La Generalitat demana el pagament de 3,2 milions d'euros als condemnats per Gürtel en la peça de la visita del Papa

Fins al moment s'han recuperat 7,3 milions d'euros i es preveu recobrar més de 14 milions amb els processos en marxa

Guardar

La directora general de relacions amb Les Corts, Ana Belén Domínguez
La directora general de relacions amb Les Corts, Ana Belén Domínguez

La Generalitat Valenciana ha sol·licitat l'execució de la sentència de l'Audiència Nacional que condemna als integrants de la trama Gürtel a fer efectives les seues responsabilitats civils, que ascendeixen a 3,2 milions d'euros, per la contractació irregular de pantalles durant la visita del Papa a València el juliol de 2006.

La directora general de relacions amb Les Corts, Ana Belén Domínguez, ha assenyalat que l'escrit presentat davant l'Audiència Nacional "demana la incoació executòria de la sentència de novembre de 2020, on els responsables de la trama van ser condemnats pels delictes de prevaricació, malversació, blanqueig, suborn actiu, frau a l'administració pública, falsedat en document oficial, falsedat en document mercantil i delictes contra la Hisenda Pública".

Domínguez ha manifestat que aquesta decisió és "fonamental no sols per a recobrar els diners sostrets de les arques públiques, sinó també per a recuperar la dignitat i la decència de la Comunitat Valenciana", segons ha indicat la Generalitat en un comunicat.

La resolució va considerar provat que la trama es va repartir el sobrecost de 3,2 milions d'euros dels contractes de l'esdeveniment obtinguts mitjançant adjudicacions irregulars de contractes públics, subratlla la Generalitat, que, per això, ha decidit sol·licitar l'execució provisional de la sentència per a aquells condemnats que no hagen recorregut la sentència en cassació.


OFICINA DE RECUPERACIÓ D'ACTIUS
 

La directora general ha insistit que el Consell "continuarà emprenent totes les accions necessàries per a recuperar els recursos públics furtats als valencians en casos de corrupció".

En aquest punt, ha destacat que, des de l'arribada al govern del Botànic, l'Oficina de Recuperació d'Actius ha obert més de 40 expedients per a "promoure accions administratives o judicials en defensa dels interessos dels valencians i valencianes i per a obtindre la restitució patrimonial en els casos de corrupció que van lesionar els interessos generals".

Domínguez ha valorat que l'Oficina de Recuperació d'Actius "ha permés que la Generalitat s'haja personat en assumptes de repercussió social i transcendència econòmica tan importants com el cas cooperació, el cas Emarsa, el cas Fitur o en les diferents peces que componen el cas Gürtel".

Aquestes accions, ha agregat, han possibilitat que fins al moment la Generalitat haja recuperat 7,3 milions d'euros, i preveu recobrar més de 14 milions d'euros tenint en compte els expedients d'accions administratives o judicials en marxa.

Finalment, Domínguez ha subratllat que el treball realitzat pel Consell "ha contribuït al fet que la Comunitat Valenciana haja passat de ser paradigma de la corrupció a paradigma de la decència" i ha mostrat el seu compromís de "continuar treballant per a continuar sent un referent en iniciatives com la gigafactoria de bateries o l'ajuda a persones refugiades i evitar que torne el fantasma de la corrupció".

Destacats