Mas defensa que la participació de la infància en les polítiques de les institucions té "beneficis socials"

Guardar

La vicepresidenta i consellera d'Igualtat Polítiques Inclusives, Aitana Mas
La vicepresidenta i consellera d'Igualtat Polítiques Inclusives, Aitana Mas

La vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Aitana Mas, ha defensat que la participació de la infància i adolescència en les polítiques que es desenvolupen des de les institucions públiques "té beneficis socials per al conjunt de la ciutadania".

En aquests termes s'ha manifestat la vicepresidenta, que ha participat en Borriana (Castelló) en la reunió plenària del Consell d'Infància i Adolescència de la Comunitat Valenciana (CIACV), ha indicat la Generalitat en un comunicat.

Durant la trobada, ha assenyalat que aquest organisme, recollit en l'Estratègia Valenciana d'Infància i Adolescència, és un mecanisme "de participació directa i representació real" per a conéixer l'opinió de xiquets i adolescents i "fer efectiu així el seu dret a ser escoltats col·lectivament i al fet que es tinga en compte el seu punt de vista en totes aquelles polítiques públiques que els afecten".

"El CIACV --ha insistit-- els permet no ser únicament subjectes de protecció, sinó també subjectes de drets, tal com es recull en la Llei de drets i garanties de la Infància i Adolescència de la Comunitat Valenciana, aprovada en 2018".

Aquesta és la cinquena sessió de dinamització que celebra el CIACV des de la presa de possessió dels consellers al març de 2022, després de trobades realitzades a Bellreguard el passat 2 d'abril, amb el qual va quedar oficialment constituït el Consell; a València, el 21 d'abril, durant el qual els integrants d'aquest òrgan van poder conéixer de primera mà les principals institucions valencianes.

A Dénia es va celebrar una sessió el 14 de maig i es va començar a treballar el reglament de funcionament del CIACV, que ha de ser elaborat pels mateixos consellers; i, de nou, es va reunir a València al juny on van assistir les entitats de Càritas, Creu Roja, Save the Children i UNICEF.

La vicepresidenta ha assenyalat que l'objectiu d'aquestes sessions de dinamització és que "els integrants del CIACV aprofundisquen en el coneixement dels drets dels xiquets i adolescents, com defensar-los i davant quines institucions fer-ho, amb la finalitat que puguen dur a terme la seua comesa".

Durant la reunió s'han tractat algunes de les activitats que desenvoluparan durant l'últim trimestre de l'any, com la seua participació en l'II Congrés de participació infantil i adolescent de la Comunitat Valenciana 'Dinamia' el mes vinent d'octubre, i en els actes per a celebrar el Dia Universal de la Infància i Adolescència al novembre.

La jornada, a la qual també ha assistit la directora general d'Infància i Adolescència, Rosa Molero, ha finalitzat amb una activitat nàutica, que s'ha dut a terme en col·laboració amb Escoles de la Mar de la Generalitat, la Direcció General d'Esport i l'Institut Valencià de la Joventut (IVAJ), que ofereixen una sèrie d'activitats gratuïtes per als òrgans de participació infantil municipals i els recursos del sistema de protecció.

ESTRUCTURA I FUNCIONS

El CIACV està integrat per 24 consellers (10 tenen fins a 12 anys d'edat i 14 fins a 18 anys) representants del Consell Infantil i Adolescent del Sistema de Protecció, del Consell Valencià de la Joventut, del Consell Escolar de la Comunitat Valenciana i dels Consells Locals d'Infància i Adolescència.

En concret, tres xiquetes i tres xiquets de fins a 12 anys i sis adolescents de fins a 18 anys en representació dels consells locals d'infància; dues xiquetes i dos xiquets de fins a 12 anys i quatre adolescents de fins a 18 anys en representació del Consell Infantil i Adolescent del Sistema de Protecció; dos xiquets, xiquetes o adolescents de fins a 18 anys, en representació del Consell Valencià de la Joventut; i, finalment, dos xiquets, xiquetes o adolescents de fins a 18 anys del Consell Escolar.

Entre les seues funcions estan les de proposar a la Generalitat iniciatives per a promoure els seus drets, participar en l'elaboració, avaluació i seguiment de l'Estratègia Valenciana d'Infància i Adolescència, traslladar les seues inquietuds, opinar sobre qualsevol assumpte o realitat social que concerneixen la infància i adolescència, i sensibilitzar a la societat sobre la participació infantil.

Aquesta norma, que va comptar amb la participació directa de xiquets i adolescents en la seua elaboració, recull i desenvolupa l'àmbit de promoció de drets en la infància i l'adolescència, la màxima expressió de la qual són els òrgans de participació, entre els quals es troba el CIACV.

Arxivat a:

Destacats