Joan Ribó, la clau de l'èxit del Govern de la Nau

El professor-polític que aspira a revalidar com a alcalde de València

Guardar

VALENCIA  11:16:02Pleno
VALENCIA 11:16:02Pleno

Va ser la gran sorpresa de les eleccions municipals de 2015. Després de 24 anys de Rita Barberà al capdavant del govern valencià, Compromís s'alçava com la força política de l'esquerra més votada, i el seu candidat, Joan Ribó, assumia la vara de comandament, que prompte va guardar en el calaix perquè, com ha repetit en més d'una ocasió, "no em fa falta ni vara ni comandament. Aposte més pel diàleg".

L'aposta de Compromís començava a liderar el canvi de la ciutat de València, que va començar per obrir les portes del Consistori a la ciutadania, i ha continuat per transformar el model de ciutat al qual estàvem acostumats per un nou més sostenible, més plural i més sanejat, gràcies a una gestió que ha aconseguit reduir a la meitat el deute heretat per l'anterior govern valencià i ha permés a València eixir, abans del que es preveu, d'un Pla d'Ajust que ens ofegava, però també un model allunyat d'una corrupció per la qual València sempre era notícia.

Joan Ribó (Manresa, 1947), professor, durant set anys, de la Universitat Politècnica de València a les Escoles Superiors d'Enginyers Agrònoms i Industrials, i catedràtic de secundària, va ser diputat en Les Corts entre 1995 i 2007 per EUPV. No obstant això, la seua passió per la política venia ja des de lluny, concretament, des de la seua participació en la constitució del Sindicat Democràtic, passant pel Partit Comunista del País Valencià o formant part de les primeres executives de Comissions Obreres d'Ensenyament, sent elegit delegat sindical en dues eleccions.

Portaveu del grup parlamentari d'EUPV, després de presentar-se com a candidat a la Generalitat en 1999, decideix deixar la política activa i reprendre la seua activitat com a professor de secundària a Meliana. No obstant això, en 2010, Ribó torna amb força com a candidat a l'alcaldia de València per Compromís. En 2015, ho aconsegueix, però no està sol.

Durant aquests quatre anys, el Govern de la Nau ha estat format per tres veus polítiques progressistes. Compromís, PSPV i València en Comú han unit esforços per a tirar avant la ciutat de futur que volien per a València. Ara, quatre anys després, Ribó s'enfronta a l'examen més exigent: les eleccions municipals del pròxim 26 de maig.

Bé és cert que, en aquesta legislatura, Ribó no ha optat pel paper mediàtic al qual ens tenia acostumats la seua antecessora, i des d'un segon pla ha deixat que els diferents regidors i regidores que conformen l'equip de govern assumiren el protagonisme de les seues decisions. Així i tot, sí que se li ha vist intervenir entre els tres socis del Govern de la Nau quan han saltat xicotets desacords.

Però Ribó sempre ha sabut quin paper volia adoptar com a alcalde de València. "A la meua edat i amb la meua experiència, jo no vinc a fer mèrits. Vinc a treballar per una València honrada, justa, solidària, verda i plural".

Destacats