Igualtat treballa per a fomentar la conciliació i la corresponsabilitat en les institucions públiques i en les empreses

La consellera Susana Camarero va desgranar en una trobada organitzada per Consum les principals estratègies autonòmiques per a millorar la relació entre la vida personal i professional

Guardar

Igualdad trabaja para fomentar la conciliación y la corresponsabilidad en las instituciones públicas y en las empresas
Igualdad trabaja para fomentar la conciliación y la corresponsabilidad en las instituciones públicas y en las empresas

La conciliació laboral i la coresponsabilitat —és a dir, el repartiment de tasques de la llar i les cures entre els membres de la parella— són una assignatura pendent que tant empreses, com a treballadors i també l'administració pública han de fomentar. Precisament, les institucions governamentals poden ser un element accelerador en la implantació de polítiques que milloren la coexistència entre la vida personal i la professional.

A escala autonòmica valenciana, la Conselleria de Serveis Socials, Igualtat i Habitatge és l'ens que treballa en la promoció de les mesures de conciliació tant en l'àmbit públic com en el privat. La consellera de l'àrea, Susana Camarero, va desgranar en la Trobada #DecirHaciendo 'Conciliar es poder disfrutar de todo' organitzada per Consum, els tres eixos prioritaris en els quals treballa el seu departament per a promocionar la igualtat.

El primer d'ells és aconseguir que la dona s'incorpore en tots els sectors productius i empresarials, especialment en la tecnologia, la ciència o la innovació, perquè la falta de presència femenina en els sectors més avançats (i també millor pagats) és una de les causes de l'existència de la bretxa salarial entre gèneres.

El segon residix a facilitar la promoció i l'ascensió de les dones en els seus llocs de treball perquè milloren la seua posició. I l'últim se centra a establir mesures de coresponsabilitat i conciliació "perquè cap dona haja de triar entre ser mare o accedir a un lloc de treball", va subratllar la consellera. "No hi ha igualtat sense conciliació i no hi ha conciliació sense coresponsabilitat", va finalitzar Camarero.

En eixa línia, la dirigent va explicar algunes de les mesures que ja s'han posat en marxa des de la Conselleria per a garantir la conciliació laboral i la coresponsabilitat. Entre elles, destaquen la gratuïtat de l'educació pública de 0 a 3 anys, el Pla Corresponsables (dirigit a iniciar mesures de conciliació en l'àmbit municipal); o també la flexibilització d'horaris d'entrada i eixida "adaptant-ho a cada empresa", va detallar Camarero. "Si l'educació Primària i Secundària són gratuïtes, per què no ho és l'educació de 0 a 3 anys?", es va preguntar la consellera.

"Moltes vegades es parla de la conciliació des de la teoria, però no des de la pràctica i per això des del govern valencià s'està treballant per a aconseguir la igualtat i donar les mateixes oportunitats a homes i dones a través de polítiques d'ocupació, la reducció de la bretxa salarial, la conciliació i coresponsabilitat i també la lluita contra la violència de gènere", va afegir.

Participantes en el encuentro organizado #DecirHaciendo por Consum 'Conciliar es poder disfrutar de todo'
Participants en la trobada organitzada #DecirHaciendo per Consum 'Conciliar és poder gaudir de tot'

Fomentar la creació de plans d'igualtat i conciliació en les empreses

A més de detallar les mesures promulgades des de l'esfera pública, la consellera d'Igualtat, Serveis Socials i Habitatge també va destacar la necessitat que estes es combinen amb l'acció empresarial i la creació de plans d'igualtat o que les mateixes empreses adopten mesurades de conciliació familiar.

"No cal imposar, sinó convéncer a les empreses perquè gestionen els seus plans d'igualtat i les mesures de conciliació i que sàpien que estes els poden reportar beneficis econòmics i també de benestar als seus treballadors. No s'ha de veure el pla d'igualtat com una obligació legal, sinó com una oportunitat per a créixer", va exposar durant la trobada.

"És important que trepitgem l'accelerador, però crec que és fonamental que les administracions treballen de la mà de l'associacionisme, de les empreses perquè només fent podrem aconseguir-ho", va finalitzar Susana Camarero.

Destacats