La Diputació de València triplica les ajudes als col·legis rurals i els municipis que les reben

L'àrea de Polítiques contra la Despoblació destina 305.000 euros a 57 municipis i les mancomunitats del Rincón i Tierra del Vino, enfront dels 116.000 euros i els 21 pobles als quals es va arribar l'any passat

Guardar

Ramiro Rivera, diputat de Desenvolupament Rural
Ramiro Rivera, diputat de Desenvolupament Rural

La Junta de Govern extraordinària d'este dijous ha donat llum verda a les ajudes de la Diputació a les escoles rurals en el present exercici, que ascendixen a 305.000 euros enfront dels 116.000 euros concedits l'any passat. L'àrea de Desenvolupament Rural i Polítiques contra la Despoblació que dirigix Ramiro Rivera multiplica per 2,7 l'import total de les ajudes, incrementa de 28 a 67 les sol·licituds concedides i arriba a 57 municipis i dos mancomunitats, enfront dels 21 ajuntaments i la mancomunitat que van ser subvencionats en l'anterior edició del programa Escola Rural.

La convocatòria 2022-23 va ser presentada al març als responsables locals pel diputat Rivera, que va avançar un pressupost ampliable de 269.000 euros per a cobrir les quatre línies de subvenció existents, des de transport a menjadors escolars, passant per aularis d'educació infantil de 0 a 2 anys i activitats extraescolars en pobles o nuclis de població de menys de 300 habitants.

El responsable provincial de Desenvolupament Rural destaca “la novetat que suposa poder oferir activitats extraescolars en pobles que no tenen col·legis”, una línia de subvenció en la qual s'han concedit 17 sol·licituds enfront de les nou del passat curs, amb un import global de 82.000 euros enfront dels 40.000 destinats en 2021 a municipis que podien arribar als 1.500 habitants.

També duplica els paràmetres la línia d'ajuda a aularis infantils de 0 a 2 anys, malgrat rebre's menys sol·licituds a causa de la cobertura que la Generalitat oferix al tram de 2 a 3 anys que en l'anterior edició subvencionava la Diputació. En xifres, la corporació provincial concedix en 2022 una vintena de sol·licituds amb una dotació de 94.000 euros, enfront de les nou peticions complides i els 45.000 euros de l'anterior exercici.

Transport i menjadors escolars

L'increment més significatiu es dona en les línies de transport i menjadors escolars, on la Diputació quadruplica les ajudes. En el cas concret del transport escolar, els beneficiaris del qual són ajuntaments amb Col·legis Rurals Agrupats (CRA) que donen servei a diversos pobles, o bé consistoris amb alumnat empadronat en el seu municipi que es desplaça a un centre escolar assignat en una altra localitat, s'han concedit set sol·licituds per un import global de 63.000 euros, enfront de les quatre concessions i els 16.000 euros de 2021.

La principal novetat és el suport al transport escolar en Educació Secundària, com succeïx en la mancomunitat Tierra del Vino, que comptarà amb ajuda de la Diputació per a acostar alumnat de la comarca a centres educatius de Requena, cas de l'Escola de Viticultura i Enologia de la pròpia corporació provincial.

Quant als menjadors escolars, l'ajuda dels quals poden sol·licitar ajuntaments de menys de 1.500 habitants i mancomunitats, s'han concedit 23 de les 25 sol·licituds presentades, enfront de les sis aprovades en el passat curs. La dotació econòmica passa dels 15.000 als 66.000 euros.

El responsable de Polítiques contra la Despoblació, Ramiro Rivera, ha insistit en la importància de “mantindre infraestructures educatives en el medi rural, en pobles que les necessiten per a atraure noves famílies o perquè les residents no busquen altres destins”. El balanç del programa Escola Rural en 2021 reflectix que les subvencions van arribar a 21 municipis de la Serranía, el Rincón de Ademuz, la Vall d'Albaida, el Valle de Ayora-Cofrentes i en menor mesura a altres comarques com la Ribera Alta, la Safor i el Camp de Túria, així com a la mancomunitat Rincón de Ademuz.

Destacats