" legislatiu, amb mesures i reformes que "res tenen a veure amb el projecte de pressupostos". "No podem obviar que en aquest projecte de llei es pretén recollir una reforma del sistema tributari autonòmic improvisada i gens rigorosa", contempla l'esmena a la totalitat dels pressupostos de Ciutadans firmada per la portaveu adjunta, Ruth Merino.

'37 esmenes de Ciutadans centrades en menys impostos, autònoms i despoblació'

No obstant això, Ciutadans amb altres 37 esmenes ha proposat una baixada d'impostos a la classe mitjana i treballadora i una sèrie d'ajudes destinades als autònoms i a lluitar contra la despoblació. Així, el diputat Tony Woodward, lamenta que "mentre el tripartit pretén apujar els impostos, Ciutadans treballa per a baixar-li'ls a les classes treballadores". La proposta de Ciutadans és baixar l'IRPF mig punt fins als trams de 50.000 i pujar a 700.000 el mínim exempt de l'Impost de Patrimoni, per a igualar-lo amb el de la resta de les comunitats autònomes. En aquest sentit, ha destacat que les esmenes del partit taronja persegueixen "fer costat als autònoms, lluitar contra la despoblació del món rural i reduir les taxes educatives". A més, a causa de la crisi sanitària actual que obliga moltes persones a teletreballar o a estudiar des de casa, Ciutadans ha proposat una ajuda de fins a 120 euros per a l'adquisició de material informàtic.

'68 esmenes parcials del PP per reduir els alts càrrecs i assessors i derogar la Llei de Plurilingüisme'

No obstant això, per si les 37 esmenes que ha proposat Ciutadans es queden curtes, el Grup Popular a les Corts ha registrat 68 esmenes parcials, a més d'una a la totalitat, entre les quals es troben deduccions fiscals de fins a 600 euros per les despeses derivades de la compra de gel i màscares, reducció d'alts càrrecs i assessors, propostes per a frenar la "imposició lingüística", deduccions per fill de fins a 900 euros i mesures per a evitar els tractes de favor a familiars en el que té a veure amb la contractació pública. D'aquesta manera, l'esmena estrella del PP assenyala que, "el màxim de personal eventual es fixarà en 74 llocs i el d'alts càrrecs no podrà excedir d'un màxim de 89". El PP també ha proposat que qualsevol alt càrrec nomenat pel Consell estiga subjecte a la llei d'Incompatibilitats d'Alts Càrrecs i que els membres del Comité Valencià per a assumptes europeus no perceben cap gratificació per l'assistència. Així mateix, proposen la supressió de l'Institut Valencià d'Estadística i la derogació de la Llei 4/2018 de 21 de febrer per la qual es regula i promou el plurilingüisme en el sistema educatiu valencià, així com en matèria d'Habitatge, la derogació del Decret llei 6/2020, de 5 de juny, per a l'ampliació d'habitatge públic en la Comunitat Valenciana mitjançant els drets de tanteig i retracte. No obstant això, l'esmena a la totalitat del PP va també en contra de la pujada d'impostos a les grans fortunes, ja que "no ens agrada que grups del Botànic estiguen parlant de pujada d'impostos, que no és la via, no ens agrada que els comptes no tinguen una actuació directa en política de creació d'ocupació, en la indústria. I no han volgut blindar el pressupost de sanitat, que a més és insuficient per a atendre tota la necessitat de la pandèmia", explica la presidenta del PPCV i síndica del grup parlamentari popular, Isabel Bonig.

Destacats