Enguix insta alcaldes i alcaldesses a transformar pobles i ciutats amb un Pla Obert de “projectes innovadors”

Guardar

La vicepresidenta primera de la Diputació de València, Natàlia Enguix
La vicepresidenta primera de la Diputació de València, Natàlia Enguix

La vicepresidenta primera de la Diputació de València, Natàlia Enguix, ha instat els alcaldes i alcaldesses de la província a “transformar els pobles i ciutats amb projectes innovadors, generant espais més humans, sostenibles i igualitaris i centrant els recursos en iniciatives que aporten valor afegit”. La responsable provincial de Cooperació ha mostrat així la seua satisfacció per l'aprovació definitiva de les bases del nou Pla Obert d’*Inversions en el ple de març de la Diputació.

Enguix ha destacat les xifres del major programa inversor de la Diputació amb 350 milions d'euros per a municipis i mancomunitats en els pròxims quatre anys, i ha agraït l'esforç i el treball de l'equip de Cooperació “per haver transformat en poc temps un pla tan ambiciós per a millorar la seua eficiència, que les xifres es transformen en projectes i els projectes en obres executades”. “Això suposarà que els municipis no hauran de retornar ni un sol euro a la Diputació”, ha afegit la vicepresidenta.

En la mateixa línia, la titular de Cooperació ha destacat “l'èxit de les profitoses jornades que hem realitzat a les comarques al costat del president Mompó i l'equip tècnic que encapçala Pedro Domingo, una ruta que ha ajudat a acostar la Diputació al territori i millorar la posada en marxa del pla”. Enguix ha insistit en les millores d'un programa que “no sols incrementa la dotació econòmica, sinó que s'ha aprovat sis mesos abans que l'anterior pla i ha flexibilitzat els terminis per a facilitar la seua execució”.

Des de la bancada de l'oposició, el portaveu socialista Fernández Bielsa ha qüestionat la pèrdua d'ajudes per part dels municipis més xicotets, en la línia de la seua homòloga en Compromís, Dolors Gimeno, que ha anat més enllà en criticar la retirada d'ajudes mediambientals recollides en l'Estratègia Reacciona. Natàlia Enguix ha demanat als dos que “siguen seriosos amb les sumes i càlculs que fan i no mentisquen sobre una realitat inqüestionable: el pla passa de 288 a 350 milions d'euros i és impossible que els municipis perden poder adquisitiu”.

La responsable de Cooperació Municipal ha finalitzat la seua intervenció apuntant a Europa, i en concret a “les noves maneres d'afrontar les inversions i fer-les útils per a millorar les condicions de vida de les nostres veïnes i veïns”.

Grans municipis i urbanisme feminista

La vicepresidenta Enguix, a preguntes de l'oposició, ha declarat que en el cas dels cinc grans municipis (Gandia, Torrent, Paterna, València i Sagunt) que no entren en la fórmula de repartiment del Pla Obert, en comptar amb més de 50.000 habitants, “ara mateix estem centrats en ajudar-los a executar els projectes pendents del pla anterior i el termini d'execució del qual ja es va haver de prorrogar".

Una de les novetats del pla, a més de la major flexibilitat en els terminis i els canvis en la fórmula de repartiment concedint més pes a la població, és la incorporació de nous incentius com la subvenció al cent per cent dels projectes relacionats amb el Cicle Integral de l'Aigua, les zones verdes i instal·lacions esportives, i l'urbanisme feminista, un concepte transformador pel qual s'han interessat especialment els consistoris.

En resposta a eixa informació que demanden els ajuntaments per a saber en què consistixen les iniciatives urbanístiques amb perspectiva de gènere, Natàlia Enguix ha avançat l'elaboració d'un manual per a explicar als municipis els projectes que poden presentar-se i posar exemples pràctics que puguen ser presos com a base pels tècnics locals.

Destacats