La Generalitat destinarà 4 milions d'euros en ajudes a les persones afectades per l'incendi de Campanar

Fins a 10.000 euros pels béns immobles i lloguer i transport gratis fins a 12 mesos, entre les mesures aprovades pel Consell

Guardar

Ple extraordinari del Consell
Ple extraordinari del Consell

La Generalitat Valenciana, en coordinació amb l'Ajuntament de València, ha anunciat un paquet d'ajudes extraordinàries per un valor pròxim als 4 milions d'euros per a les persones afectades pel devastador incendi que va tindre lloc en els edificis del barri de Campanar dijous passat.

Un anunci realitzat pel president Carlos Mazón, que ha comparegut esta nit davant els mitjans de comunicació al costat de l'alcaldessa María José Catalá, després d'un ple del Consell extraordinari per a agilitzar l'ajuda als damnificats.

Concretament, les ajudes inclouran diversos beneficis, com fins a 10.000 euros per a compensar els danys en els béns immobles dels habitatges afectats, així com assistència per al lloguer i transport públic gratuït durant un any. A més, s'oferiran exempcions fiscals per a aquells que decidisquen adquirir un nou habitatge.

Carlos Mazón ha detallat que el paquet de mesures, que es tramitarà per via d'urgència, contempla un primer tram d'1,38 milions d'euros destinats a cobrir despeses de primera necessitat, i un segon tram de fins a 2,48 milions per a assistir amb el lloguer d'habitatges. Estes ajudes seran distribuïdes directament des del Punt d'Atenció als Afectats a Tabacalera, sense necessitat de tràmits addicionals per part dels afectats.

El cap del Consell també ha destacat la col·laboració interdepartamental en este procés, involucrant a diverses conselleries, com a Presidència, Igualtat, Hisenda, Educació, Sanitat i Territori en un compendi de mesures que comprendran des de l'atenció psicològica fins a exempcions en el cànon de sanejament.

Mesures concretes

Una de les principals iniciatives aprovades és l'assignació d'ajudes directes que oscil·laran entre els 6.000 i 10.000 euros, depenent de la grandària de la unitat familiar afectada. Estos fons es destinaran a cobrir despeses de primera necessitat i es distribuiran automàticament, sense necessitat que els afectats realitzen sol·licituds formals.

A més, s'oferiran subvencions al lloguer, començant en 1.000 euros mensuals per a les famílies que opten per llogar un habitatge i no disposen d'una altra prop de València. Esta quantitat s'incrementarà en 100 euros per cada membre familiar, fins a un màxim de 1.500 euros al mes. Per a aquells que hagen perdut la seua llar en qualitat de propietaris, l'ajuda de lloguer s'estendrà fins a un any, mentre que els inquilins podran rebre-la durant tres mesos.

Per als qui opten per comprar una nova propietat, la Generalitat oferirà exempcions fiscals, incloent-hi l'exempció de l'Impost de Transmissions Patrimonials i del cànon de sanejament d'aigua, la qual cosa alleujarà la càrrega financera associada amb l'adquisició d'un nou habitatge.

A més d'estes mesures econòmiques, s'oferiran servicis socials, com a assistència psicològica permanent, reubicació prioritària de persones dependents en residències o centres especialitzats, i reescolarització prioritària per als menors les famílies dels quals decidisquen canviar de col·legi.

Finalment, la Generalitat proporcionarà transport públic gratuït per a les famílies afectades, tant el dependent de la Conselleria d'Infraestructures i Territori com l'EMT.

Les mesures i el decret aprovat es publicaran esta mateixa nit en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana, proporcionant, així, un suport ràpid i efectiu als afectats pel tràgic succés de Campanar.

Destacats