Govern envia una carta a Puig per a facilitar desplegament de projectes del Pla de Recuperació

Guardar

La vicepresidenta primera del Govern i ministra d'Assumptes Econòmics i Transformació Digital, Nadia Calviño
La vicepresidenta primera del Govern i ministra d'Assumptes Econòmics i Transformació Digital, Nadia Calviño

La vicepresidenta primera i ministra d'Assumptes Econòmics i Transformació Digital, Nadia Calviño, ha remés aquest dissabte una carta al president de la Generalitat, Ximo Puig, i a la resta de presidents autonòmics per a facilitar el desplegament de les inversions del Pla de Recuperació.

Segons ha informat el Ministeri que dirigeix Calviño en un comunicat, en els últims mesos, s'ha desenvolupat un "intens" procés d'intercanvi entre el govern d'Espanya i els governs autonòmics per a identificar els projectes prioritaris en tot el territori que puguen ser finançats amb els fons europeus del Pla de Recuperació. A més de les conferències sectorials, la vicepresidenta s'ha reunit bilateralment amb la majoria de presidents autonòmics, com va fer el passat 24 de març amb Puig.

En aquest context, es va sol·licitar als presidents autonòmics la identificació de tres projectes emblemàtics a desenvolupar dins del seu àmbit i les respostes han sigut analitzades pels ministeris competents amb la finalitat d'identificar el seu encaix en el Pla de Recuperació.

En el cas de la Comunitat Valenciana, els tres projectes emblemàtics remesos són el 'Pla de transformació digital del teixit productiu valencià', l' "Estratègia d'impuls de Centres de Dades de la Comunitat Valenciana"'i 'Polo de Ciberseguretat Indústria', que podrien accedir al finançament dels fons europeus Next Generation EU mitjançant la participació en algun dels nou Projectes Estratègics per a la Recuperació i Transformació Econòmica (PERTE), l'accés a licitacions competitives generals i les inversions desplegades amb les transferències remeses a la comunitat autònoma, d'acord amb la normativa aplicable en cada cas.


OPORTUNITATS PER A les EMPRESES VALENCIANES
 

La carta, emmarcada en l'"oportunitat històrica" que suposa el Pla de Recuperació, destaca que el 97 % dels recursos assignats a les comunitats en 2021 s'ha realitzat en diferents Conferències Sectorials i Consells Territorials amb representants dels governs autonòmics.

En concret, en 2021, a través del Pla de Recuperació, el Govern d'Espanya ha posat en marxa inversions en la Comunitat Valenciana per valor de 1.268 milions d'euros, dels quals 1.055 milions han sigut transferits per a gestió directa pel govern autonòmic.

La carta assenyala que, en l'àmbit de la digitalització, ja s'han assignat a València quasi 175 milions d'euros per a inversions alineades amb els projectes proposats. Addicionalment, en el marc de les ajudes Cervera per a Centres Tecnològics s'han posat en marxa actuacions per un import de 6,5 milions d'euros. El teixit productiu valencià, les empreses, pimes i autònoms valencians poden participar en els programes de Red.es.

La vicepresidenta indica que, en relació amb el Projecte de Ciberseguretat Industrial, diversos dels projectes que s'estan desenvolupant en el marc del Pla de Recuperació contemplen ja el desenvolupament de serveis per a afavorir la ciberseguretat en l'àmbit industrial. Per exemple, els PERTEs del Vehicle Elèctric i Connectat (VEC); el d'Energies Renovables, Hidrogen renovable i Emmagatzematge (ERHA); el Naval; o el de Digitalització del Cicle de l'Aigua. L'Institut de Ciberseguretat (INCIBE) lidera els programes d'inversions en aquest terreny.

La carta assenyala que els 22 projectes addicionals que el president de la Generalitat va informar com a prioritaris es complementen amb els Plans de Competència en Ciència, així com les convocatòries que s'estan llançant en el marc dels PERTEs. Projectes als quals ja se'ls han assignat fons del Pla de Recuperació com, per exemple, en l'àmbit de la transició verda, al qual se li han destinat 521 milions d'euros, o de la ciència, amb 15 milions d'euros, que han permés finançar el projecte AQUAChange.

Pròximament, es reuniran les Conferències Sectorials del Pla de Recuperació i de Millora Reguladora per a continuar reforçant la cogovernança entre el Govern i les comunitats i ciutats autònomes en el desplegament de les inversions i reformes del Pla de Recuperació.

"La cogovernança i cooperació lleial entre les diferents administracions és clau per a aprofitar aquesta oportunitat històrica, impulsar la doble transició verda i digital, promoure la cohesió social i territorial i la igualtat de gènere al nostre país", ha apuntat Calviño.

Per a donar compte dels avanços en l'execució del Pla de Recuperació, la vicepresidenta primera compareixerà el pròxim 28 d'abril en la Comissió General de les comunitats autònomes del Senat. Aquesta compareixença se suma a les que tenen lloc amb periodicitat trimestral davant la Comissió Mixta (Congrés-Senat) per a la Unió Europea.

Arxivat a:

Destacats