El Debat final d'À Punt evidencia els dos models possibles per a la Comunitat: Botànic o PPVox

La candidata per Ciutadans, Mamen Peris, ha posat en evidència que mai pactaria amb un condemnat per maltractament i demana a totes les forces ni un pas arrere en els drets de les dones.

Guardar

02 Debat À Punt  Eleccions Autonòmiques 2023 ©Miguel Lorenzo  À Punt
02 Debat À Punt Eleccions Autonòmiques 2023 ©Miguel Lorenzo À Punt

El debat d'À Punt ha donat per a moltes històries. Des de les "dretes unificades" fins al "tot va bé" i passant per un TPV en viu i en directe perquè es retorne in situ la corrupció. En les dues hores de debat, s'ha evidenciat els dos possibles models per als pròxims 4 anys per a la Comunitat Valenciana: un nou Botànic que seguisca amb les polítiques actuals o un nou model entre PP i Vox.

El President de la Generalitat i candidat pel PSPV, Ximo Puig, ha evidenciat en tot el debat les xifres que confirmen que la Comunitat Valenciana viu un dels seus millors moments. "ara hi ha 450.000 persones més treballant, veníem d'un paràmetre de corrupció, d'atur. Quina credibilitat té el PP? Hem eixit més forts i la Comunitat hui som una referència", ha assenyalat durant el debat.

Precisament, el candidat per Compromís, Joan Baldoví, ha acusat a Mazón i als populars d'haver endeutat més la Comunitat Valenciana per no haver canviat el model de finançament quan tenien majoria absoluta. En aqueix sentit, ha criticat que ni tan sols van votar a favor del fons d'anivellació per a compensar l'infrafinançament de la Comunitat Valenciana.

Per la seua banda, el candidat d'Unides Podem, Héctor Illueca, ha volgut recordar el tancament de Canal 9 i l'enfonsament de tota la indústria audiovisual quan governava el Partit Popular. "Vostè vol buidar la guardiola dels valencians i regalar-los als seus amics", s'ha referit Illueca.

En el costat oposat, el candidat pel PP, Carlos Mazón, ha qualificat al President Puig del "Tot va bé". Ha assenyalat que cal rebaixar el greix administratiu i tots els assessors de la Generalitat Valenciana. En aqueix sentit, ha lamentat que tenim rècord de dèficit en la Generalitat Valenciana. No obstant això, el candidat socialista Puig li ha recriminat que no diu ni una sola veritat i que precisament, Mazón, és el President de la Diputació que més cobra.

Frases cèlebres

El debat ha estat replet de moments únics. Sens dubte, la que més moments singulars ha ocupat és la candidata per Ciutadans, Mamen Peris que mereix un espai destacat en aquesta peça. Però a més, hi ha hagut altres moments curiosos. El candidat per Compromís, Joan Baldoví, ha criticat a Mazón que "Vostè no és màgia esborres i és el polític del PP" quan s'ha referit a l'eliminació de tots els impostos però sense parlar de les possibles retallades.

Carlos Mazón ha parlat de fimosis, colonoscòpies, ambulàncies, però sobretot la seua frase d'aquest debat ha sigut el "tot va bé" al que es refereix a Ximo Puig. Precisament Puig hi ha hagut un moment que li ha parlat d'aqueix infern fiscal que tant esmenta el candidat popular.

Des d'Unides Podem, sens dubte la frase d'aquest debat ha sigut "les dretes unificades" fent referència tant al PP, Vox i Ciutadans que ha esmentat en nombroses ocasions Héctor Illueca. No podia faltar ni en el seu minut final ha animat a cada valencià a votar enfront de Juan Roig, Boluda i uns altres que són molts menys. "David pot vèncer a Goliath", ha conclòs Illueca.

El candidat socialista s'ha sentit orgullós de ser valencià i de no tindre cap condemna per maltractament fent referència al candidat de Vox.

Mamen Peris: Brillant

La candidata per Ciutadans, Mamen Peris, ha merescut un espai dins d'aquesta crònica. A més de ser propositiva en tot el debat amb mesures per a deduir en la renda com a despeses de veterinària, oculista, etc. Ha criticat tant al PSPV com al propi PP en les seues intervencions. Tant és així que ha tret una TPV perquè retornen tots els diners de la corrupció.

Sens dubte, el moment més sentit ha sigut quan ha sentenciat que ella mai pactarà amb algú condemnat per violència masclista. En aqueixa intervenció, ha llegit precisament part de la condemna per maltractament del candidat de Vox. Peris ha preguntat a Mazón si pactaria amb Vox però aqueixa pregunta s'ha quedat sense la resposta en el temps del debat. Després d'ell, Mazón ha insistit que vol governar amb la majoria suficient i en solitari.

Un Botànic unit enfront del model del PP i les crítiques de Vox

El debat ha mostrat en tot moment les propostes del PSPV, Compromís i Unides Podem que a més han enaltit en tot moment la gestió i els indicadors actuals. El propi Baldoví ha reconegut orgullós tota la gestió en educació gràcies al Pla Edificant i ha evidenciat l'anterior model de l'antiga Consellera i actual candidata del PP, Maria José Catalá, de retallades de professorat, barracons i fins a pagar per portar el taper enfront de les beques menjador, Xarxa Llibres, única a la Comunitat o el propi Edificant.

Precisament, ha apostat en aqueix sentit per una Sanitat sota aqueixa aposta o de la mateixa manera en Habitatge. Per la seua banda, Carlos Mazón ha criticat que el Pla Edificant és un fracàs absolut del Botànic. Precisament Mazón aposta per una rebaixa fiscal a les classes més baixes, eliminació de tributs com l'impost de Donacions i Successions, llibertat educativa i una llei de senyals d'identitat valencianes.

Héctor Illueca ha anunciat que es posarà en vigor el decret per a declarar zones tensionades aquest mateix divendres per a poder controlar el preu del lloguer a la Comunitat Valenciana. Per la seua banda, Ximo Puig ha agraït el paper dels valencians en aquesta pandèmia i ha evidenciat tota la inversió estrangera que està arribant a la Comunitat, prova de la gestió d'èxit d'aquest Consell.

Sens dubte, un debat amb molts moments únics i que ara arriba ja al moment decisiu aquest diumenge on coneixerem la decisió dels valencians i valencianes que hauran de confrontar què model volen per als pròxims 4 anys.

Arxivat a:

Destacats