Rosa Pérez: "Aquest país té inacabada la seua Democràcia"

La diputada fa un balanç de les polítiques de Memòria Històrica desenvolupades fins al moment

Guardar

rosa-perez-foto_abulaila-10
rosa-perez-foto_abulaila-10

Rosa Pérez Garijo és una de les principals cares de la recuperació de la Memòria Històrica al territori. A més de ser la nova coordinadora d'Esquerra Unida del País Valencià (EUPV), des de 2015 és vicepresidenta quarta de la Diputació de València i s'encarrega de l'àrea d'Inclusió Social, Teatres i Memòria Històrica.

P.-Què significa per a tu ser la primera diputada valenciana de Memòria Històrica?

R.-D'una banda és un orgull i per una altra una vergonya. Que després de 42 anys de la mort de Franco tinga jo que fer polítiques de memòria i exhumacions és satisfactori, perquè tinc l'oportunitat de fer el que no hem fet. Però d'altra banda és molt trist perquè hauria d'haver-hi un coneixement de què ha passat en aquest país, un sentiment de justícia i de no impunitat i això et provoca la sensació que aquest país té inacabada la seua Democràcia.

En què consisteix recuperar la Memòria Històrica?

Nosaltres entenem que les polítiques de Memòria són perquè tot el món conega què va passar en la història més recent del nostre país perquè no torne a repetir-se, com és el cas de la Dictadura. Des de la mort de Franco, lluny de fer-se polítiques de memòria s'han fet de desmemòria i volem deixar clar que hi ha hagut una impunitat. Una democràcia no pot ser real si hi ha impunitat, per això nosaltres incidim en el fet que perquè hi haja una harmonia jurídica s'ha de conéixer què ha passat, revisar les sentències del franquisme i condemnar per a compensar als qui les han patit. Espanya ha estat una vergonya en això i si no hi ha impunitat es poden tornar a repetir períodes del passat.

Per què amb l'anterior govern valencià no s'han fet aquestes polítiques?

Està clar que al PP no li convé remoure la memòria històrica perquè tots sabem de què és hereu. Estem parlant que Fraga, fundador d'Aliança Popular i que després deriva en el Partit Popular, va ser ministre durant el franquisme. Ací s'ha intentat explicar que la transició va ser modèlica però molta gent no coneix que va haver-hi un cop d'estat contra la República ni sap la duresa de la repressió que va haver-hi. Tot el que faça que això se sàpiga provocaria que el PP no poguera seguir fent el que fa, encara que aquesta vegada a través de vots.

Diries que hi ha desinformació?

Sí, hi ha hagut polítiques de desmemòria. S'ha intentat que les generacions anaren morint i que no hi haja un traspàs d'informació dels testimonis directes. Per això nosaltres fem el contrari, per exemple gravant testimonis vius com els de "Fills del silenci" perquè la seua història es puga conéixer.

'Hi ha hagut polítiques de desmemòria perquè s'ha intentat que les generacions del franquisme muiren i no hi haja traspàs d'informació de testimonis directes'

Quines són les prioritats de la Diputació valenciana en aquest tema?

Per a mi, les qüestions més importants han estat “Memòria a l’escola” i les exhumacions, perquè crec que és el més vergonyós. El programa “Memòria a l’escola” és una qüestió que a mi m'inquieta bastant perquè s'està formant a joves que han de saber què ha passat en la història més recent. No es veu en les aules. Hi ha excepcions, però el tema s'ha d'abordar perquè no pot ser que tothom conega el paper dels Reis Catòlics i no el que ha ocorregut en els anys més recents. No és que se li done poca importància, sinó que no se li dóna directament. Per això, pretenem que el documental "Fills del silenci", que hem fet des de la Diputació, es projecte en els instituts i es treballe amb una unitat didàctica. Ara ja està enviat i estem fent un seguiment de la seua difusió.Respecte a les exhumacions, no poden esperar perquè les famílies s'estan morint i la identificació dels cossos és més fàcil si queden fills vius amb els quals comparar l'ADN.

Com valoraries les iniciatives fins al moment?

Jo crec que el documental és molt bo i estaré satisfeta quan estiga en els instituts i comence a haver-hi un coneixement. Quant a les exhumacions, hem passat que no hi haja cap subvenció a què ara hi haja més de cent cossos exhumats i comencem amb un pressupost de 300.000 € que hem duplicat per la demanda de sol·licituds. Evidentment sols hem pujat uns pocs graons en el treball que volem fer, però hi ha molt per fer i jo crec que estem avançant i no es va a quedar sols en pinzellades.

Com s'ha aconseguit augmentar les sol·licituds per a exhumacions?

Hem fet un treball de sensibilització. En els pobles he animat molt i aprofite per a explicar els programes de la diputació perquè els familiars de les víctimes els coneguen. En aquest moment, estem projectant "Fills del silenci" als municipis, no solament per a veure’l, sinó per a debatre i sobretot per a incidir en la memòria històrica de cada municipi. Per exemple, Tavernes de la Valldigna va sol·licitar l'exhumació de la fossa 112 de Paterna per una d'aquestes xarrades i se'ls ha donat 90.000 € per a començar.

Com es pot contribuir de forma individual?

Jo pense que la gent ha de voler saber el que ha passat i entendre. Jo sempre dic que un poble sense cultura és un poble fàcil de manipular, perquè no sap. Sempre recomane molt saber què hi ha darrere de cada cosa en un moment on els mitjans de comunicació estan dirigits amb uns interessos.

Per què la gent pot considerar que és obrir ferides del passat?

Pense que el franquisme va fer el treball de mantindre en l'oblit, però hi ha molta gent que demana justícia i recuperació. Nosaltres no anem a obligar a ningú a exhumar si no vol, però està la contrapartida de gent que reivindica els seus drets. Quan anem a exhumar i van fills dels afusellats, t'adones què és gent molt major que ha estat tota la vida esperant eixe moment.

'Quan anem a exhumar i van fills dels afusellats, t'adones què és gent molt major que ha estat tota la vida esperant eixe moment.'

Respecte a la recent acusació a Jorge Rodríguez per corrupció, quina valoració tens?

Com a EUPV no tenim una proposta formal de cap partit sobre la presidència, esperem una reunió de govern per tal de valorar. No obstant això, sí que tenim clar que volem el tancament de l'empresa pública Divalterra.

Com a nova coordinadora d'EUPV, quins canvis hi haurà al partit de cara a les pròximes eleccions municipals?

Ja hem iniciat grans canvis, principalment de suport als grups municipals, reforçament de les estructures locals i comarcals així com elaboració política a diari i important política comunicativa a nivell intern i extern.

'Estem a favor de construir un bloc històric de canvi junt a Compromís i Podem, entre altres'

Què opines de la proposta de coalició amb Podem i Compromís?

Des del nostre partit ja vam fer aquesta proposta el passat 30 d'abril, quan vam elegir la nova direcció. Per tant, estem a favor de construir un bloc històric de canvi amb altres forces polítiques, entre elles Compromís i Podem.

 

Arxivat a:

Destacats