Podem acusa d'"oportunisme electoral" a Compromís: "no es pot sumar en unes eleccions generals i dividir en unes autonòmiques"

Des de Compromís consideren que "l'enemic és la dreta i l'extrema dreta i no les companyes i companys d'Unides Podem i Esquerra Unida"

Guardar

Estefania Blanes, Héctor Illueca, Rosa Pérez Garijo i Pilar Lima a la presentació d'Unides Podem-Esquerra Unida
Estefania Blanes, Héctor Illueca, Rosa Pérez Garijo i Pilar Lima a la presentació d'Unides Podem-Esquerra Unida

"Si un aposta per sumar en unes eleccions generals i per dividir en unes autonòmiques, algú podria pensar que el que s'està fent és oportunisme polític. Els processos unitaris han de ser vàlids en els dos àmbits". Amb aquestes paraules s'ha referit Héctor Illueca, candidat d'Unides Podem-Esquerra Unida a la presidència de la Generalitat, a la negativa de Compromís a concórrer amb una marca conjunta d'esquerres a les eleccions autonòmiques, però acudir a l'acte de Sumar d'aquest passat cap de setmana en clau estatal.

Precisament, durant la presentació de la candidatura entre Podem i EUPV, la coordinadora general d'Esquerra Unida, Rosa Pérez Garijo, que ha recordat que la vicepresidenta Yolanda Díaz "ho és per Unides Podem" pel que "no es comprendria de cap manera que fera campanya per a una formació que no siga la seua", en referència a la invitació de Compromís a participar en els seus actes de campanya.

Una campanya que Illueca aspira al fet que siga "tan unitària com siga possible" en la qual esperen que els "done suport tothom": "Yolanda Díaz, Alberto Garzón, Enrique Santiago, Irene Montero, Pablo Iglesias, Ione Belarra... Tothom", ha detallat.

Igualment, s'ha mostrat convençut que "amb Mónica Oltra hauria sigut possible un acord", i ha apuntat al fet que en 2019 l'exvicepresidenta apostava per un acord amb Unides Podem. En concret, Oltra va donar suport a la tesi de pactar amb UP en les generals, encara que finalment Compromís va decidir pactar amb Más País. A més, ha assegurat que Oltra "no hauria tingut cap problema a pactar unes primàries obertes", i ha assegurat que un punt en comú entre EU i Podem és que totes dues formacions estan disposades, una cosa en la qual s'ha mostrat d'acord Rosa Pérez.

Compromís, una força "autònoma"

Per part de Compromís, fonts internes del partit rebutgen aquest argument, ja que consideren que en cap cas s'ha afirmat que es vaja a formar part d'una candidatura conjunta amb cap partit de cara a les pròximes eleccions generals. "Sí que és veritat que ens van convidar a Sumar i com hem fet en altres ocasions amb altres formacions és acudir allí, però actualment no formem part d'aquest moviment", recorden.

Pel que respecta a la candidatura en solitari per a les eleccions autonòmiques, consideren que "Compromís és una força autònoma que sempre s'ha presentat com un projecte d'estricta obediència valenciana i així continuarà sent-ho a aquestes eleccions autonòmiques, com en altres ocasions", han matisat.

La coalició valencianista fuig d'aquests debats i consideren que "l'enemic és la dreta i l'extrema dreta i no les companyes i companys d'Unides Podem i Esquerra Unida".

Destacats