La conciliació laboral, una meta comuna entre empreses, treballadors i el sector públic per a aconseguir la igualtat

Consum ha reunit a cinc referents de l'àmbit corporatiu, psicològic i institucional per a debatre sobre la situació actual de la conciliació laboral i la corresponsabilitat

Guardar

Participants en la trobada organitzada #DecirHaciendo per Consum 'Conciliar és poder gaudir de tot'
Participants en la trobada organitzada #DecirHaciendo per Consum 'Conciliar és poder gaudir de tot'

Tindre vida, aficions i temps lliure més enllà del treball és una de les necessitats vitals que ja s'ha implementat i que ha donat la benvinguda a una nova forma d'organitzar el nostre temps. De fet, la possibilitat de conciliar la vida personal i familiar amb l'àmbit laboral és un dels requisits imprescindibles a l'hora d'acceptar o no un lloc de treball entre les generacions més joves. Precisament, els denominats com 'millenials' o Generació Z prefereixen empreses i entitats amb bones polítiques de conciliació abans que llocs amb una major remuneració econòmica, però que manquen de condicions que possibiliten l'equilibri entre la vida personal i la laboral.

És per això que Consum ha reunit en la Trobada #DecirHaciendo 'Conciliar és poder gaudir de tot' a cinc experts de diferents àmbits com l'administració pública, la psicologia, o també el corporatiu per a debatre sobre conciliació i la coresponsabilitat en el panorama laboral actual. Així, la companyia distribuïdora d'alimentació ha congregat en la trobada a Alberto Soler, psicòleg i divulgador sobre coresponsabilitat domèstica; Laura Sánchez, directora d'Operacions de la Fundació MásFamilia; Sandra Deltell, sòcia directora de PwC a la Comunitat Valenciana i Murcia; Inma Costa, presidenta del Comité Social de Consum; i Susana Camarero, vicepresidenta segona i consellera de Serveis Socials, Igualtat i Habitatge de la Generalitat Valenciana.

Avanços i retrocessos en les mesures de conciliació laboral

Tal com ha assegurat Alberto López, psicòleg i divulgador en xarxes socials sobre la coresponsabilitat en les llars, "cada vegada hi ha més mesures de conciliació", no obstant això, aquestes es troben des del seu origen amb un problema. "No partim d'una situació d'igualtat en cures, per la qual cosa eixes mesures no repercuteixen de la mateixa manera en les dones i en els homes", declara López. En concret, el psicòleg explica que mentre les dones emplean la reducció de jornada laboral —dirigida a complir l'objectiu de conciliar— per a cuidar a fills i persones majors, els homes ho utilitzen per a "disposar de més temps per a l'autocura".

La solució a aquesta disjuntiva, segons Alberto López, passa per "un canvi de mentalitat a través de l'educació perquè des d'edats primerenques entenguen que tots dos gèneres han de compartir les tasques de cura", manifesta. A més, López també apel·la al fet que tant els 'millenials' com la Generació Z han d'actuar com a "generacions visagra" i tenen la responsabilitat de donar exemple i demostrar que tant homes com a dones "són capaces de dur a terme labors dins i també fora de casa" deixant de costat "rols estereotipats", afig.

A més, també hi ha solucions originades des de la iniciativa privada per a analitzar com s'estan aplicant eixes polítiques de concialiació en el sector empresarial o en les administracions. Una eina per a mesurar la qualitat de l'impacte que estan tenint aquestes en els treballadors és el model EFR (Empresa Familiarment Responsable) creat per la Fundació MásFamilia a través del com s'analitzen els indicadors, objectius i resultats que aquestes estan tenint en els empleats.

Aquest model EFR ofereix una puntuació a cada companyia com a resultat d'un diagnòstic en el qual es dissenyen i gestionen plans de conciliació per a cada empresa depenent de les seues especificitats. En l'actualitat, ja són més de 1000 entitats privades les que compten amb la identificació EFR, entre les quals es troben Consum que és una de les 15 empreses que tenen una puntuació d'excel·lència.

