El cinturó roig de l'Horta es manté roig (i taronja) després de les Eleccions Municipals

Només un municipi canvia el bloc ideològic per a formar govern, mentre la majoria es manté amb el PSPV i Compromís al capdavant

Guardar

Ayuntamientos horta
Ayuntamientos horta

Els resultats de les Eleccions Municipals a València i les comarques de l'Horta, en l'anomenat 'Cinturó Roig', han afermat aquest sobrenom. Algun ajuntament 'taronja' -amb Compromís al capdavant- ha passat a ser 'roig' -del PSPV-, algun govern ha canviat d'ideologia, però el resum no ha canviat: 5 ajuntaments de dretes enfront de 36 amb una majoria d'esquerres; Puçol depén d'un partit el balanç cap a un bloc o un altre.

El principal municipi de l'Horta Nord, Burjassot, contínua en mans dels socialistes. Si després dels resultats de 2015 Rafa García aconseguia l'alcaldia gràcies al suport de Compromís, després d'aquests comicis podrà revalidar el càrrec però, a més, amb majoria absoluta. Dels 8 regidors que va obtenir en 2015 ha passat a 12, un més que els necessaris per a la majoria absoluta i governar en solitari.

Una cosa semblant ha ocorregut en l'Horta Oest. La principal ciutat d'aquesta comarca -encara que capital oficial de l'Horta Sud-, Torrent, tornarà a ser governada pel socialista Jesús Ros Piles -si pacten amb les altres forces progressistes-. Ros, que ja va ser alcalde entre 1987 i 2007, va tornar a presentar-se en les eleccions de 2015, en les quals va obtenir 9 escons. Encara que va ser la segona força més votada, la suma de Compromís i la coalició d'EUPV li va permetre formar govern. Un govern que ara podrà revalidar, encara que amb un canvi: EUPV no ha aconseguit representació.

Els socialistes han aconseguit 2 escons més que en les passades eleccions locals de Torrent, fins a aconseguir 11. Amb la suma de Compromís, que ha obtingut 2 regidors -la meitat que en 2015-, arriben als 13 escons de la majoria absoluta en el ple.

Un 12% dels municipis

En el municipi més poblat de l'Horta Sud, Catarroja, Compromís seguirà al capdavant de l'ajuntament amb Jesús Monzó. La formació valencianista ha millorat els resultats respecte a les eleccions municipals de 2015, en les quals va obtindre 5 regidors. Ara obté 7 i amb el suport dels seus ja socis de govern, el PSPV amb els seus 6 representants, podran sumar majoria per a governar. També ha aconseguit representació entre les forces progressistes EUPV; encara que no són necessaris per a governar, van ser una part activa en l'anterior legislatura -van obtindre 5 regidors- i pot ser que encara entren en el govern local.

Rocafort, en l'Horta Nord, és un dels pocs municipis que ha canviat la seua orientació política. L'alcalde Víctor Jiménez, candidat del PSPV, no podrà revalidar com a alcalde davant el possible pacte de la dreta. Encara que els socialistes han millorat els seus resultats respecte a 2015 amb un regidor més, la irrupció de la ultradreta de VOX i que Compromís no haja obtingut representació, dificulta el govern progressista. PP, Ciutadans i l'extrema dreta sumen 7 regidors, els justos necessaris per a la majoria absoluta.

Els altres canvis, encara que de partit, mantenen 'roig' el cinturó. És el cas, per exemple, de Bonrepòs, on el PSPV arrabassa el primer lloc a Compromís. La capital valenciana ha seguit la mateixa tendència que la majoria i conservarà el govern progressista liderat per Compromís. Dels 42 municipis de la comarca, són 5 els municipis amb una majoria de dretes: Emperador, Rocafort, Alfafar, Llocnou de la Corona i Massanassa. un 12% del total. Es mantenen, almenys de moment, com una minoria en el 'Cinturó Roig' de l'Horta de València.

Destacats