La Llei valenciana d'Igualtat, primera llei del tercer Botànic

En cas de revalidar-se un tercer govern del Botànic, la Generalitat impulsarà, com a primera mesura, la Llei valenciana d'Igualtat

Guardar

Una dona reivindica la igualtat entre dones i homes
Una dona reivindica la igualtat entre dones i homes

"Si una cosa tinc clara és que la igualtat ha de ser el motor de la política del segle XXI, en tots els camps, en tots els àmbits, de manera transversal". Així s'expressava aquest passat cap de setmana Aitana Mas, candidata de Compromís a les Corts per la circumscripció d'Alacant, en l'acte central de campanya de la coalició valencianista. Un acte en el qual va quedar patent que, precisament, la Llei valenciana d'Igualtat serà la primera norma que aprove el tercer Botànic, en cas de revalidar la majoria el pròxim 28 de maig.

Una llei que, per a la també vicepresidenta i portaveu de la Generalitat i consellera d'Igualtat i Polítiques, "impulsarà un feminisme de classe, facilitarà la corresponsabilitat i les relacions igualitàries, parlarà de mesures importants com que hi haja cases de part en tots els hospitals públics valencians on s'acabe amb la violència obstètrica, permetrà dissenyar un pla amb les empreses perquè avancen cap a l'increment de la participació de les dones en òrgans de decisió, o que subvencionem cinc mesos abans del part a una dona autònoma perquè no haja de triar entre ser mare o perdre la seua cartera de clients".

Gràcies al procés participatiu mitjançant el qual s'està elaborant, la llei permetrà transformar el model productiu "amb polítiques públiques que fomenten la conciliació i emparen també a les noves masculinitats", incideix Mas.

Bonificacions fiscals i lluita contra la bretxa salarial

Un dels aspectes destacats d'aquesta llei és l'aplicació de bonificacions fiscals a aquelles empreses que adopten mesures de compensació positiva cap als gèneres infrarepresentats. D'aquesta manera, es busca incentivar a les empreses a promoure la igualtat d'oportunitats i eliminar les barreres que dificulten la participació plena de les dones en l'àmbit laboral.

La llei també s'enfoca a combatre la bretxa salarial entre homes i dones. Per a això, s'implementaran mesures i eines que fomenten la transparència retributiva, com l'obligació per a les empreses amb més de 50 empleats de publicar les seues taules salarials desglossades per gènere i edat. D'aquesta manera, es podrà identificar i abordar les desigualtats salarials de forma més efectiva.

La vicepresidenta i portaveu del Consell, Aitana Mas
La vicepresidenta i portaveu del Consell, Aitana Mas

Polítiques públiques per a la conciliació i el temps de cura

La Llei d'Igualtat a la Comunitat Valenciana també contempla polítiques públiques orientades a la conciliació de la vida laboral i familiar. Es promourà el descans en dies festius per al sector del comerç, s'impulsarà la jornada laboral de 32 hores mantenint els drets laborals i salarials, i es fomentaran polítiques de flexibilització horària i promoció del teletreball amb perspectiva de gènere. A més, s'establiran permisos de naixement, acolliment i adopció de 6 mesos com a mínim en famílies biparentals i fins a 12 mesos en famílies monoparentals.

La llei reconeix la importància de les cures com a element fonamental per a la sostenibilitat de la vida. S'estima el valor econòmic i social de les cures i el seu impacte en el Producte Intern Brut (PIB). Per a promoure la igualtat en les cures, s'adoptaran mesures d'acció positiva, com a reduccions horàries per a criança i cures, que s'ampliaran una hora diària quan siga sol·licitat per persones del gènere infrarepresentat. També s'atorgaran bonificacions fiscals a les empreses que incloguen mesures de compensació positiva en aquest àmbit.

Igualtat de gènere interseccional i accés a productes d'higiene menstrual

La llei acull mesures per a fomentar la coeducació a les escoles i la incorporació de la perspectiva de gènere en les polítiques relacionades amb el medi ambient, l'agricultura i l'habitatge. A més, es treballarà perquè l'accés a productes d'higiene menstrual siga universal, prioritzant aquells que siguen sostenibles mediambientalment.

La Llei d'Igualtat a la Comunitat Valenciana representa un pas important cap a una societat més equitativa i lliure de discriminació de gènere. Amb la implementació de polítiques públiques i mesures concretes, es busca promoure la participació igualitària de dones i homes en tots els àmbits, així com valorar i reconéixer les cures com una tasca fonamental per a la sostenibilitat de la vida.

Destacats