Fran Ferri: "Som una societat molt més avançada que alguns partits que volen representar-la"

Per al síndic de Compromís en Les Corts, l'aprovació de la Llei d'Igualtat per a les persones LGTBI és clau per a acabar amb la societat heteropatriarcal i heterocentr

Guardar

fran_ferri
fran_ferri

L'abraçada entre Mónica Oltra i Fran Ferri s'ha convertit en tot un símbol d'orgull. La setmana passada, Les Corts aprovaven la Llei d'Igualtat per a les persones LGTBI i amb aquest pas, la societat valenciana incorporarà la diversitat sexual i d'identitat com un tret més que la caracteritza per a aconseguir, en paraules del síndic de Compromís, un futur més avançat i obert del que se sent especialment agraït.

Com valores que la Llei LGTBI?

Com a persona afectada i sobretot com a activista me sent molt content perquè un dels motius pels quals jo vaig donar el pas per a participar en política institucional era perquè volia que s'aprovaren lleis d'aquest tipus que ajudaren a normalitzar els drets i lluitar contra una xacra com aquesta. Ja hi ha lleis que protegeixen contra la violència masclista i era necessària una llei com aquesta per al col·lectiu LGTBI, que en definitiva ve del mateix origen: la societat heteropatriarcal i heterocentrista on tot el que no estiga dins d'eixa normalitat fictícia està marginat i discriminat. Per tant, era necessària una llei com aquesta i hui me sent més lliure, més protegit i cuidat per les administracions.

"El problema de la violència de gènere i l'odi al col·lectiu LGTBI ve del mateix: l'heteropatriarcat i l'heterocentrisme"

I quin és el punt que més valores?

Per a mi, que siga una llei integral és el més important. No sols parla d'una àrea concreta com pot ser l'educació, sinó que també ho fa des de tota l'Administració: de sanitat, de justícia, de tràmits administratius per a persones trans i intersexuals i de sancions. Per tant, no puc quedar-me sols amb una part, ja que actua tota l'Administració. I crec que també és fonamental que en el disseny de les polítiques de protecció, desenvolupament i avançament cap a una societat més oberta i diversa hagen participat diversos col·lectius LGTBI.

Esperaves el suport de Ciutadans?

No va ser cap sorpresa. En la 'Llei Trans' ja van votar a favor i van participar activament perquè tenen posicions properes a les dels col·lectius LGTBI i han fet aportacions que hem acceptat. Em sorprendria el contrari, perquè ells en aquest tema són diferents del PP, que sembla que internament té més problemes i que té una part més conservadora que no entén estes coses.

Tendeixen a protegir els centres privats i concertats amb una ideologia que va per davant dels drets. Nosaltres pensem que els drets humans van per damunt de qualsevol idea i que tot el món ha de ser respectat siga d'un centre públic, privat o concertat i no ser adoctrinat en l'odi.

"Per a nosaltres, els drets humans van per davant de qualsevol ideologia"

Aleshores, penses que l'oposició del PP ve principalment per l'educació?

Sí, ells necessitaven un text on els centres privats o concertats d'ideologia ultra catòlica, molt seus, estigueren contents. És a dir, que buscaven un text o una part a la que agarrar-se i en el debat els vaig dir que si deixen eixa porta oberta passen coses com les de Torrent, on un dels nostres regidors ha denunciat que en un centre concertat un professor ha dit a l'alumnat que no es pot dir "matrimoni" a la unió entre dues persones del mateix sexe perquè significa "complementarietat" i aquestes persones no són complementàries.

"Per a garantir drets cal assolir-ne nous"

Com imagines als joves valencians d'ací a deu anys a partir de l'educació que rebran?

La veritat és que els nostres joves ja són més orgullosos del món de la diversitat. En una enquesta nacional que vaig veure l'altre dia només un 7% està en contra del matrimoni igualitari i per tant crec que ja som una societat mol més avançada que alguns partits que pretenen representar-la. Crec que amb lleis com aquesta i amb moltes altres qüestions la televisió ha fet molt, per exemple a través de sèries o programes de màxima audiència on s'ha introduït la diversitat.

D'ací a uns anys i si no baixem la guàrdia, espere que aquest 7% passe al 5 o al 3%, però sempre sense baixar-la perquè si no pot passar com en alguns països de l'Est on sembla que hi ha hagut un retrocés en els drets de les persones LGTBI, però també de les dones. Per tant, crec la millor manera de garantir aquests drets és assolir-ne nous.

Arxivat a:

Destacats