El pacte entre PSOE i ERC per a Catalunya deixa en parada les reivindicacions valencianes de Rodalies i la condonació del deute

Compromís continuarà reclamant al Govern la transferència de la gestió de la xarxa de Rodalia a la Comunitat Valenciana

Guardar

Félix Bolaños i Oriol Junqueras segellen l'acord entre el PSOE i ERC per a investir a Sánchez
Félix Bolaños i Oriol Junqueras segellen l'acord entre el PSOE i ERC per a investir a Sánchez

L'acord entre el PSOE i ERC per a la investidura de Pedro Sánchez contempla, a més de la llei d'amnistia i la continuïtat de la taula de negociació, dues qüestions que es venen reivindicant des de la Comunitat Valenciana en els últims anys: el traspàs integral de la xarxa de Rodalia i una condonació de part del Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA), que correspon, en el cas concret de Catalunya, a 15.000 milions d'euros.

En aquest sentit, el pacte de Govern entre socialistes i Sumar, anunciat fa uns dies, inclou també la millora i ampliació de la rodalia valenciana, una "qüestió bàsica" per a aquest territori i que es venia reivindicant ja per part de l'anterior govern del Botànic.

Compromís, coalició que va concórrer a les eleccions estatals al costat de Sumar, continuarà reclamant al Govern la transferència de la gestió de la Rodalia a la Comunitat Valenciana, encara que "per a tindre-la, fa falta el finançament per a desenvolupar-la", tal com reconeixen.

Així ho assenyalava aquest mateix dijous la portaveu de Compromís en el Congrés i adjunta de Sumar, Àgueda Micó, en declaracions als mitjans després de la reunió de la Plataforma per un Finançament Just. Micó destacava, també, les millores de les connexions amb Múrcia, el tren entre Gandia i Dénia i les reivindicacions tradicionals i històriques que assegura que el pacte inclou. A més, incidia en què durant aquesta legislatura, lluitaran "pressupost rere pressupost" perquè aquestes inversions siguen una realitat.

Condonació de part del deute pel FLA

Pel que respecta a la condonació de part del deute pel FLA a Catalunya, la Comunitat València podria exigir aquest mateix tracte, després de sol·licitar amb anterioritat que se li eximisca de retornar eixos números rojos pels préstecs procedents del Govern a causa de l'infrafinançament autonòmic. Micó explica que "només donarà suport a una hipotètica condonació del deute autonòmic si s'inclou el deute valencià".

Concretament, la valenciana és la segona autonomia més endeutada, per darrere de Catalunya, amb 46.274 milions d'euros.

Des de Compromís es considera que "la possibilitat a la qual s'ha obert hui el PSOE, amb la condonació del deute, obri una nova etapa per a la defensa dels interessos dels valencians" i que "els diputats de Compromís ja han traslladat a Sumar i al partit socialista que aquesta mesura només tindran el seu suport si s'inclou als valencians", ja que "és de justícia i ha de fer-se realitat".

Sobre aquest tema, la portaveu del Consell i consellera d'Hisenda, Ruth Merino, expressava fa unes setmanes que "tot el que siga fer tripijocs amb el sistema de finançament o amb el deute acumulat per l'infrafinançament ens sembla una infàmia", garantint que continuaran "barallant fermament" per la reforma del finançament autonòmic i per aconseguir "algun tipus de compensació al deute històric durant tants anys".

Destacats