La política valenciana afronta octubre amb dues cites nacionals i la negociació de pressupostos

Un 9 d'Octubre amb menys restriccions i la reversió de l'Hospital de Torrevella el dia 15, en l'agenda

Guardar

Vista general de l'acte institucional pel Dia de les Corts Valencianes
Vista general de l'acte institucional pel Dia de les Corts Valencianes

La Convenció Nacional del PP que se celebra aquest cap de setmana a València donarà el tret d'eixida a un octubre amb un calendari carregat a la Comunitat en el qual se celebrarà una altra trobada política nacional: el 40 Congrés del PSOE, del 15 al 17 a València. A més, en clau autonòmica destaca la negociació de pressupostos entre els socis del Botànic, per a la qual s'ha creat una comissió 'ad hoc' que buscarà presentar els comptes abans que acabe el mes.

Aquest cap de setmana recala a València la Convenció Nacional del PÀG. Hui dissabte, el secretari general, Teodoro García Egea, obrirà les intervencions, entre les quals destaca la presència de la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, nouvinguda de Nova York.

El diumenge, els 'populars' intentaran emular els grans plens de les èpoques en què governaven la Comunitat Valenciana en la Plaça de Bous. Un acte per al qual les diferents organitzacions regionals estan mobilitzant a afiliats, amb l'objectiu de reunir a 9.000 persones.

El PP ha triat el cus valencià per a exhibir múscul i fortalesa com van fer en el passat José María Aznar i Mariano Rajoy en companyia de Rita Barberá, Eduardo Zaplana i Francisco Camps. De fet, aquest últim --que va presidir la Generalitat entre 2003 i 2011-- ha confirmat que assistirà a l'acte del diumenge.

Un altre esdeveniment a nivell nacional que s'espera per a principis de mes és la presentació dels Pressupostos Generals de l'Estat, que la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, espera aprovar en Consell de Ministres el dia 5.

Mancant el finançament, els fons la Comunitat Valenciana centraran el debat. Els grups esperen que el territori obtinga entorn del 10 % de les inversions territorialitzades, la qual cosa li correspon per població segons l'Estatut.

40 CONGRÉS DEL PSOE

A mitjan mes es desenvoluparà el 40º Congrés Federal del PSOE. El president del Govern i secretari general, Pedro Sánchez, arrancarà el programa amb una trobada en el qual participaran els ministres de l'ala socialista de l'Executiu, els presidents autonòmics i els secretaris generals de les diferents federacions.

El congrés dels socialistes durarà fins al diumenge 17, i que de fet comptarà amb la participació el dissabte dels exsecretaris generals socialistes José Luis Rodríguez Zapatero, Joaquín Almunia i Felipe González.

Malgrat que l''escaleta' del conclave socialista encara no està definida, no s'esperen ni tensions ni disputes, ja que el president arriba ja amb el seu càrrec reafirmat després d'unes primàries breus i de tràmit, sense votació, en les quals va anar l'únic candidat.

Entre els partits que integren la Coalició Compromís també hi ha diverses cites polítiques, a més del tradicional Aplec del Puig l'últim diumenge del mes. Just aquest dissabte se celebra el primer Consell Nacional de Més-Compromís (l'antic Bloc) en l'Espai Cultural d'Albalat dels Sorells.

Iniciativa està preparant el seu sisé congrés, amb el qual celebra el seu desé aniversari. El dilluns 4 presentaran en roda de premsa el conclave, del que començaran a celebrar xarrades dimarts que ve. 'Construir màtria' és l'eslógan que han triat.

9 D'OCTUBRE

La primera setmana del mes ve amb el Dia de la Comunitat Valenciana, el 9 d'Octubre, que s'assemblarà una mica més a la normalitat pre pandèmia. Les actuals restriccions decauen just per a aqueix dia, i el president, Ximo Puig, espera arribar a aquesta data en la millor de les situacions "per a generar l'obertura més àmplia possible i la normalització més ràpida dels sectors econòmics i de totes les activitats socials i culturals".

Malgrat que encara no es coneixen les mesures i els aforaments que regiran en aquell moment, sí que es preveu una celebració similar a les pre pandèmiques. De fet, l'Ajuntament de València recuperarà la Processó Cívica, cancel·lada en 2020 per la situació epidemiològica, així com l'Entrada de Moros i Cristians. Hi haurà també castells i mascletaes.

Encara no es coneixen quantes manifestacions es produiran el 9 d'Octubre, ni tampoc se saben els noms dels homenatjats per la Generalitat. De fet, el Consell té programat un ple extraordinari per a la seua aprovació. Els grups del Botànic van aprovar una proposta en Corts al juliol per a concedir l'Alta Distinció a títol pòstum a Enric Valor, després de la polèmica pel canvi de nom al seu carrer a Mutxamel.

REVERSIÓ DE TORREVELLA

L'altra data marcada és el 15 d'octubre, dia en el qual reverteix a la gestió pública l'Hospital de Torrevella. L'oposició porta anys plantant batalla al Consell perquè es prorrogue la concessió a Ribera Salut. Recentment, el Tribunal Superior de Justícia va decidir no admetre una nova petició del grup per a suspendre cautelarment les normes de reversió i la comunicació, de 14 d'octubre de 2020 de la Conselleria de Sanitat, de no prorrogar la concessió.

La mateixa consellera de Sanitat, Ana Barceló, donarà explicacions en sobre aquest procés dimecres que ve en la Comissió de Sanitat i Consum de les Corts, on compareixerà a petició pròpia.

El calendari parlamentari d'aquest mes inclou dos plens: els dies 20 i 21, i 27 i 28. A més, donarà començament la comissió que avaluarà el deute de la Generalitat el dia 8, i continuarà la impulsada sobre el bullying en les aules. També s'espera les compareixences dels consellers Vicent Marzà i Carolina Pascual el 14 d'octubre per a adonar, entre uns altres, de l'inici del curs.

PRESSUPOSTOS "COMPLEXOS"

Al llarg d'octubre també continuarà reunint-se la comissió política del Botànic per a negociar els pressupostos entre els partits del tripartit. Aquest nou òrgan, que va demanar la vicepresidenta Mónica Oltra després de discrepàncies amb el conseller d'Hisenda, Vicent Soler, preveu marcar les prioritats del govern per a després traslladar-les als nombres.

La comissió, que es va reunir per primera vegada el 20 de setembre, està integrada per set membres, dos per cada partit (PSPV-Compromís-Unides Podem) al costat de la directora general de Pressupostos, Eva Martínez.

Dies abans, el conseller d'Hisenda ja va advertir que els de 2022 seran uns pressupostos "complexos" d'elaborar perquè de moment no està previst que el Govern repartisca fons COVID no reembossables com sí va fer en 2020 i 2021, mentre la Generalitat té el repte de mantindre la "normalitat post-pandèmica" en qüestions com la baixada de ràtios escolars o la dotació de serveis sanitaris.

Els comptes de 2022 tindran tres parts: l'ordinària vinculada a l'acció del Consell i al sistema de finançament; els pressupostos participatius, que s'engeguen enguany per primera vegada, i els diners que formarà part del pressupost però que "difícilment es podrà discutir" perquè estan relacionats amb els fons europeus.

La vicepresidenta portaveu i líder de Compromís, Mónica Oltra, ha remarcat que no té "cap dubte" que els partits aconseguiran un acord, a un mes que els comptes arriben "preferiblement" abans del 31 d'octubre a les Corts. Llavors s'engegaran les setmanes de debat en les quals Botànic i oposició tractaran d'incloure les seues prioritats pressupostàries fins al final d'any.

Destacats