Montero afirma que hi haurà baixada en l'IVA de tampons i compreses abans que acabe la legislatura

La ministra d'Hisenda ha manifestat que des del PSOE mai han estat en contra de la mesura

Guardar

La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero
La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero

La ministra d'Hisenda i Funció Pública María Jesús Montero ha declarat en Hora 25 de Cadena Ser que l'IVA dels productes femenins d'higiene íntima, com ara compreses o tampons, baixarà abans que acabe la legislatura. Montero ha afegit que des del PSOE no s'oposen a la mesura, però que a l'hora de redactar la part fiscal de la reforma de la llei de l'avortament, des del Ministeri d'Igualtat no van tindre en compte al d'Hisenda, per la qual cosa no van poder donar-li el vistiplau.

El Ministeri d'Igualtat, encapçalat per Irene Montero va aconseguir tirar avant la reforma de la llei de l'avortament el passat 17 de maig, però la reducció de l'IVA dels productes d'higiene femenina, una de les parts més importants, es va quedar pel camí. Irene Montero assegura que tornarà a posar l'assumpte sobre la taula en la negociació dels pressupostos generals de l'Estat. Si s'aconsegueix tirar avant, aquest tipus de productes passaria de tributar un 10% a un 4%, encara que la ministra d'Igualtat voldria arribar al 0% com ja ocorre en altres països europeus.

María Jesús Montero s'ha defensat afirmant que a pesar que està d'acord en la necessitat de la reducció de l'IVA perquè així es va signar en l'acord de Govern, en aquests moments es troben solucionant tots els problemes derivats de la guerra d'Ucraïna i que la mesura s'escometrà al llarg de legislatura, encara que no ha volgut donar data exacta i a la pregunta de quan ha respost "tot al seu temps".

Claus de la nova llei de l'avortament

La reforma de la llei de salut sexual i reproductiva i d'interrupció voluntària de l'embaràs va ser aprovada el passat 17 de maig pel Consell de Ministres. Aquesta reforma incloïa noves mesures relacionades amb salut menstrual, avortament, violència reproductiva o educació sexual. Una de les novetats més sonades va ser el dret de les joves de 16 i 17 a avortar voluntàriament sense el consentiment dels seus pares, encara que també ha sigut polèmica la introducció del dret a una baixa laboral per a dones que patisquen menstruacions molt doloroses i incapacitants.

Altres mesures són la creació d'una baixa prepart des de la setmana 39 de gestació, el lliurament gratuït de la píndola del dia de després en els centres serveis de salut sexual i reproductiva o la introducció de l'educació sexual en les principals etapes reproductives, entre altres.

Arxivat a:

Destacats