Puig anuncia un 30 % de descompte addicional en el transport públic de setembre a cap d'any

Se suma al 50 % de baixada de tarifes en vigor i inclou l'autobús metropolità

Guardar

Un tren de Metrovalencia
Un tren de Metrovalencia

El 'president' de la Generalitat, Ximo Puig, ha anunciat un 30% de descompte addicional en el transport públic autonòmic entre setembre i cap d'any, una rebaixa que se suma al 50% de reducció de tarifes ja en vigor i que adapta en la Comunitat Valenciana la bonificació aprovada recentment pel Govern.

"Volem protegir les famílies, que alleugen en part la inflació que castiga com sempre a les persones amb menor poder adquisitiu", ha manifestat Puig en una entrevista amb Europa Press on ha avançat aquesta mesura emmarcada en el Reial decret llei 11/2022, de 25 de juny.

El descompte addicional del 30% s'aplicarà a partir de l'1 de setembre i fins a finals de desembre, quan s'avaluarà per a decidir si és necessari mantindre-ho. Es beneficiaran els usuaris del transport públic de la Generalitat (Metrovalencia, TRAM d'Alacant, TRAM de Castelló, MetroBus i concessions), complementant la bonificació dels trens de Rodalia i Mitjana distància anunciada pel Govern.

Puig ha destacat que el Consell va ser pioner en establir la gratuïtat de viatjar els diumenges en Metrovalencia i TRAM d'Alacant, que continuarà durant agost i ha permés augmentar entorn d'un 50% el nombre d'usuaris de l'últim dia de la setmana.

De moment, el descompte addicional del 30% estarà vigent fins a cap d'any i llavors s'avaluarà la situació, encara que el 'president' ha confiat que els "desorbitats" preus energètics baixen davant les "notícies positives" dels últims dies en la gasolina i el dièsel.

Per localitats, per exemple, un veí de Xirivella (València) pagarà a partir de setembre pel seu títol de deu viatges un 64% menys que al desembre de 2021: 5,6 euros en comptes dels 15,5 que pagava l'any passat.

En el cas d'un ciutadà d'Alacant que vulga viatjar a Benidorm, pagarà 8,4 euros enfront dels 21 que pagava abans per un bo de deu viatges en el TRAM (-60%). I a la ciutat de Castelló de la Plana s'aplicarà el descompte del 30% al preu actual del TRAM, per la qual cosa els deu viatges costaran 5,74 euros en lloc dels 8,2 actuals.

CIUTATS MÉS HABITABLES

De cara al futur, Puig ha advocat perquè la crisi energètica supose una oportunitat per a avançar en la millora de la mobilitat, en la descarbonització i, en definitiva, en "unes ciutats molt més habitables". Per a això veu necessari mesures conjunturals de promoció del transport públic al costat d'altres estructurals d'inversió.

Al seu judici, és el moment de "vigoritzar" la concepció del transport públic perquè per ací és per on "passa el futur", sobretot en grans ciutats i àmbits metropolitans com el de València.

El descompte addicional del 30% se suma a la inversió del Consell de més de 20 milions d'euros en 2022 per a fomentar el transport públic i ajudar a la ciutadania en el context econòmic provocat per la guerra d'Ucraïna.

Destacats