Puig promet un "gran acord" amb els promotors per a generar milers d'habitatges i destinar-los a lloguer

El bo consum es podrà demanar a partir del 20 d'abril i les ajudes a les hipoteques, en les primeres setmanes de maig

Guardar

El president de la Generalitat valenciana, Ximo Puig, posa durant una entrevista per a Europa Press (Rober Solsona)
El president de la Generalitat valenciana, Ximo Puig, posa durant una entrevista per a Europa Press (Rober Solsona)

El 'president' de la Generalitat i candidat a la reelecció pel PSPV, Ximo Puig, ha promés un "gran acord" amb tots els promotors d'habitatge per a generar "milers" de nous immobles i destinar "una part important" al lloguer, dins de la seua aposta perquè la pròxima siga "la legislatura de l'habitatge".

"Continuarem ampliant al màxim el parc públic d'habitatge", ha garantit en una entrevista amb Europa Press. Aquesta serà una de les mesures que inclourà el programa electoral del PSPV per al 28M i que es concretarà en les pròximes setmanes.

Puig ha assegurat que l'habitatge estarà entre les prioritats de la pròxima legislatura, després de l'ocupació, davant la dificultat de molts joves i famílies per a desenvolupar un projecte de vida. Per això ha apostat per generar milers d'habitatges, continuar els plans de rehabilitació i intentar que "els costos del lloguer no vagen pujant de manera que fan impossible una vida digna".

"Hi ha un problema d'oferta i demanda i volem actuar d'una banda i d'altra", ha asseverat, mitjançant accions de caràcter conjuntural com les ajudes al lloguer o a les hipoteques i "una molt més potent estructural: tot el sòl disponible que no haja de ser utilitzat com a dotacional cal utilitzar-lo per a construir habitatge".

Per a això ha anunciat que buscarà una "aliança" amb el sector privat, que al seu judici té bona predisposició com ha constatat en les converses sobre aquest tema "des de fa temps". També ha promés comptar amb la col·laboració dels ajuntaments com a actors "fonamentals".

L'objectiu, ha subratllat, és que els joves i les persones sense llar tinguen accés a un habitatge "a través de totes les vies", per al que ha defensat la necessitat d'augmentar "moltíssim" la capacitat de llogar i de comprar habitatges. Com a balanç, ha posat en valor el "diàleg permanent" de la Conselleria d'Habitatge amb el sector: "S'està avançant, però hem d'accelerar-ho molt".

Respecte a la possibilitat de topar els preus dels lloguers, ha recordat que el Govern té pendent aprovar la Llei d'Habitatge que contempla aquesta possibilitat. "Tots sabem que d'alguna manera cal fer no sols que els lloguers no pugen, sinó que baixen --ha defensat--. No podem continuar amb aquesta deriva inflacionista que afecta la vida de les persones, perquè al final un habitatge genera seguretat i un entorn per a un projecte de vida".

"EL BO CONSUM NO ÉS MENYSPREABLE"

Entre les mesures anunciades per la Generalitat davant la pujada de preus, Puig ha avançat que el bo consum de 90 euros per a famílies amb rendes inferiors a 21.000 euros anuals es podrà demanar a partir del pròxim 20 d'abril.

Sobre si el bo és suficient, ha remarcat que "òbviament no és una quantitat enorme, però no és menyspreable", ha justificat que no és una mesura universal, sinó que va dirigit a les famílies amb menys recursos, i ha enlletgit que "la dreta el menysprea perquè ells tenen bastants més recursos".

A més, ha concretat que en les primeres setmanes de maig s'obrirà la convocatòria per a sol·licitar les ajudes per a pagar les hipoteques variables. Oscil·laran entre 300 i 600 euros i beneficiaran a 30.000 famílies amb ingressos anuals de fins a 33.600 euros.

Per a defensar la importància de l'habitatge, Puig ha recordat que li "va impressionar molt" quan una persona que vivia al carrer i va poder trobar una llar gràcies a la Generalitat li va contar que "quan va tancar la porta de la seua casa se sentia protegit no sols físicament, sinó la seua intimitat". "Un habitatge digne és molt més que un objecte de valor mercantil", ha reivindicat.

LA TEMPORADA D'INCENDIS JA DURA TOT L'ANY

D'altra banda, en matèria d'incendis forestals després del gran foc de Villanueva de Viver (Castelló) a l'inici de la primavera, Puig ha promés que la prevenció serà un altre dels seus objectius per a la pròxima legislatura. "Ara la temporada comença l'1 de gener i acaba el 31 de desembre", ha advertit, amb el que ha descartat que el sistema de prevenció i extinció quede limitat a estiu.

Com a causes ha apuntat tant al canvi climàtic com a la despoblació i la "deshumanització" dels boscos, en al·lusió als bancals abandonats que generen herbes, arbustos i "qualsevol classe de combustible que finalment originen aquests incendis de nova generació tan difícils d'atallar".

Encara que ha reconegut que "les solucions són complexes", ha cridat a fer tot el possible en totes les direccions. Ha advocat així per "consolidar totes les accions contra el canvi climàtic" i buscar el "reequilibri territorial" mitjançant les mesures incloses en la nova Llei antidespoblament de la Generalitat.

Entre elles, Puig ha avançat que vol posar en marxa diversos plans pilot al costat de cooperatives o agricultors per a destinar-los ajudes directes que els permeten mantindre els bancals operatius en zones boscoses d'interés mediambiental i, al mateix temps, "poder viure dignament". "Les terres treballades són el millor tallafoc que existeix", ha asseverat.

Arxivat a:

Destacats