"La nova Llei d'Habitatge enfortirà les polítiques que ja hem desenvolupat en el Botànic"

De moment, 83 municipis de la Comunitat Valenciana es consideraran zones tensades

Guardar

Imatge d'arxiu d'un habitatge
Imatge d'arxiu d'un habitatge

PSOE i Unidas Podemos han arribat a un acord. La nova Llei d'Habitatge, que serà aprovada pel Consell de Ministres en les pròximes setmanes, regularà, entre altres qüestions, el preu del lloguer dels grans tenidors i imposarà, a més, un recàrrec per als pisos buits. "Una norma que, d'acord amb les dades que maneja el Govern, es podria aplicar a 150.000 pisos, "ja que són els que estan en mans de grans propietaris constituïts com a persones jurídiques", ha assenyalat la ministra de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, Raquel Sánchez.

Però, en què consistirà la nova Llei d'Habitatge? A grans trets, una vegada aprovada la norma, i sempre que l'activen les comunitats autònomes, obligarà als grans tenidors – això és que tinguen més de 10 habitatges en propietat – a baixar els lloguers sobre la base de l'índex de referència per a tots els contractes en les zones de mercat tensades. Per a definir aquestes zones, les comunitats autònomes seran les encarregades de sol·licitar aquesta declaració.

Aquesta norma no afectarà els xicotets propietaris, encara que aquells que decidisquen abaixar els preus, comptaran amb avantatges en l'IRPF, amb l'objectiu que "contribuir a contenir la pujada del lloguer".

No obstant això, no serà l'única mesura que s'aplique. I és que per als habitatges buits dels grans tenidors, s'ha proposat un recàrrec de l'IBI de fins al 150% – en aquest cas, seran els ajuntaments els qui s'encarregaran de la seua aplicació –; mentre que per a ampliar el parc públic s'ha establit l'obligatorietat de reservar un 30% dels habitatges per a habitatge protegit, dels quals el 15% es destinarà a lloguer social.

El Govern del Botànic s'avança a la nova llei

Tal com ha explicat el secretari autonòmic d'Habitatge, Alejandro Aguilar, a aquest diari, "aquesta nova llei enfortirà les polítiques de protecció de l'habitatge que ja ha desenvolupat el Govern del Botànic". De fet, cal recordar que el recàrrec de l'IBI (Impost sobre els Béns Immobles) als habitatges buits ja s'havia aprovat a la Comunitat Valenciana; així com la regulació del preu del lloguer en aquelles zones amb necessitats residencials.

"Dins de les competències autonòmiques, el Botànic ja estava treballant per a garantir, sobretot als col·lectius més vulnerables, l'accés a un habitatge digne, a un preu just i combatre l'especulació", ha puntualitzat Aguilar. En aquest sentit, ha recordat que la Comunitat Valenciana també compta amb una unitat d'ajuda per a situacions de desnonament.

En definitiva, com ha expressat també el vicepresident segon i conseller d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Héctor Illueca, "aquesta nova llei ens ha agafat amb el deures fets. Primer, amb la Llei de Funció Social d'Habitatge, però també amb totes les polítiques que estem impulsant per a garantir el dret a un habitatge".

En aquest sentit, Illueca ha qualificat aquestes mesures com a "valentes", i ha avançat que s'aplicarà en un total de 83 municipis de la Comunitat Valenciana. Així i tot, encara es desconeix quins seran els criteris per a declarar a un municipi o àrea com a zona tensada, però el que és clar és que "serà necessària la col·laboració dels ajuntaments per a adaptar les mesures".

Ribó demana a Illueca que pose en marxa el reglament per a aplicar el recàrrec de l'IBI a grans tenidors

L'alcalde de València, Joan Ribó, ha celebrat l'anunci del Govern sobre la futura llei de l'habitatge, i ha expressat la seua intenció d'iniciar els tràmits per a començar a aplicar el recàrrec de l'IBI als grans tenidors "al més prompte possible". "Després del decret que va aprovar la Conselleria d'Habitatge la setmana passada, València ja pot iniciar el camí per a aplicar aquestes penalitzacions als grans propietaris. Si podem fer-ho enguany, ho farem".

L'Ajuntament de València va donar llum verda a la modificació de les ordenances fiscals fa ara dos anys, quan la Comissió d'Hisenda va aprovar un recàrrec del 30% en l'IBI dels propietaris de deu o més habitatges a la ciutat. El consistori estava a l'espera d'un decret de la Conselleria d'Habitatge que regulara, entre altres coses, què es pot entendre per habitatge buit i per grans tenidors. Ara, amb la recent norma aprovada pel Consell, el consistori ja compta amb el suport legal per a desenvolupar les seues ordenances fiscals. En el futur, es veuran complementades per la nova Llei de l'Habitatge estatal.

200 milions d'euros anuals per al Bo Jove

D'altra banda, el Govern llançarà el 'bo jove' per al lloguer d'habitatge, que s'inclourà en la norma, i beneficiarà aproximadament a entre 40.000 i 50.000 joves. Dotat amb 200 milions, aquestes ajudes, dirigides a joves d'entre 18 i 35 anys amb rendes de treball i ingressos anuals inferiors a 23.725 euros, seran de 250 euros mensuals.

A més, en els casos de les famílies més vulnerables, aquest bo jove podrà completar-se amb ajudes directes al lloguer de fins al 40% del seu valor.

Destacats