L'Associació de Juristes organitza un acte en defensa del dret civil valencià el dimecres en el Congrés

Guardar

congreso_diputados
congreso_diputados

L'Associació de Juristes Valencians ha organitzat un acte en defensa d'una inversió estatal justa i del dret civil valencià, que se celebrarà el pròxim 11 de desembre en el Congrés dels Diputats, el mateix dia que s'iniciarà la tramitació de la reforma de l'Estatut en la Cambra baixa.

Segons han assenyalat des de l'associació en un comunicat, a l'acte estan convidats "les diferents institucions, sindicats, organitzacions empresarials i associacions culturals que des de la societat civil valenciana han aconseguit que les Corts Valencianes aprovaran una modificació tècnica de la Constitució per a recuperar el Dret Civil Valencià, vigent històricament durant segles i que es va aplicar fins a l'any 2016, després de la reforma estatutària del 2006".

Precisament, la modificació de l'Estatut que es va a debatre en el Congrés servirà per a incorporar com a criteri d'inversió en els Pressupostos Generals de l'Estat el pes poblacional de la Comunitat Valenciana al cos del text bàsic de l'autogovern valencià.

Així mateix, recentment les Corts Valencianes han proposat una modificació tècnica de la Constitució per a fer efectiva la competència prevista en matèria de dret civil propi, una competència que tenen altres 15 milions d'espanyols, per haver gaudit històricament de normes civils pròpies.

Aquesta defensa de la competència estatutària que es va aplicar entre 2006 i 2016, determina que en l'actualitat a 300.000 valencianes i valencians se'ls apliquen alguna de les normes de dret de família. La societat civil valenciana i el municipalisme han impulsat la Proposició de modificació de la Constitució per a la reintegració efectiva del dret civil valencià aprovada pe les Corts Valencianes el passat 24 d'octubre.

Durant l'esdeveniment, el Director de l'Institut Valencià de Recerca Econòmica (IVIE), Francisco Pérez, impartirà una conferència sobre la rellevància pràctica de reformar l'Estatut per a garantir inversions estatals atenent al criteri poblacional valencià.

També es realitzarà una xarrada sobre la modificació constitucional proposta per a garantir l'aplicació del Dret Civil Valencià previst en l'Estatut, a càrrec de l'advocat i vocal de la Comissió Assessora del Dret Civil Valencià, Luis Figuera, i del president de l'Associació de Juristes Valencians, José Ramón Xirivella.

A l'acte han sigut convidats els diputats i senadors valencians, el Consell, els diputats en Corts Valencianes, i representants del municipalisme i la societat civil valenciana, que han recolzat la recuperació efectiva del nostre autogovern en matèria d'inversions estatals i de dret civil valencià.

Destacats