Oltra destaca la consolidació en la Comunitat Valenciana d'una xarxa impulsada des d'allò públic

La vicepresidenta ha destacat algunes de les actuacions d'Igualtat encaminades a l'atenció i acolliment de les persones migrants i refugiades

Guardar

Mónica Oltra, en una roda de premsa després del ple del Consell
Mónica Oltra, en una roda de premsa després del ple del Consell

La vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha destacat la consolidació en la Comunitat Valenciana d'una xarxa impulsada "des d'allò públic" per a l'atenció i acolliment de persones en situació d'exclusió social.

Es tracta, ha explicat Oltra, d'una xarxa de 631 places, 320 en centres d'acolliment i 311 en habitatges, finançades a través del concert social, de les quals "més del 90% estan destinades preferentment al col·lectiu de persones migrants i persones refugiades".

La vicepresidenta ha assenyalat que el concert social, que es convocarà de nou aquest mes de juny, "garanteix" a les entitats i associacions d'iniciativa social un finançament "estable" i una col·laboració amb la Generalitat en la qual troben "seguretat i estabilitat per a poder centrar-se en l'atenció a les persones".

Oltra ha participat en el taller de treball 'Inclusió, creativitat i potencial humà' del projecte Includ-EU, que se celebra aquest dimarts i el dimecres a Venècia, convidada per Organització Internacional per a les Migracions (OIM), on s'ha referit a les diferents actuacions posades en marxa pel departament que dirigeix encaminades a l'atenció i acolliment de les persones migrants i refugiades.

En la seua intervenció, Oltra s'ha referit a la creació, en 2015, de la Comissió Mixta d'Atenció i Acolliment a Persones Refugiades i Desplaçades per a coordinar i posar en marxa els mecanismes i recursos públics necessaris per al desenvolupament del Pla d'atenció a les persones sol·licitants d'asil i refugiades en la Comunitat Valenciana. Des de llavors, ha assenyalat, la Comissió ha celebrat 14 reunions, resultant "especialment útil" per a la coordinació dels dispositius d'acolliment a les persones desplaçades per la guerra a Ucraïna.

Oltra també ha destacat de manera especial el programa 'Agermanament Comunitari Valencià', que es va iniciar en la Comunitat Valenciana l'octubre de 2020 amb la col·laboració de la Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives, amb l'objectiu d'oferir un acolliment de persones refugiades "des d'una perspectiva d'implicar el seu entorn social en el seu procés d'inclusió".

Aquest programa pilot, que ve precedit d'una experiència similar al País Basc, s'està desenvolupant en els municipis de València, Alaquàs, Almassora, Calp i Cocentaina, que van acollir a 23 persones de diferents edats de cinc famílies d'origen sirià i procedents dels camps de refugiats que hi ha al Líban.

La vicepresidenta ha indicat que s'està estudiant "ampliar aquesta manera d'enfocar l'acolliment migratori" donat el bon resultat que està tenint, ja que, de les cinc famílies acollides, quatre ja han passat per la integració laboral i els fills i filles s'han graduat en alguna etapa educativa i, per tant, "s'ha completat l'acompanyament i el procés d'inclusió".

En el seu discurs, Oltra s'ha referit també al suport institucional de la Generalitat a les entitats municipals i sense ànim de lucre per als qui anualment es convoquen subvencions per a finançar projectes d'inclusió de persones migrants i foment de la interculturalitat, "amb prop de tres milions aquest últim any".

Acolliment i inclusió

Des de 2015, ha assegurat, el Consell "sempre ha treballat per a garantir un acolliment i una inclusió de les persones migrants basada en el ple respecte dels drets humans, la legislació internacional i seguint els estàndards del Consell d'Europa".

Així, la vicepresidenta ha recordat l'oferiment de l'executiu valencià per a l'acolliment de persones desplaçades per la guerra de Síria en 2015, possibilitant un corredor marítim segur per a poder atendre'ls "amb la dignitat que qualsevol ésser humà mereix".

"A pesar que el Govern d'Espanya va rebutjar l'oferiment", a l'any següent la Generalitat va signar sengles protocols d'intencions amb els governs de les regions gregues de l'Egeu Sud i de l'Egeu Nord per a acollir a persones refugiades procedents d'aquella zona, "encara que una vegada més el govern central es va oposar".

Va ser el juny de 2018 quan els vaixells Dattilo, Aquarius i Orione van arribar al port de València amb 629 persones migrants que havien sigut rescatades d'aigües del Mediterrani atés l'oferiment del Consell, de l'Ajuntament de València i amb la col·laboració del Govern d'Espanya.

Arxivat a:

Destacats