"Sí s'ofereix la conciliació, però no es gestiona. Per això, cal analitzar cada lloc de treball per a saber com s'ha d'aplicar la conciliació en cada ocupació i això no es fa, tampoc hi ha empreses que posen objectius per a poder millorar. Cal fer un esforç per a gestionar la coresponsabilitat en l'empresa", exposa Laura Sánchez, directora d'Operacions de MásFamilia.

Accions de foment de la conciliació laboral des de l'esfera pública

L'administració pública també avança en la consecució d'unes jornades laborals on la coresponsabilitat i la conciliació tinguen una major presència. És per això que Susana Camarero ha defensat les accions desenvolupades en el si de la Conselleria de Serveis Socials, Igualtat i Habitatge per a aconseguir-ho. Entre elles, destaquen la gratuïtat de l'educació pública de 0 a 3 anys, el Pla Corresponsables (dirigit a posar en marxa mesures de conciliació en l'àmbit municipal); o també la flexibilització d'horaris d'entrada i eixida "adaptant-ho a cada empresa", ha detallat Camarero.

Intervención de Susana Camarero durante el encuentro de Consum #DecirHaciendo 'Conciliar es poder disfrutar de todo'
Intervenció de Susana Cambrer durant la trobada de Consum #DecirHaciendo 'Conciliar és poder gaudir de tot'

En eixa línia, la consellera ha defensat la col·laboració entre empreses, institucions públiques i l'associacionisme de dones per a "accelerar" l'arribada de la conciliació i coresponsabilitat entre gèneres. "No cal imposar, sinó convéncer a les empreses per a gestionar els plans d'igualtat i les mesures de conciliació i que sàpien que aquests els poden reportar beneficis econòmics i també de benestar als seus treballadors. No s'ha de veure el pla d'igualtat com una obligació legal, sinó com una oportunitat per a créixer", ha subratllat.

Dos empreses, dos models de conciliació

Una de les companyies valencianes que porta anys desenvolupant polítiques en l'àmbit de la conciliació ha sigut Consum que s'ha concretat en la seua guia "75 mesures per a conciliar" elaborada entre la direcció de l'empresa i el Comité Social de Consum. Es tracta d'un catàleg que qualsevol treballador pot consultar amb l'objectiu d'aconseguir un "equilibri entre la seua vida laboral i personal", ha destacat durant la trobada Inma Costa, presidenta del Comité Social.

D'aquesta manera, l'empresa d'alimentació valenciana pretén "donar resposta a les necessitats que té cada treballador buscant fórmules creatives i flexibles" que permeten "augmentar la qualitat del seu temps lliure", relata Costa. La possibilitat de teletreball, la implantació de la jornada contínua o tindre vacances en la temporada estival són alguns dels avanços que han fet que Consum ostente el certificat EFR des de 2007.

Sección de frutas del supermercado Consum
Secció de fruites del supermercat Consum

Per la seua banda, PwC, un dels gegants en el sector de l'auditoria, l'assessorament fiscal i legal, i els serveis de consultoria i transaccions, també inclou la conciliació en el seu dia a dia de la seu que té a València; a pesar que "puga semblar l'exemple d'anticoncialiació pel seu tipus de negoci", ha explicat Sandra Deltell, sòcia directora de PwC a la Comunitat Valenciana i Murcia.

Precisament, Deltell afirma que la conciliació "no és fàcil, però es dona d'una forma diferent i té una capacitat d'adaptació a cada empleat", ja que, segons comenta la directora, "PwC és una empresa amb una edat mitjana de 30 anys en la qual la conciliació depén de cada persona i en quin moment vital està".

Per aquesta raó, Deltell aposta per aplicar el sentit comú i la flexibilitat a les polítiques de conciliació laboral. "La conciliació parteix de la flexibilitat de quan i on treballe, encara que no és fàcil adaptar-la a tots els models de negoci, però cal posar sentit comú a la cultura empresarial i com es gestiona". Precisament, la gestió d'aquesta cultura empresarial requereix d'un canvi, concreta Deltell, ja que aquesta ha d'adaptar-se als horaris dins de la jornada laboral. "Els esdeveniments empresarials solen ser a hores intempestivas perquè la cultura empresarial així ho marca i és alguna cosa molt difícil de canviar, però cal fer-ho", exemplifica.

Destacats