Mas, a Oltra: "No soc la teua successora, soc una dona que ha aprés la política a través de tu"

La nova vicepresidenta i portaveu de la Generalitat i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives afirma que la seua mirada de "dona, jove, mare i del sud enfortirà el govern del Botànic"

Guardar

Aitana Mas i Mónica Oltra, en l'acte de lliurament de cartera
Aitana Mas i Mónica Oltra, en l'acte de lliurament de cartera

El traspàs de poder entre Mónica Oltra i Aitana Mas ja és efectiu. Després que aquest matí el Palau de la Generalitat acollira el nomenament de la política valenciana com a vicepresidenta i portaveu de la Generalitat i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, aquesta vesprada el Palau dels Català de Valeriola ho ha escenificat amb el lliurament de la cartera. "La meua mirada com a dona, jove, mare, del sud, pot enfortir el govern del Botànic", ha destacat en un discurs emotiu i amb referències al paper exercit per la ja exvicepresidenta.

Mónica Oltra, emocionada, ha obtingut l'afecte dels presents sent rebuda amb un llarg aplaudiment en la seua reaparició pública després de la seua dimissió, el passat 21 de juny, arran de la seua imputació en la causa pel presumpte encobriment dels abusos a una menor tutelada per part del seu exmarit.

En l'acte han estat presents tots els consellers i conselleres excepte Mireia Mollà, que es troba en la conferència sobre Oceans de l'ONU a Lisboa, i Josefina Bueno. I també han participat polítics com Àgueda Micó, coordinadora de Compromís o Pilar Lima, síndica d'Unides Podem, entre altres.

Aitana Mas i Mónica Oltra, en l'acte de lliurament de cartera
Aitana Mas i Mónica Oltra, en l'acte de lliurament de cartera

Descentralitzar espais

Durant el seu parlament, Mas ha afirmat que és conscient de l'"alta responsabilitat que assumisc i de les circumstàncies en les quals ho faig" i ha tingut paraules d'agraïment a la seua família per la seua generositat a ajudar-la a afrontar aquest càrrec.

En aquest sentit, la vicepresidenta ha fet un al·legat a la conciliació familiar, incidint en què els seus càrrecs han de ser compatibles amb ser mare. "No podem parlar des de les institucions de conciliació i dels usos del temps, de les jornades laborals de quatre dies, si després som incapaços de cuidar-nos i de tindre espais personals", ha detallat.

Per això, ha advocat per "descentralitzar espais" i ha anunciat que gran part de la seua agenda es desenvoluparà a les comarques d'Alacant, on resideix. "La política va més enllà dels palaus de València. No és normal que les comarques alacantines siguen de les més empobrides", ha denunciat.

Durant el seu parlament s'ha definit com una portaveu "directa, clara i accessible" que "no perdrà el temps en acudits" i ha afirmat que entre les primeres accions que realitzarà serà "impulsar la negociació política d'un pressupost que combata canvi climàtic i la desigualtat".

Lleialtat mútua

Respecte al govern del Botànic, s'ha referit al fet que en l'actualitat estem davant "temps convulsos que requereixen d'un major esforç basat en l'escolta activa, debats i decisions valentes", augurant "mesos de bon govern" i reivindicant "lleialtat mútua de totes les parts".

En el cas de la cartera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mas la considera com "la més difícil de gestionar però la més satisfactòria", valorant la diferència entre ara i la situació de l'àrea en 2015 "gràcies a l'impuls valent de Mónica Oltra que ha sigut capaç de construir una xarxa sòlida".

Finalment, ha tingut paraules per a Oltra, remarcant que "no soc la teua substituta, perquè eres insubstituïble. Gràcies per haver-te deixat la pell cada dia, pel teu compromís indestructible de millorar la vida de les persones. No soc la teua successora, em declare com una dona que ha entés la política a través de tu".

Aitana Mas pren possessió com a vicepresidenta del Consell
Aitana Mas pren possessió com a vicepresidenta del Consell

Part del canvi produït en 2015

Aitana Mas, nascuda a Crevillent el 2 de juliol de 1990, és enginyera d'obres públiques. Va assumir el paper de síndica-portaveu adjunta de Compromís a les Corts en 2019 i va ser directora general de Transparència i Participació de la Generalitat Valenciana entre 2015 i 2019, durant el primer govern del Botànic.

Militant d'Iniciativa del Poble Valencià, partit integrant de la coalició Compromís, va iniciar la seua trajectòria política com a regidora de l'Ajuntament de Crevillent entre els anys 2011 i 2015. A més, va liderar la candidatura en el Congrés estatal de la coalició Compromís-Q per la circumscripció d'Alacant el 2011, quan tenia 21 anys, convertint-se en la dona més jove a encapçalar una llista electoral en la història de l'Estat espanyol.

En el 6é congrés d'Iniciativa, celebrat el febrer de 2022, va ser triada portaveu del partit juntament amb Alberto Ibáñez, succeint a Mireia Mollà, Paco García Latorre i Miquel Real.

Destacats