La Llei Valenciana LGTBI a les escoles: el primer pas per a un futur igualitari i sense discriminació

Hui entra en vigor aquesta llei pionera i, amb ella, les generacions valencianes més joves estudiaran la diversitat d’orientacions sexuals, familiars, de gènere i de desenvolupament sexual

Guardar

colegio-blasco-ibanez
colegio-blasco-ibanez

Les aules són, al costat de la llar, l'espai que més influeix en la formació de l'identitari de cada persona. I és que el poder de l'educació quedarà més clar que mai a partir de hui, amb l'entrada en vigor de la Llei Valenciana per a la Igualtat de les persones LGTBI, una normativa on les noves generacions valencianes seran claus per a aconseguir el seu objectiu: garantir la igualtat i no discriminació de lesbianes, gais, transsexuals, bisexuals i intersexuals.

Aquesta llei pionera tindrà especial incidència en l'àmbit educatiu i partirà de la base de què "tota persona té dret a rebre una educació en condicions d'igualtat, sense exposar-se a cap discriminació per motius d'orientació sexual, identitat de gènere, expressió de gènere, desenvolupament sexual o grup familiar".

Així, la Conselleria vetlarà perquè el sistema educatiu siga un espai segur, respectuós i lliure de qualsevol discriminació i aplicarà polítiques per a garantir la igualtat en la diversitat, a partir dels estudis que farà amb les universitats valencianes sobre la situació del col·lectiu LGTBI en l'àmbit educatiu.

Un dels aspectes més destacats serà la incorporació de continguts sobre diversitat d'orientacions sexuals, identitats i expressions de gènere, familiar i de desenvolupament sexual. En concret, es farà de forma transversal en totes les assignatures, àrees i mòduls de currículum per a garantir un millor coneixement d'aquesta realitat diversa.

Altre dels punts forts serà el de l'elaboració de programes i guies d'educació sexual sobre aquests temes diferenciats per nivells educatius i sota criteris estandarditzats, des d'un punt de vista científic, objectiu i no doctrinal, segons indica la mateixa llei.

D'altra banda, s'establiran protocols de prevenció, acompanyament i intervenció davant supòsits d'assetjament o violència motivats per LGTBIfòbia i es facilitarà informació sobre els mecanismes de denúncia. En aquest sentit, serà clau la formació del personal docent no universitari per a integrar el tractament de la diversitat en la seua tasca i previndre, identificar i eliminar prejudicis basats en una concepció binària i heteronormativa de la sexualitat.

Educació també a les universitats

Les universitats també seran centres amb un paper destacat. En concret, es duran a terme accions informatives, divulgatives i formatives per a previndre, detectar i evitar accions de discriminació o assetjament i com a element destacat, podran crear oficines d'atenció i informació per a les persones del col·lectiu LGTBI.

Així mateix, hauran de donar suport a la realització d'estudis i projectes d'investigació sobre la situació de la diversitat sexual, d'identitats i expressions de gènere, familiar i de desenvolupament sexual en tots els vessants i àmbits socials i es promouran grups d'investigació especialitzats en la realitat de lesbianes, gais, transsexuals, bisexuals i intersexuals.

Arxivat a:

Destacats