Puig enlletgeix a Catalá que estiga amb la "via de la Porta del Sol" i pregunta si s'ha de demanar perdó per parlar valencià

Guardar

Puig enlletgeix a Catalá en el Debat de Política general
Puig enlletgeix a Catalá en el Debat de Política general

El 'president' de la Generalitat, Ximo Puig, ha enlletgit a la síndica del PP en Les Corts, María José Catalá, que estiga amb la "via de la Porta del Sol" enfront de la valenciana i que pronuncie "antics discursos" que "no tenen cap confiança de la societat" al mateix temps que li ha preguntat "per què el molesta el valencià" i si "s'ha de demanar perdó per parlar-ho".

Així s'ha expressat Puig aquest dilluns en la seua rèplica a la dirigent 'popular' en el Debat de Política General, a la qual ha retret la "xapa permanent" de la seua formació, i ha tornat a defensar la gestió del Consell durant la pandèmia i l'esforç de la societat, que ha convertit a la Comunitat en una de les regions amb menys incidència d'Europa.

En aquest sentit, ha manifestat que, "si el model del PP és Madrid, amb les dades que té, no sé el que diria": "Estan infinitament pitjor, començant per la letalitat". Així, ha posat en valor el "treball extraordinari" dels professionals de la medicina, ha remarcat que des de les files 'populars' "van dir que el curs escolar seria un desastre i ha sigut de compliment absolut" i li ha retret que no haja dedicat "ni un segon" del seu discurs a la vacunació.

El cap del Consell ha assegurat que el model de Madrid "aboca a la fractura i la desigualtat", al mateix temps que ha instat a Catalá a posicionar-se "en la zona moderada o en la radicalitat".

En l'àmbit econòmic, Puig ha defensat que "tots els indicadors són millors que quan el PP estava en el Govern", per la qual cosa ha animat a "aclarir" el debat: "És fàcil poder comparar. Vostés van retallar en precarietat i en despesa pública i, amb això, els drets de la ciutadania. Moltes d'aqueixes les hem revertides". "El PP, quan està en l'oposició, diu que baixarà impostos i, quan governa, els puja. Em remet a la seua pròpia història", ha afegit.

"ESMENA A LA TOTALITAT DESTRUCTIVA"

El 'president' ha acusat el PP de "voler fer una esmena a la totalitat destructiva" i ha apuntat que "cada vegada que menyspreen als sindicats estan atacant a una part fonamental de la democràcia i a la societat civil". "És predemocràtic, una persona de la seua categoria no hauria de tindre aqueixa actitud", ha agregat.

Per tot això, Puig ha considerat que Catalá "no es cree el seu projecte alternatiu" i li ha retret que "enfront de la via valenciana, està amb la via de la Porta del Sol, amb una crispació inútil".

I enfront de "l'esbombada i airejada ruptura" del govern valencià que ha criticat Catalá, el 'president' ha ironitzat: "Vosté va estar en un govern que parlaven molt, hi havia fins a espionatges. És la tercera portaveu del PP en aquesta legislatura, així que lliçons de cohesió, les justes". Quant al finançament autonòmic, ha garantit que el Consell "mantindrà sempre l'actitud de reivindicació".

MADRILEÑOFÒBIA VS VALENCIANOFÒBIA

Catalá ha enlletgit a Puig que agite "la bandereta de la madrileñofòbia, excepte en el futbol", i el 'president' li ha enlletgit que és el president del PP, Pablo Casado, el que té "valencianofòbia" perquè "ve i ens porta el regal de proposar el model de finançament anterior".

El cap del Consell ha defensat davant la síndica del PP que la Comunitat "ha crescut en tots els serveis públics" enfront de comunitats com Madrid, que "va l'última en Sanitat". "També en serveis socials, el seu gran taló d'Aquil·les" i ha detallat que "després de la pandèmia hi ha 254.876 valencians menys en situació de pobresa que en 2015".

En matèria d'impostos, ha acusat el PP de "construir un 'fake' sobre la fiscalitat". "És fals que ací es pague més IRPF que en cap lloc, sinó que es paga menys, i en trams més alts fem una progressió, que és el que diu la Constitució".

Puig també s'ha referit al 'dúmping fiscal', que ha qualificat d'"irresponsabilitat manifesta", i ha advertit que "té conseqüències", ja que "va en contra de la Constitució". "D'infern fiscal res, el que vostés proposen és un infern social", li ha etzibat.

"NO HI HA CAP DOCENT QUE LI TINGA MOLTA ENYORANÇA"

En matèria educativa, Ximo Puig ha defensat el 'Pla Edificant' enfront del model del PP i ha incidit en la necessitat d'ampliar-lo "després de com van deixar el sistema educatiu". "Hem executat 80 milions, quatre vegades més que en l'últim any que va ser consellera", ha retret a Catalá, en al·lusió a la seua etapa al capdavant d'Educació.

"Va tirar a 1.200 professionals i hui tenim 12.000 contractats més. Hi ha millors condicions tant en l'educació pública com en la concertada", ha afirmat el 'president', que ha ironitzat sobre Catalá: "No hi ha cap docent que li tinga molta enyorança".

En aquesta línia, sobre la qüestió lingüística, Puig ha defensat que "no hi ha cap imposició" i que l'objectiu és que els escolars "sàpien les tres llengües", ha garantit que en la Comunitat "es respecten els drets lingüístics" i ha preguntat a Catalá "per què el molesta el valencià" i si "s'ha de demanar perdó per parlar-ho".

Destacats