El Consell aprova l'avantprojecte de Llei d'Accessibilitat Universal i Inclusiva de la Comunitat Valenciana

La futura llei garantirà l'exercici dels drets i el compliment de l'accessibilitat plena per a totes les persones

Guardar

Un home passeja al costat d'un altre en cadira de rodes
Un home passeja al costat d'un altre en cadira de rodes

El Ple del Consell ha aprovat l'avantprojecte de Llei d'Accessibilitat Universal i Inclusiva de la Comunitat Valenciana, que garantirà els drets i el compliment de les condicions i exigències de l'accessibilitat plena per a totes les persones.

La futura llei, en la redacció de la qual han participat totes les conselleries, incidirà positivament en el dret a l'accessibilitat, igualtat d'oportunitats i de tracte, a l'autonomia personal, la inclusió en la comunitat i la vida independent.

El text inclou la creació del Consell Valencià de Promoció i Garantia de l'Accessibilitat Universal per a garantir la participació, objectius i mesures que contempla la llei.

La normativa té com a finalitat adequar l'ordenament jurídic valencià a la normativa internacional, europea i estatal i garantir, d'aqueixa manera, les condicions bàsiques d'accessibilitat universal, incloent-hi la cognitiva, de totes les persones, amb independència de la seua condició física, sensorial, intel·lectual i cognitiva, és a dir, encara que no tinguen una discapacitat declarada.

Cal destacar que es tracta de la primera llei autonòmica que aborda la regulació de l'accessibilitat universal en tots els àmbits i sectors, béns i serveis a la disposició del públic.

L'avantprojecte de llei, que consta de 103 articles, conté disposicions específiques d'accessibilitat en diferents àmbits, com són les comunicacions, telecomunicacions i serveis de la societat de la informació, i l'accessibilitat en espais públics urbanitzats, espais naturals i infraestructures.

Així mateix, el text aborda l'accessibilitat en les edificacions de nova construcció i en les edificacions existents, amb l'ampliació de la reserva d'habitatges per a persones amb diversitat funcional i la possibilitat de realitzar adaptacions necessàries, conforme el Decret del Consell de regulació de l'accessibilitat en l'edificació i en els espais públics.

En l'àmbit del transport, s'estableixen, amb caràcter legal, les condicions d'ús de la targeta per a la reserva de places d'aparcament per a persones amb mobilitat reduïda, així com les mesures de control i de sanció, que correspondran als ajuntaments.

D'altra banda, la futura norma estableix en un capítol l'accessibilitat en les relacions entre les administracions públiques i la ciutadania, amb les condicions d'accessibilitat que han de reunir les oficines d'informació, els punts d'atenció i els serveis telefònics d'atenció a la ciutadania de titularitat de la Generalitat, així com la previsió de plans de formació per a l'atenció a persones amb diversitat funcional en diferents àmbits.

Igualment, es contempla l'accessibilitat en l'ocupació, tant en l'ordinari com en el protegit, amb l'obligació de realitzar ajustos raonables dels llocs de treball, establint, per a això, el procediment i les mesures de foment.

Arxivat a:

Destacats