Els socis del Botànic rectifiquen i demanen regular la violència obstètrica en la Llei de Salut

Guardar

Ecografia a una pacient embarassada
Ecografia a una pacient embarassada

PSPV, Compromís i Unides Podem han desistit finalment de l'esmena en la qual demanaven regular la violència obstètrica en la llei valenciana de violència sobre les dones i han presentat una nova proposta per a incloure aquest concepte en la normativa autonòmica de salut.

Fa una setmana, Compromís i UP insistien a regular la violència obstètrica --conductes mèdiques que per acció o omissió atempten contra les embarassades-- en la llei de violència masclista, mentre els socialistes advocaven per buscar una altra fórmula per a "no posar en qüestió la sensibilitat dels professionals" i deixar clar que no és una violència que només exerceixen els homes sobre les dones.

L'última esmena, registrada aquest dimarts pels socis de govern al límit de termini, substitueix a l'anterior que va provocar la dimissió de dues ginecòlogues d'hospitals valencians i el rebuig de la Conselleria de Sanitat i de col·legis i sindicats professionals.

Es tracta d'una de les propostes conjuntes dels grups del Botànic a la llei d'acompanyament als pressupostos de la Generalitat per a 2022, unes esmenes que es debaten en comissió en Les Corts a partir d'aquest dijous 2.

En concret, la nova esmena es limita a establir una nova secció i un nou article en la Llei 10/2014, de Salut de la Comunitat Valenciana, per a afegir que es garantiran les mesures proclius a combatre la violència obstètrica definida segons l'OMS.

Hores abans de registrar la proposta, en la roda de premsa després de la junta de síndics s'ha deixat entreveure que els socis acostaven postures. El portaveu de Compromís, Fran Ferri, ha defensat que "el problema està" i s'abordarà "en un futur no gaire llunyà" a Espanya, mentre la d'UP, Pilar Lima, ha reiterat que "davant qualsevol avanç feminista, sempre es troben resistències".

Arxivat a:

Destacats