Puig qualifica de "fita fonamental" l'estudi informatiu del túnel passant i la línia d'alta velocitat entre València i Castelló

El president recorda, davant la ministra Sánchez, que "en el 2003 es va començar a parlar d'aquesta qüestió i ja no hi ha temps d'esperar, es tracta d'accelerar"

Guardar

Reunió entre el president Ximo Puig i la ministra Raquel Sánchez
Reunió entre el president Ximo Puig i la ministra Raquel Sánchez

La ministra de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, Raquel Sánchez, ha visitat durant la jornada de hui València per a presentar els estudis informatius del nou eix passant nord-sud, túnel passant, de la xarxa arterial ferroviària de València i el corresponent a la línia d'Alta Velocitat València-Castelló de la Plana.

El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha destacat aquest fet com una "fita fonamental" després d'un "llarg viacrucis". "És un pas decisiu, ja que el que hui es presenten són dos informes fonamentals per a la connectivitat del transport metropolità i per al desenvolupament del Corredor Mediterrani", ha incidit el president, qui ha recordat que "en el 2003 es va començar a parlar d'aquesta qüestió i ja no hi ha temps d'esperar, es tracta d'accelerar".

Per part seua, la ministra Raquel Sánchez ha reconegut que es tracten d'uns projectes "llargament reivindicats, que feia temps que s'esperaven. Ens acostem cada vegada més i millor a la seua fi".

Per a Sánchez, això és un exemple del "compromís d'aquest ministeri amb les infraestructures de la Comunitat Valenciana. És molt important que aprofitem els fons dels Next Generation per a afrontar els reptes del futur i la recuperació justa".

Tal com ha reconegut la ministra, els Pressupostos Generals de l'Estat destinaran "19.000 milions d'euros en el Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, sent el pressupost més sostenible i social i duplicant els pressupostos heretats". La Comunitat Valenciana rebrà un total de 1.284 milions d'euros com a inversió directa i 300 milions d'euros addicionals per al desenvolupament d'infraestructures, carreteres, ferroviàries i experiències pilot de solucions de mobilitat innovadora. Aquestes xifres responen al 12,1% del total de la inversió estatal. "Aquest ministeri i aquest govern compleix", ha destacat.

Problemàtica actual

En el cas de RAF València actualment existeixen dues estacions en fons de sac, València Nord i Joaquín Sorolla. En elles totes les circulacions passants han de realitzar inversió en marxa, generant pèrdues de temps per als usuaris i afectant la capacitat i funcionalitat de les estacions.

En la línia València-Castelló de la Plana existeix una alta densitat de circulacions amb gran heterogeneïtat de trànsits, dificultats tècniques d'explotació i limitació de creixement futur.

En aquest sentit, la solució proposada implicaria una nova infraestructura ferroviària global des de València fins a Castelló de la Plana amb un canal d'accés, una nova estació central de València, un nou eix passant nord-sud i una nova línia.

El nou eix passant evitaria les inversions de marxa, donaria continuïtat als dos amples i accés cap al Cabanyal, reduiria el temps de viatge de tots els serveis en uns 5 minuts, implantaria dues noves estacions (Aragó i Universitat) i potenciaria la xarxa de Rodalia.

En el cas de la Línia València-Castelló de la Plana, donaria continuïtat a l'eix passant cap al nord, reduiria el temps de viatge en uns 10 minuts, propiciaria la segregació de diferents tipus de trànsits i milloraria l'explotació, eliminant les restriccions de capacitat.

Per la seua diferent naturalesa, escala i àmbit, l'actuació global s'ha desenvolupat en dos estudis informatius independents: el nou eix passant nord-sud de la Xarxa Arterial Ferroviària de València, en la qual s'han estudiat tres alternatives, o el de la Línia Ferroviària d'Alta Velocitat València-Castelló de la Plana, en la qual s'han estudiat cinc alternatives.

En totes elles els temps són similars, rondant els 21-22 minuts, però sí que oscil·la la inversió entre els 1.400 i els 2.265 milions d'euros.

Reunió entre el president Ximo Puig i la ministra Raquel Sánchez
Reunió entre el president Ximo Puig i la ministra Raquel Sánchez

Exposició pública dels informes

Aquest dimecres es recollia en el Boletín Oficial del Estado (BOE) la publicació de l'anunci de la Direcció General de Planificació i Avaluació de la Xarxa Ferroviària pel qual se sotmeten a informació pública tots dos estudis informatius.

Aquests estudis informatius se sotmeten a exposició pública per un període de 30 dies hàbils comptats a partir de l'endemà al de publicació d'aquest anunci en el BOE.

Durant aquest període, els qui ho desitgen podran formular observacions sobre la concepció global del traçat en la mesura en què afecte l'interés general, detalla el Boletín Oficial del Estado.

La informació pública ho és també a efectes mediambientals, atés que l'actuació es troba sotmesa al procediment d'avaluació d'impacte ambiental ordinari regulat per la Llei 21/2013, de 9 de desembre, d'avaluació ambiental.

D'aquesta manera, amb caràcter previ a l'aprovació definitiva de l'estudi informatiu es requereix la formulació de la Declaració d'Impacte Ambiental (DIA) per part del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, precisa el BOE.

Alta velocitat "low-cost" en Falles

Així mateix, la ministra ha anunciat que Avlo, el servei "low-cost" de l'alta velocitat de Renfe, arribarà a València durant les Falles, facilitant així l'arribada de turistes a la capital durant aquests dies festius.

D'altra banda, Sánchez ha reconegut la problemàtica existent en el servei de Rodalia i ha assegurat que "continuarem treballant un servei substancialment millorable, és un servei essencial. Hem d'aconseguir que funcionen millor perquè parlem de quasi 20 milions de passatgers en el 2019". En aquest sentit, des del ministeri s'han donat instruccions "per a prioritzar les actuacions que ens deixen veure un millor servei".

Destacats