Oltra: “Toca tindre paciència, és el moment de l'Administració de Justícia”

L'exvicepresidenta, exportaveu i exconsellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, es defensa davant el jutge pel presumpte encobriment dels abusos sexuals que va cometre el seu exmarit

Guardar

Mónica Oltra, acompanyada dels seus lletrats a l'arribada als jutjats
Mónica Oltra, acompanyada dels seus lletrats a l'arribada als jutjats

"He entrat serena, tranquil·la i isc serena tranquil·la i, òbviament, més cansada". Així s'ha manifestat l'exvicepresidenta, exportaveu i exconsellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, a la seua eixida dels jutjats, en els quals ha declarat durant tota la jornada d'aquest dilluns com imputada pel presumpte encobriment dels abusos sexuals que va cometre el seu exmarit sobre una menor tutelada i pels quals ell està condemnat a cinc anys de presó, en una sentència actualment recorreguda davant el Tribunal Suprem.

Oltra ha explicat que durant aquestes set hores de declaració ha contestat totes les preguntes del jutge, del fiscal i de les defenses i ha recalcat que les ha respostes, com ha fet "sempre", "des de la transparència i des d'eixa rendició de comptes". Així mateix, ha mostrat la seua confiança que totes les explicacions que ha oferit "hagen convençut". "Ara toca tindre paciència, és el moment de l'Administració de Justícia", ha assenyalat.

Finalment, l'exvicepresidenta ha evitat pronunciar-se respecte al seu futur polític en el cas d'un possible arxivament de la causa, ja que no ha considerat el moment com a adequat per a parlar d'aquest tema.

"Indicis plurals"

Al costat de Mónica Oltra s'ha citat a altres 13 investigats, alts càrrecs que treballen en el departament que ella dirigia, per la gestió del cas dels abusos a la menor.

Concretament, en aquesta causa s'investiga el presumpte encobriment dels abusos sexuals que va patir en un centre una menor tutelada, de llavors 14 anys, a les mans de l'exmarit d'Oltra entre els anys 2016 i 2017. L'educador va ser condemnat a cinc anys de presó en una resolució ratificada pel Tribunal Superior de Justícia (TSJCV) i que a hores d'ara està pendent pel recurs interposat davant el Tribunal Suprem (TS).

Després de la condemna, la menor va denunciar la situació en la qual s'havia trobat durant la tramitació de la causa i des del jutjat es va obrir una nova investigació judicial que ha derivat amb la imputació d'Oltra.

La citació, que es va donar a conéixer al juliol, es produeix després que el procediment haja tornat al Jutjat d'Instrucció 15 de València, òrgan que va originar la investigació, després de la pèrdua d'aforament d'Oltra al dimitir dels seus càrrecs de vicepresidenta del Consell i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives.

Una dimissió que es va produir després que el jutge detectara indicis de delicte "racionals, seriosos i fundats" contra l'exconsellera, que en eixe moment era aforada, amb el que es va haver d'inhibir en favor del TSJCV, òrgan competent per a investigar aquests procediments.

L'alt tribunal, després d'estudiar l'assumpte, va decidir imputar a Oltra i la va citar a declarar al juliol en apreciar "una sèrie d'indicis plurals" que feien sospitar la possible existència d'un concert entre l'exvicepresidenta i diversos funcionaris per a "protegir la seua llavors parella o bé protegir la carrera política de l'aforada". Després de dimitir i perdre l'aforament el cas va tornar al Jutjat d'Instrucció.

"Investigació superficial"

El jutge instructor del procediment estimava en el seu escrit al TSJCV que hi ha indicis "racionals, seriosos i fundats" de la participació d'Oltra en els fets investigats, ja que, al seu judici, "ens trobem davant un expedient administratiu o una 'informació reservada' indiciàriament ordenada per Oltra, no orientat sinó a desacreditar a la menor i interferir en un procediment penal en curs en el qual el seu marit era l'investigat".

El jutge qüestionava, en primer lloc, que des del principi s'haja intentat restar credibilitat a la menor, desemparada i tutelada per la Generalitat; i que les psicòlogues no abordaren amb ella el tema dels abusos al no ser preguntada pel tema directament.

També posava de manifest, entre altres qüestions, que la Conselleria decidira, "inexplicablement", no derivar a la xiqueta al Servei d'Atenció Psicològica especialitzat per a valorar a víctimes d'abusos sexuals i que es fera constar en un informe que la xiqueta recorria a la mentida amb freqüència.

Per part seua, la fiscal que va estudiar l'assumpte en el TSJCV va coincidir amb l'instructor que es va fer una investigació "superficial", interna, en la qual es percebia indiciàriament una línia d'ocultació dels fets.

"A la llum de les actuacions podria al·legar-se que algun funcionari, tècnic, psicòleg, etc, es va equivocar, però tots?; tots es van equivocar? Es dedueix, a nivell indiciari, l'existència d'una directriu d'actuació per part de tots de disminuir la importància i ocultar els abusos", indicava en el seu escrit la fiscal superior del TSJCV.

"Assetjament de llibre"

L'acusació particular en el procediment està exercida, entre altres, pel líder d'España 2000, José Luis Roberto, i l'exdirigent de Vox i presidenta de Gobierna-te, Cristina Seguí.

En aquest sentit, tant Oltra com el seu partit, Compromís, venen denunciant l'"assetjament de llibre" que, al seu judici, ha perpetrat l'extrema dreta contra l'exvicepresidenta, manifestant-li el seu total suport i desitjant que s'acceleren els temps judicials, convençuts d'una hipotètica desimputación que faria tornar a l'exvicepresidenta a la primera línia política.

Oltra va anunciar a primera hora de la vesprada del 21 de juny que deixava tots els seus càrrecs perquè no volia que es pararen les polítiques del Govern del Botànic arran d'un cas que "passarà a la història de la infàmia política, jurídica i mediàtica d'aquest país".

Arxivat a:

Destacats