Puig: "L'alternativa al nostre projecte de progrés és tornar al passat"

El president Ximo Puig decidirà al març si les eleccions autonòmiques seran a abril o maig

Guardar

El 'president' de la Generalitat, Ximo Puig
El 'president' de la Generalitat, Ximo Puig

El president de la Generalitat Valenciana i líder del PSPV-PSOE, Ximo Puig, decidirà al març si les eleccions autonòmiques de 2023 es convoquen a l'abril, quan finalitza la legislatura, o al maig, coincidint amb els comicis locals, però ha reconegut que "davant la situació actual seria raonable establir-les al maig".

Així ho ha assegurat en una entrevista realitzada aquesta nit en À Punt, incidint, sobre aquest tema, que "si seguim amb un govern estable i amb la força que en aquests moments necessita la societat anirem a votar quan toca", recordant que "hi ha molta faena a fer aquests mesos, no estem en clau electoral".

Puig ha defensat el "projecte de progrés" que lidera, avisant que "l'alternativa és tornar al passat i ja sabem quin és el projecte alternatiu: retallades en l'estat de benestar i pujada d'impostos" enfront de les polítiques del Botànic que han permés que "no hi haja actualment cap indicador econòmic i social pitjor que en 2015 malgrat la crisi econòmica i a la pandèmia". La Comunitat Valenciana té a hores d'ara les millors dades d'ocupació de la seua història.

No s'arriba al pes poblacional en els PGE

Preguntat pels Pressupostos Generals de l'Estat (PGE) coneguts aquesta setmana, en els quals la Comunitat Valenciana rebrà 1.269,46 milions d'euros per a 2023, 61 milions més dels previstos, el president ha lamentat que "segueix sense tindre's en compte el pes poblacional del 10%, però estem a prop i caminem en la direcció correcta perquè parlem d'inversions que s'han territorialitzat i els pressupostos tenen una convicció social".

Pel que respecta a la proposta de reforma fiscal, el cap del Consell ha reconegut que s'està dialogant la pujada de l'impost de patrimoni i ha ressaltat que "la idea fiscal de la Generalitat és ajudar a passar aquesta situació tan difícil que ens afecta des del punt de vista de la inflació, que és el pitjor impost per a les rendes baixes". "Les rendes altes en la Comunitat Valenciana aporten més que en altres comunitats autònomes. Ací no es tracta d'anar contra ningú. La societat ha d'avançar d'una manera justa, superant les desigualtats. Les rendes mitjanes i baixes han de tindre un govern al seu costat", ha asseverat.

En aquest sentit, el Consell planteja una cimera amb els ajuntaments per la inflació, recordant que "no hem de tornar a una fractura social on joves i majors queden despenjats".

Accelerar la transició energètica

Un altre dels temes destacats de l'entrevista ha sigut el referent a l'energia verda. Puig ha assegurat que "disposem del petroli del segle XXI: el sol i el vent, fonamentalment el sol. Un recurs tan potent l'hem de posar al servei d'una transformació econòmica i social".

Per això, per al president "l'expansió de les renovables ajudarà a combatre el canvi climàtic amb la descarbonització i és la gran oportunitat de garantir estat benestar". "Espanya es gasta a l'any al voltant de 50.000 milions d'euros comprant combustibles fòssils i si nosaltres som autosuficients ens garantiria el progrés de la Comunitat Valenciana. Ens juguem el progrés, la prosperitat social i la lluita contra el canvi climàtic i m'agradaria accelerar aquest procés, sent respectuosos amb el paisatge", ha assegurat.

Arxivat a:

Destacats