La reforma del finançament segueix sense data malgrat ser una de les "prioritats" del Govern

Baldoví emplaça a Sánchez abordar aquest assumpte i a llançar més mesures progressistes

Guardar

El portaveu de Compromís en el Congrés, Joan Baldoví, en la tribuna del Congrés
El portaveu de Compromís en el Congrés, Joan Baldoví, en la tribuna del Congrés

El Govern d'Espanya continua treballant en la reforma del finançament autonòmic, però segueix sense establir-se una data definitiva per a abordar aquest debat. Aquesta és la principal conclusió que s'extrau del cara a cara entre el president del Govern, Pedro Sánchez, i el diputat de Compromís en el Congrés, Joan Baldoví, durant el segon dia del Debat sobre l'Estat de la Nació.

Concretament, el president ha assegurat que la reforma del finançament és una de les "prioritats" de l'Executiu estatal, però ha insistit que la pandèmia i la crisi econòmica derivada de la COVID-19 i de les diferents situacions, com la guerra provocada per la invasió d'Ucraïna, han fet impossible abordar el debat.

Sánchez ha assegurat que el Govern continuarà treballant sobre el "càlcul de la població ajustada", si bé ha destacat que el retard en aquesta reforma s'ha anat compensant amb les inversions extraordinàries destinades en els dos últims anys a les diferents autonomies. En el cas de la Comunitat Valenciana, s'han rebut un 11,4% del total, "superant àmpliament" la referència que fixa l'Estatut d'Autonomia (10,7%).

Més mesures progressistes

En el seu debat amb el cap de l'Executiu, Baldoví ha criticat la que considera com a "desesperant prudència" amb la qual el PSOE utilitza la majoria amb la qual compte en el Congrés i ha reclamat més mesures progressistes com les anunciades el dimarts.

En aquest sentit, Baldoví ha instat a Sánchez a abordar assumptes pendents, a més de la reforma del sistema de finançament autonòmic, com la revisió de la coneguda com a 'Llei Mordassa', la reforma de la Constitució per a substituir minusvàlids per discapacitats o la recuperació de Dret Civil valencià.

"S'han fet coses i es poden continuar fent amb una majoria progressista, que és l'única que fa avançar el país. Aproven les seues assignatures pendents al setembre, ens queda un any, aprofitem-lo", ha indicat Baldoví.

Destacats