Les Corts Valencianes arranquen la seua activitat: "Done per iniciada la X Legislatura"

Morera serà el nou President de l'hemicicle amb una Mesa de majoria progressista

Guardar

Inicio X Legislatura Corts Valencianes-10
Inicio X Legislatura Corts Valencianes-10

La sessió ha començat pocs minuts després de passar l'hora acordada, les 10.30 del matí. Hui ha sigut el 'tret' d'eixida de la X Legislatura de les Corts Valencianes, que ha resultat en la revalidació d'Enric Morera per a moderar l'hemicicle: "Serà una legislatura productiva".

Deu minuts abans de l'hora d'inici els primers diputats ja han arribat. Són, també, l'únic grup que mai abans ha trepitjat les Corts; la ultradreta de Vox. Amb José María Llanos al capdavant, s'han posicionat en els seus llocs i poc han interactuat amb els companys que arribaven: han decidit no participar en les salutacions grupals, encara que no serà l'única cosa que eviten durant el matí.

Puntual, el següent grup a arribar ha sigut Ciutadans (Cs) per a, a penes un minut després, succeir-se les arribades del Partit Popular (PP), Compromís i UP-EUPV. El líder d'aquest últim grup, Rubén Martínez Dalmau, ha sigut el més actiu: no ha deixat ni un sol grup per saludar, inclòs els seus dos socis del Botànic.

Una sirena assenyala als diputats i a la premsa, que guanyen en número, que és hora d'asseure's per a uns i de retirar-se per a uns altres. Els components de la Mesa d'edat, amb el socialista Vicent Soler en la presidència temporal: "permeteu-me començar confessant la profunda emoció que, estic segur, compartim tots els presents en la nostra condició de valencians i valencianes, d'iniciar hui la desena legislatura del nostre parlament".

El càrrec electe de major edat de la cambra -el que li val la presidència temporal-, ha recordat que és a ells, als nous diputats, als quals correspon "connectar les diverses aspiracions dels valencians i valencianes, no sempre coincidents en la forma i en el fons". Ha aprofitat el protagonisme temporal que li atorga la Mesa d'Edat per a llançar un missatge que tots els grups, encara que cadascun amb la seua interpretació, comparteixen: fer una política "que ajude a superar definitivament la invisibilitat" que ha patit la Comunitat "a l'Espanya Contemporània".

Ha assenyalat, ja prop del final del seu discurs, que són una cambra "molt plural amb sis forces polítiques representades, cadascuna amb un grup parlamentari". Alguna cosa al que ha afegit "hi ha 46 dones, prop d'un 50%" de l'hemicicle -concretament un 46-. A dalt, des del balcó de convidats, estava el número dos dels ultradretans, Javier Ortega Smith: en un context en el qual es parla de "pluralitat", observava una persona que ha fet declaracions ultradretanes, masclistes i homòfobes.

Després d'una salutació a la premsa, que ha assenyalat com a eina fonamental per a desenvolupar el treball dels polítics, Soler ha acomiadat el seu discurs: " Perquè ara, com deia el poeta, assumirem la veu d'un poble i serem per sempre la veu del nostre poble".

Després d'aplaudir tots els grups al President temporal -excepte els ultradretans- i una pausa d'uns minuts, ha arribat el moment que els diputats juren el seu càrrec. Per ordre alfabètic, els nomenen des de la taula i aquests han de jurar. La fórmula és diferent: des dels simples "jure" o "promet", a algunes més elaborades com la del diputat d'UP-EUPV Ferran Martínez; "Per a defensar l'autogovern del País Valencià i avançar cap a la societat més lliure i justa sí, promet". No obstant això han sigut, de nou, els ultradretans els que han cridat l'atenció: entre ells es passaven bíblies sobre la qual posar la seua mà quan els tocara: "Jure per Déu i per Espanya".

Després d'una altra breu pausa s'inicia el moment essencial de la constitució de les Corts: l'elecció de la taula. Primer es vota al President, pel qual es presenten dos candidats: Morera, una cosa ja anunciada, i Plans, una sorpresa d'última hora. El PP i Cs han votat en blanc, la qual cosa ha resultat en 37 vots en blanc. Plans ha rebut els únics 10 vots dels de la seua formació i Morera, amb 52, gana: "Per tant, senyor Enric Morera, és el nou President de les Corts", ha assenyalat Soler entre aplaudiments. Uns aplaudiments secundats per PSPV, Compromís i UP-EUPV, i alguns diputats solts de PP i Ciutadans.

Després d'això, amb un procés semblant, s'ha votat les dues vicepresidències i, després, les secretaries. Als costats de Morera estarà com a segona María José Salvador (PSPV) i com tercer Jorge Bellver (PP). La primera secretària estarà ocupada per Cristina Cabeda, d'UP-EUPV i, en últim lloc, Luis Arquillos, de Cs.

Una de les diputades de Vox, Ana Vega, ha aprofitat la pausa entre dues votacions per a anunciar als mitjans qui serà el síndic dels ultradretans. Ella mateixa, en comptes de l'esperat Plans, serà la portaveu del grup en les Corts. Vega, coneguda entre altres coses per unes declaracions en les quals va afirmar que "una dona violada no ha d'avortar", va assegurar que treballaran "pels valencians i pels espanyols per a eliminar els 'xiringuitos' lingüístics i ideològics". També ha aprofitat l'anunci per a dir que alguns dels juraments del bloc d'esquerres "novament segreguen als espanyols, com el feminisme".

També el President en funcions i, en unes setmanes, de nou President de la Generalitat, Ximo Puig, ha declarat als mitjans que aquesta "X Legislatura" que comença "consolida l'autogovern dels valencians": "Enhorabona a tots els membres de la taula i al conjunt de diputats i diputades que tenen l'apassionant tasca de representar els interessos dels valencià i valencianes".

Ha sigut el de nou President de les Corts, Enric Morera, el que ha acomiadat la sessió. EL polític ha donat les gràcies a aquells que li han votat "i a totes les persones que han participat en aquesta sessió constitutiva de la X Legislatura". Ha assegurat que "per damunt de les sigles i la legítima confrontació d'idees estan les persones", per la qual cosa ha demanat que, "des del primer minut", que "no es passen mai els límits i s'utilitzen les paraules per a ferir o denigrar en clau personal".

"Sé que tothom parla que serà una legislatura difícil, però jo els dic que serà una legislatura productiva", ha continuat Morera. En una referència a la seua mare, present al balcó de convidats, ha recalcat la que, assegura, és la seua forma de fer política: "Fes-ho bé i sigues humil". Ha agraït la presència dels seus familiars en un treball "que no és fàcil" per a, amb un colp de martell, marcar l'inici d'altres 4 intensos anys: "Done per iniciada la X Legislatura de les Corts Valencianes".

Destacats