La digitalització arriba a les aules valencianes: més de 100 milions per a transformar 26.082 aules

L'objectiu és que en 2025, els centres educatius valencians compten amb eines per a una "educació més moderna i interactiva"

Guardar

Alumnat a l'aula d'un col·legi
Alumnat a l'aula d'un col·legi

L'actualització de l'ensenyament valencià és una de les prioritats de la Generalitat Valenciana. D'aquesta manera, i amb l'objectiu de transformar els centres educatius en espais moderns i interactius, s'invertiran més de 100 milions d'euros per a aconseguir que, abans del 31 de març de 2025, un total de 26.082 aules d'Educació Primària, Secundària i FP s'hagen convertit en Aules Digitals Interactives (ADI).

Així mateix, a aquest pla cal sumar l'adquisició de 33.000 portàtils addicionals que es destinaran per a les aules de Primària. "La idea és transformar, en la major brevetat possible, el major nombre d'aules digitals integrades per a impulsar els sistemes digitals interactius que, a més, afavoreixen l'accessibilitat en l'educació", ha assenyalat la consellera d'Educació, Cultura i Esport, Raquel Tamarit.

La primera licitació d'aquest pla, que ha eixit aquest dilluns, consisteix en el subministrament i instal·lació de 7.300 aules digitals interactives, de les quals 4.000 estan destinades a 325 centres educatius d'Infantil i Primària i 3.300 a 83 instituts de Secundària, Batxillerat i Formació Professional (FP). Concretament, està destinada a 325 CEIP i CRA, dels quals 121 són de la província d'Alacant, 53 de Castelló i 151 de València, i compta amb import de 12.100.000 euros i un termini d'instal·lació de sis mesos.

Classe a un institut valencià
Classe a un institut valencià

La segona contractació compta amb el mateix import i termini d'execució i està destinada al subministrament i instal·lació de 3.300 aules corresponents a la segona fase d'adquisicions, referida a 77 Instituts d'Educació Secundària (IES) i 6 Centres Integrats de Formació Professional (CIFP) de la Generalitat. Dels 83 centres, 35 són de la província d'Alacant, 12 de Castelló i 36 de València.

L'aula bàsica compresa en aquestes licitacions està composta per una pantalla interactiva de 65 polzades per als CEIP i els CRA i de 75 polzades per als IES i CIFP, un ordinador portàtil i elements complementaris.

En què consisteixen les Aules Digitals Interactives?

Una Aula Digital Interactiva (ADI) és un espai dins de les aules dotat d'elements tècnics per a la impartició de docència recolzada en les tecnologies i que permet la interacció de l'alumnat, mitjançant l'ús del dit o de punters, normalment en format de llapis digital.

D'aquesta manera, com ha explicat el conseller d'Hisenda i Model Econòmic, Arcadi España, com a responsable de les TIC en la Generalitat, "aquest pla contempla una sèrie d'iniciatives que conformen un ampli pla de transformació dels nostres centres educatius que permetrà respondre a les noves necessitats i demandes identificades en els últims anys".

En aquest sentit, s'aplicaran una sèrie de modificacions, com la conversió d'aules d'informàtica fixes en aules completament mòbils; la substitució de les tradicionals pissarres per panells interactius, que permetran reformular les classes i incorporar noves materials adaptant la manera de treballar a l'aula; així com la incorporació d'un ordinador portàtil que manejarà el professorat i l'alumnat durant les classes.

Anotacions en pissarra
Anotacions en pissarra

A més, existeixen aules l'equipament de les quals està dissenyat específicament per a un àmbit de coneixement concret, com és el cas de la Formació Professional.

En definitiva, es tracta, en paraules d'España, "de l'ús de la tecnologia a una escala sense precedents en l'educació i la formació, amb un model trièdric d'ensenyament presencial, híbrida i a distància".

Per a aprofitar al màxim les oportunitats que ofereix la tecnologia en l'educació, s'iniciarà un nou projecte relacionat amb l'ús d'aplicacions educatives i de suport a la docència, en el marc del Centre Digital Col·laboratiu (CDC). Així, ha apuntat Tamarit, "estem reforçant les aules transformadores, que són aules pilot que tindrem en funcionament als Centres de Formació del Professorat perquè practiquen i traguen partit a totes les possibilitats pedagògiques que ofereixen les TIC".

Destacats