Baldoví vol liderar un nou Botànic "més valent, ambiciós i reivindicatiu amb Madrid" que resolga "els problemes d'ací"

El candidat de Compromís a la Generalitat Valenciana, Joan Baldoví, ha presentat les seues propostes de futur per a la pròxima legislatura

Guardar

Joan Baldoví, candidat de Compromís a la Generalitat
Joan Baldoví, candidat de Compromís a la Generalitat

A tres dies de les eleccions, els candidats a la Presidència de la Generalitat Valenciana s'han enfrontat en el debat organitzat per la radiotelevisió pública valenciana, À Punt, per a defensar els seus respectius projectes de futur per a la Comunitat Valenciana, amb l'objectiu de demanar la confiança de la ciutadania i captar el vot de les persones que encara, a 72 hores del 28M, estan indecises.

Així, el candidat de Compromís a la Generalitat, Joan Baldoví, ha començat la seua intervenció defensant la necessitat d'apostar per un nou sistema de finançament per a poder fer front a la millora dels serveis públics essencials, i que està llastrant el desenvolupament del territori valencià. En aquest sentit, li ha recordat a la resta de candidats que "he trobat pocs aliats en el Congrés dels Diputats per a canviar el model de finançament. Per a començar, aquest sistema de desigualtat no va ser solucionat pel govern del Partit Popular, la qual cosa ha provocat que, en aquests moments, la Comunitat Valenciana dega 54 mil milions d'euros. Però és que l'actual govern d'Espanya no només ha vetat la proposta de Compromís per a un finançament just per a tots els valencians i valencianes, sinó que a més ha vetat la proposta de crear un fons d'anivellament per a acostar-nos a la mitjana de la ciutadania espanyola".

Així mateix, s'ha dirigit directament al candidat del PP, Carlos Mazón, per a recriminar-li que parle de rebaixes fiscals per a millorar l'economia de la Comunitat Valenciana quan, en realitat, "el que pretén és perdonar-li impostos a les rendes altes. I és que amb la proposta de rebaixa fiscal que proposa el Partit Popular a les rendes baixes se'ls perdonarà al voltant de 300 euros, enfront dels més de 8.000 euros a l'any que els perdonaran a les rendes més altes".

D'aquesta manera, ha recordat que "amb el Govern del Botànic s'han creat 400.000 llocs de treball, s'ha reduït en un 38% l'atur juvenil i el que proposem, ara, des de Compromís, és atorgar ajudes a les empreses que s'instal·len en el territori valencià però, això sí, que no puguen anar-se'n quan ja no els interesse".

"La revolució que hem aconseguit en Educació la farem en Sanitat"

El líder de Compromís ha posat en valor altre dels pilars clau que han basat les polítiques del Botànic en aquests huit anys de legislatura. En aquest sentit, Baldoví ha detallat la gran revolució que s'ha dut a terme en Educació amb el programa Xarxa Llibres que permet un estalvi del 100% per a les famílies al no haver de pagar pels llibres de text; però a més, ha recalcat que "hem passat dels 6.000 mestres valencians que va acomiadar el PP durant el seu govern a la contractació de 15.000 que ha dut a terme el Govern del Botànic. A més, hem signat un conveni amb els sindicats per a la incorporació d'altres 5.000".

Així mateix, Baldoví els ha recordat que "nosaltres sabem el que és que hi haja menys alumnes per aula; sabem el que és construir 102 centres educatius nous, enfront dels 12 que va fer el Partit Popular durant una legislatura, gràcies al Pla Edificant que ha permés eliminar pràcticament els barracons dels col·legis públics valencians; i per descomptat, estem orgullosos de ser la comunitat autònoma en la qual més persones es beneficien de les beques menjador". En aquest punt, ha anunciat que Compromís estendrà a tot l'alumnat la gratuïtat del menjador escolar.

En definitiva, una revolució en l'Educació que, en paraules de Baldoví, "la durem a terme en la Sanitat". Així mateix, ha avançat que, per a complementar l'estat de benestar, no només "continuarem apostant per la dependència – hem triplicat la despesa social per habitant – sinó que tenim la intenció de construir 5.000 nous habitatges, en coordinació amb els ajuntaments, per a augmentar el parc públic d'habitatge i garantir, així, l'accessibilitat a un habitatge digne".

"El sol, l'aigua o el vent no poden ser propietat d'Iberdrola o Gas Natural"

En el bloc del canvi climàtic, el candidat de Compromís ha assegurat que estem davant "el desafiament més gran que tenim com a civilització". En aquest sentit, ha anunciat que una de les mesures que implantaran serà la democratització de l'energia: "el sol, l'aigua o el vent no poden ser propietat d'Iberdrola o Gas Natural. Tots hem de tindre l'oportunitat de ser productors de la nostra pròpia energia. Per això, no sols instal·larem 100.000 plaques solars més – respectant el territori i en coordinació amb els ajuntaments – sinó que injectarem 200.000 milions d'euros per a la creació de comunitats energètiques locals, de cooperatives d'energia".

D'altra banda, la lluita contra el canvi climàtic no s'entén sense un canvi en la mobilitat. D'aquesta manera, Baldoví ha especificat algunes de les mesures que posaran en marxa, com l'ampliació de la xarxa de metro, tramvia i autobús; l'augment de les freqüències; així com un transport a demanda per a la ciutadania d'interior o el traspàs dels trens de Rodalia "amb tots els recursos que això comporta. L'any passat, es van registrar 11.000 incidències, la qual cosa provoca que la gent arribe tard a treballar, al metge o a estudiar". Mesures que s'han d'aplicar per a, en paraules de Joan Baldoví, "reduir l'ús del cotxe privat donant alternatives de mobilitat sostenible, com és el transport públic". Per això, ha recalcat que "també volem que el transport públic siga gratuït per a tots els joves per sempre".

Baldoví a Mazón: "amb qui pactarà? Compromís té clar que vol un nou Botànic"

Finalment, el candidat de Compromís ha deixat clar que l'objectiu del partit és revalidar un nou Botànic, però "més valent, més ambiciós i més reivindicatiu amb Madrid. Per això, volem ser el partit que el lidere, perquè som un partit d'ací, que no li devem res a Madrid, i que coneixem els problemes d'ací". En aquest punt, li ha llançat una clara pregunta al candidat del PP, Carlos Mazón: "amb qui pactarà vosté?". Una pregunta que s'ha quedat sense resposta per part del líder popular.

I en eixe renovat Govern del Botànic no pot faltar, per a Compromís, una llei contra la LGTBIfòbia; un pacte valencià contra el masclisme; i una llei valenciana d'Igualtat, és a dir, al mateix treball, mateix salari. Així, ha recordat que "un dret costa anys de guanyar, però es pot perdre en tan sols un dia".

Per a acabar, i seguint en aquesta línia, Baldoví ha fet una clara aposta pel valencià: "és un tresor que ens han llegat, i el repte que tenim com a societat és cuidar-lo, respectar-lo i augmentar el seu ús, no creant conflictes artificials; però és que, a més, el deure del govern és garantir que totes les persones tinguen els mateixos drets parlen valencià o castellà".

Destacats